havadurum

"Bu zamlarla vatandaş yaşayamaz"

1111

 Yeni gelen yıl zamları da beraberinde getirdi. Vergiler ciddi oranda yükselirken, simit başta olmak üzere, temel ihtiyaçlar (elektrik, doğalgaz), araç muayeneleri, ulaşım gibi yaşamın gerekliliğini sağlayacak her şey zamlandı.  Yeni gelen zamları TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit gazetemiz OLAY’a değerlendirdi. Tüketiciler açısından 2018 yılının epeyce zorlu geçeceğini ifade eden Berkit; “Ulusal ve yerel basından aldığımız bilgilere göre yaşamımızın her alanında zam var. Büyük bir şaşkınlık içerisindeyiz. İğneden ipliğe hangi alana el atsak kesinlikle zam var. En başta temel tüketim maddesi olan ekmekte bile 200 gr 1 lira -250 gr ekmek ise 1.250 lira oldu. 25 kuruş gibi zam geldi. Geçtiğimiz yıllarda da Tarım Bakanlığı ‘ekmekte devrim oldu’, ekmeğin içeriği değişti gibi bir şeyler söyledi. Ancak gelinen noktada ekmeğin yapısında hiçbir değişiklik olmadığını görüyoruz. İçine katkı maddeleri gelmeye devam ediyor” dedi.

“Bir koyundan on tane post çıkartılmaya çalışılıyor”

Aracın her alanında zam yapıldığını ifade eden Berkit; “Araç muayene istasyonlarının temel giderlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Tahminen ne olabilir. Bol miktarda akaryakıt ya da elektrik mi kullanıyorlar?  Yüzde 14,7’lik bir zam yapıldı. Zaten Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) ne olduğu belirsiz karışık bir zam yapıldı. Akaryakıta yüzde 65 zam. Yine araç sigortalarına ciddi şekilde zam. Deyim yerindeyse bir koyundan on tane post çıkartılmaya çalışılıyor.  Şehir içi ulaşımlarda ciddi bir zam yapıldı” dedi.
 
“Yaşamı kolaylaştıracak projeler olmalı”
Tüketicide para olmadığı takdirde piyasaların durağan olacağını belirten Berkit; “Tüketicide para olmazsa esnafta para bulamaz. Esnaf para bulursa ancak piyasa hareketlenir. Buda tüketicinin para kazanması ile olur. Toplumda da ciddi anlamda bir güvensizlik ve kaygılar oluşmaya başladı. Yerel yönetimler bence insanların yaşamlarını kolaylaştırıcı tedbirler almalı. Yeni sosyal projeler geliştirilmeli diye düşünüyorum. Seçim öncesi, yapılacak yatırımlar ya da gözümüzü boyayacak şeyler lazım değil. Seçimden önce bize sahip çıkacak merkezi ve yerel hükümetlerden sosyal projeler bekliyoruz. Yaşamımızı kolaylaştıracak projeler olmalı” dedi.
  
“Artık üst ve alt sınıf var” 
Dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinde en baştaki ülkelerden biri olarak geldiğimizi dile getiren Berkit; “Verdiğimiz vergilerin yüzde 80’ini yüzde 29’lik bir kesim paylaşıyor. Alabildiğine bir uçurum var. Rahmetli Özal’ı bile arar hale geldik. Bir ‘orta kuşak diye tutturmuştu’ şu anda orta kuşak diye bir şey yok. Üst ve alt sınıflar var. Alt sınıftaki insanlar da ciddi sıkıntılar içeresinde. Bizi yönetenlere çağrı yapıyorum. Kesinlikle sosyal projeler olmalı. Tüketicilerin yaşamları kolaylaştırılmalı çünkü bu vergi sistemi ile insanların yaşamlarını sürdürmeleri gerçekten çok zor” dedi.
 
“İnsanlar günlük yaşamlarını zor sürdürüyor”
Belirlenen asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirten Berkit, son olarak;  “Asgari ücret son olarak bin 603 lira olarak belirlendi Ancak STK’ların istatistiklerine göre bu ücret açlık sınırının dahi altında. Bu parayla hiçbir şey olmayacağı belli. Birde siyasi kişiler yorum yapmasalar daha iyi olur. Bazı siyasi kişiler bu parayla sıfır taksi alınabileceğini söylüyorlar. Gerçekten çok ayıp. İnsanlar günlük yaşamlarını zor sürdürüyorlar. Bu insanlarla dalga geçmek. Elektriğe, doğalgaza dahi zam geldi” dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş