havadurum

"Atatürk'ün Türk kadını olarak adayım"

1085
27. Dönem CHP Çanakkale Milletvekili adayı Prof. Dr. Songül Şentürklü, 14 Mayıs Milletvekilli seçimleri için aday adaylığı müracaatını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Songül Şentürklü aday adaylığı değerlendirmesinde, bir akademisyen olarak yurtiçindeki ve yurtdışındaki eğitim ve bilimsel çalışmaları sonucunda edindiği tecrübelerini, 21. Yüzyıl Türkiye`sinin acilen çözüm bekleyen eğitim, gıda, tarım ve çevre problemlerinin çözümünde ortaya koyarak, ülkeye ve sektörlere katkıda bulacağına inanmakta olduğunu vurguladı. Şentürklü "Bu amaçla Atatürk`ün idealist, çağdaş, laik, demokrat Türk Kadını çizgisinde hem Çanakkale`nin hem de tüm Türkiye`nin TBMM` de akademisyen bilim kadınlarımızın bir temsilcisi olmaya adayım" dedi. 
 
"Çanakkalemizi TBMM` de temsil etmeye adayım"
CHP`li Şentürklü, seçim sürecinde ve hemen arkasından gelen yerel yönetim seçimlerinde diğer adaylarla ve Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe örgütleri ile omuz omuza çalışmaktan onur duyduğunu aktardı. Şentürklü, "Aynı zamanda adaylığım sürecinde hem bir kadın hem de tarım-gıda alanında tecrübeli bir akademisyen olarak Çanakkale halkından, özellikle de kırsal bölge kadınlarından ve Çanakkale CHP il ve ilçe örgütlerinden büyük destek ve övgü aldım. Yine 28. Dönem Milletvekili aday adaylığım için de bu destekler devam etmiş ve adaylığımda bu doğrultuda şekillenmiştir. Çanakkale CHP il ve ilçe örgütleri ve Çanakkale halkı olarak amacımız odur ki cumhuriyetimizin İkinci Yüzyıl`ında Çanakkalemizi TBMM` de temsil etmeye adayım" ifadelerine yer verdi.
 
Songül Şentürklü kimdir?
Hukukçu memur bir ailenin ikinci çocuğu olarak Kars`ta dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimimi babamın görevi gereği Türkiye`nin farklı illerinde tamamladı. Yükseköğrenimime Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü`nde devam etti. Yine Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Bölümü Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı`nda yüksek lisans ve doktora yaptı. Doktora sonrası profesyonel iş hayatına 2001 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Hayvansal Üretim Bölümü`nde Yardımcı Doçent Doktor olarak başladı ve halen aynı üniversitede Profesör Doktor Öğretim üyesi olarak görevime devam etmektedir. 2010-2012 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri`nde orta kuzey bölgesinde ki farklı eyaletlerde "Sürdürülebilir Gıda, Tarım ve Çevre" konularında post doktora yaptı. Yurtdışı akademik çalışmalarım 2013-2022 yıllarında da farklı sürelerde (6-8 ay/yıl) yine ABD`nde konuk öğretim üyesi ve araştırmacı olarak devam etti. Bununla birlikte 2023 yılında da önümüzdeki 10 yıllık yeni proje çalışmaları için davet almış bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri`nin farklı eyaletlerinden bilim insanları ile yapmış olduğu "Topraktan Çatala Uzanan Sürdürülebilir Entegre Tarım-Gıda ve Çevre" projesi 2020 yılında en iyi "Sürdürülebilir Tarım-Gıda-Çevre" proje ödülüne layık görüldü. Amerika`da bulunduğu sürelerde onlarca sürdürülebilir gıda-tarım-çevre projelerinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almakla birlikte, proje verilerini sunmak üzere farklı eyaletlerdeki üniversite ve araştırma enstitüleri tarafından konuşmacı olarak davet edildi. Aynı zamanda sürdürülebilir tarım-gıda-çevre konusunda elde edilen araştırma sonuçları, Amerika Tarım Bakanlığı, Eyalet Üniversiteleri ve Sürdürülebilir Tarım-Gıda-Çevre Derneği ve Amerika Toprak Bilim Derneği ile iş birliği çerçevesinde Amerikan çiftçilerine atölye çalışmaları, eğitim seminerleri ve çiftçi demonstrasyon projeleri gibi uygulamalarda da aktif görevlerde bulundu.
(Nevin Yüksel) 
 
Paylaş