havadurum

"Ayşe öğretmene verilen ceza hukuka ve vicdana sığmaz"

755

 CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, ‘çocuklar ölmesin’ dediği için 20 Nisan’da 6 aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girecek olan Ayşe öğretmen ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Verilen kararın hukuka ve vicdana sığmadığını vurgulayan Erkek, Anayasa Mahkemesi Başkan ve Üyelerine seslenerek Anayasa Mahkemesi tarafından ‘tedbiren infazın durdurulması’ kararının verilmesiyle adaletsizliğe engel olunması gerektiğini belirtti. Ayşe öğretmene verilen kararın hukuk ve vicdanla alakası olmadığını ifade eden Erkek; ““Ayşe Öğretmen katıldığı bir televizyon programında ‘çocuklar ölmesin’ dediği için 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Bebeğinin 2 aylık olması nedeniyle ertelenen infazın uygulanması için öngörülen 20 Nisan  tarihi geldi çattı. Başka bir ifadeyle Ayşe öğretmen 6 aylık minik bebeğiyle 20 Nisan günü cezaevine girecek. Bunun ne hukukla ne de vicdanla açıklanabilir yanı yoktur. Ve bu adaletsizlik yalnızca Anayasa Mahkemesi tarafından tedbiren infazın durdurulması yoluyla engellenebilir” dedi.

 
“Ayşe Öğretmen hangi terör örgütünü, nasıl övmüştür”
Ayşe öğretmenin ‘çocuklar ölmesin’ sözünden ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçunun nasıl çıkartıldığını soran Milletvekili Erkek; “Ayşe öğretmen söylemediği sözlerden, yorum yapılarak, nasıl sorumlu tutulmuştur? Anayasanın düşünce ve kanaat hürriyeti başlıklı 25’inci ve düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti başlıklı 26’ıncı maddeleri haricinde ülkemizin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin aynı konuyu düzenleyen 10’uncu maddesi de açıkça Ayşe Öğretmenin sözlerinin ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Aynı zamanda Terörle Mücadele Kanunu’nun 7’inci maddesinin 2’inci fıkrası; ‘Terör örgütünün, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi’ demektedir. Peki, Ayşe Öğretmen hangi terör örgütünü, nasıl övmüştür? dedi. 
 
“Ayşe öğretmen ‘çocuklar ölsün’ mü demeliydi”
Ayşe öğretmenin bir anne olarak ‘çocuklar ölmesin’ dediğini belirten Erkek; “Bu sözden ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçu çıkarmak hukuka olduğu gibi, vicdana da sığmamaktadır. Ayşe öğretmen ‘çocuklar ölsün’ mü? Demeliydi. Son günlerde, telafisi imkansız mağduriyetler doğuracak hak ihlalleri başvuruları önünde bekleyen ve bunlarla gündeme gelen Anayasa Mahkemesi, benzer bir konuyla daha anılmaktadır. Anayasa Mahkemesi`nin Başkan ve Üyelerine sesleniyoruz: Ayşe Öğretmen ve 6 aylık bebeğinin adaletsizliğe ve vicdansızlığa kurban gitmemesi için bir an önce tedbiren infazın durdurulması kararı vermelisiniz; düşünce ve ifade özgürlüğünü, adil yargılanma hakkını, masum bir anneyi ve bebeğini korumalısınız” dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş