havadurum

"Cumhuriyetin içindeki halkın partisi olmalıyız"

918

 CHP Belediye Meclis üyesi eczacı Ali Uyanık geçtiğimiz aylarda CHP İl Binası önünde kalabalık bir kitle önünde Merkez İlçe Başkanlığına adaylığını açıklamıştı Açıklamasında seçim süreci içerisinde belediye meclis üyeliği görevinden istifasını vereceğini ifade eden Uyanık, Kasım Ayı Olağan Meclis toplantısında, meclis kürsüsünden yaptığı açıklama ile istifasını sundu. CHP Merkez İlçe Başkan Adayı Uyanık, seçim sürecini, ülkedeki siyasi atmosferi ve nasıl bir CHP Merkez İlçe oluşturulması gerektiği ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Açıklamasında amacının CHP’yi yarınlar için umut olacak bir seviyeye getirmek olduğunu ifade eden Uyanık; “CHP’de Merkez İlçe ve İl Yönetimleri yani örgüt seçimleri süreci başladı. Bu dönemde parti içerisinde görev almış, parti etkinliklerinde bulunmuş, CHP’yi çok daha belirleyici şekilde yarınlar için umut olacak bir noktaya getirmek isteyen çok ciddi bir kitlemiz var. Üyelerimiz genel olarak bu süreci değerlendiriyorlar. CHP üyeleri duyarlı insanlardır. Bunun da karşılığı bu seçim döneminde görülecek. Delege seçimleri döneminde üyelerimiz yüksek bir katılım oranı ile duyarlı bir şekilde davrandı. Bu, bizim için çok önemli. Artık parti bir yenilenme, bir değişim ihtiyacını delege tercihlerinde gösterdi. Bende bu süreçte görev alma talebimi ifade etmiştim. Bu, kayıtsız şartsız illaki bir görev alma biçimi değildi. Üyelerimizden, çevremizden ve dostlarımızdan bir kabul görme durumu olunca parti ilçe binamızda aday adaylığımı ifade etmiştim. Resmi olarak aday olduğumu tüm Çanakkale halkı ile paylaştım. Çok olumlu eleştiriler ve değerlendirmeler aldık. Bu mevcut durumda partinin tüm dinamiklerini bir arada toplayacak ve önce kendi içinde keyifli bir ortama dönüştürecek oradan da Çanakkale’de ve ülke genelinde birebir insana dokunan, olayları bilen, sokakta, tarlada, esnafta, pazarda her yerde hayatın içine olan bir CHP’ye ve değerlere sahip ve yanında da umut olacak bir partiye ihtiyaç var” dedi. 

 
“Tek görevi başarmak verimlilik açısından önemli”
Adaylık süreci ile ilgili olarak da açıklamada bulunan Uyanık, meclis üyeliği istifasının kendi için önemine değinerek; “Mevcut iktidar maalesef artık yıpranmıştır, yorgundur ve çözüm üretmek noktasında sıkıntıları vardır. Bu nokta bizi kaçınılmaz şekilde aktif olmaya itiyor. Bu değerlerle parti içinde daha aktif bir CHP, daha aktif bir çözüm ve umut üretecek bir parti için Çanakkale Merkez İlçe Yönetiminde bu süreçte yerimizi alacağız. Belediye Meclisi’nde 2014’te Belediye Meclis üyesi olarak yerimizi almıştık.  Burada, gerek Belediye Başkanımıza, meclis üyelerimize onların önünden geçerek de bunu paylaşmıştım. Bir kişinin mevcut tek görevi sağlıklı şekilde yürütebilmesini hem verimlilik açısından, hem diğer paydaşlara saygı açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu benim kendi düşüncem. Bu noktada Belediye Meclisi ilgili toplantısında bunu paylaştım. Partimiz açısından da bir sorun yok. Yedekteki arkadaşımız yerime göreve devam edecek ve dolayısı ile meclis üyesi sayısında herhangi bir azalma olmayacak. Aynı zamanda partimizin insanların kafasında yaşattığı değerleri, Üniter Devleti, Ulus Devleti, Çağdaş Devleti, laikliği, üretmeyi, üretmenin erdem olduğunu, paylaşmanın daha güzel bir erdem olduğunu hatırlatacak bir süreci hep beraber hayata geçiren insanlar esastır. Çanakkale ile ilgili adaylık sürecinin kabaca gelişmesi bu şekilde” dedi.
   
“İnsanların sesleri ve solukları olmalıyız”
Önemli olanın ortak bir yönetim anlayışı oluşturmak olduğunu belirten Uyanık; “Bunu da hayata geçirmenin en iyi yolu birbiri ile uyumlu, birbirini samimi şekilde eleştiren ve eleştirilerden doğru çıkarımda bulunabilen ve çözüm önerilerin evrilen bir yapıya hayata geçirmek. Asıl delegelerimizin karşısına çıkarken ifade etmemiz gereken şeyler bunlar olacak. Bunları Çanakkale’nin gerçekleri ve Çanakkale’de yaşayan insanlarımızın ve önümüzdeki süreçte burada yaşamayı düşünen insanlarımızın hissettikleri olumlu olumsuz bütün olay ve duyumları görüp değerlendirebileceği, sesleri ve solukları olacağız. Partimizin içinde bulunmaktan gurur duyacağımız kocaman bir aileyiz. Bu sorunlar her ailede vardır ve olacaktır. Bunları kendi içinde çözebilen ve sağlıklı bir şekilde CHP’nin varlığını yalnızlaştırılan, hukukun yok sayıldığı, kurumların yok sayıldığı, medyaya baskıların ileri düzeyde olduğu, üniversitelerin memurlaştırıldığı bir durumda CHP mutlaka çok net, çok açık yüreklilikle ve çok keyifli bir şekilde tüm bileşenleri ile tüm toplumu kucaklamalıdır ve kucaklayacaktır. Biz tüm toplumumuzla bunu açık yürekli bir şekilde paylaşacağız. O insanların kendilerini ifade etmelerinde yol olacağız ve bunu bırakmayacağız. Bunun sözünü çok rahat bir şekilde verebiliriz. Yani toplum için keyifli bir önderlik ve gelecek zamanıdır” dedi.
  
“6 bin Merkez İlçe üyesi olan kocaman bir aileyiz” 
Sağlıklı bir ekiple birçok şeyin üstesinden gelinebileceğinin altını çizen Uyanık, bu ekibinde tüm kesimlerden oluşacak ortak bir ekip olacağını ifade ederek; “Bu topraklar bereketli topraklardır. Bu toprakları, çok kültürlülüğü, çok sesliliği barındırmıştır ve bunların üzerinden her gelen kültür çoğalarak gelmiştir. Bu dönem yaşanan ülkemizdeki olumsuzluklar kimseyi umutsuzluğa sevk etmesin. Tam tersi geleceği sağlıklı bir şekilde kurma zamanıdır. Bunun için en güzeli toparlayıcı, iyi niyetli, keyifli ve ayakları yere basan bir ekiple bunu sağlayabiliriz. Bu ekipte yavaş yavaş belirginleşiyor. Katkı sağlayabilecek durumda olan arkadaşlarımız var. Bazı arkadaşlarımızda belki yönetimde olmak durumunda değilse de, bu süreçte taraf olarak katkı sağlayacaklar. Yönetim sembolik bir yönetimdir. Yaklaşık 6 bin Merkez İlçe üyesi olan kocaman bir aile, birikimini aktardığı anda yapamayacağı şey yoktur. Yüreği ve aklı bu ülke için çarpan insanlar için CHP bir varlık sebebidir. Bunu somut olarak kendi üyeleri ile kendi içinden en doğru şekilde bu yönetimi çıkartacaktır. Bu yönetim en doğru şekilde bu arkadaşların temsilcisi olduğu bilinci ile hareket edecektir. Önümüzdeki süreçte daha da çoğalmaya ihtiyacımız var ve biz hepimiz için iyi bir süreç olacağını düşünüyorum” dedi. 

“Desteği değişimin ihtiyacı olarak görüyorum”
Adaylık açıklamasından verilen ciddi desteğin söylemlerin karşılık bulmasından kaynaklı olduğunu açıklayan Uyanık;  “Bu destek söylediklerimizin onlar nezdinde karşılığı olduğunu ifade ediyor. Bu bize sağlanma ihtimali yüksek olan bir kredidir. Sağ olsunlar partililerimiz bu noktada ciddi bir destek verdiler. Bunu değişim ihtiyacının da bir şekilde ifadesi olarak görüyorum. Bunun doğru şekilde taçlandırılması lazım. Sürecin daha katılımcı bir noktada doğru bir şekilde karşılanamazsa bunun sıkıntılarının da kısa sürede yaşayacağımızı görürüz. Biz önce bu noktada bütün destek olan gelen gelmeyen bütün partililerimizi kucaklayıp selamlayacağız ve onlarla beraber yürüyeceğiz. Onun dışında yönetim sadece bir semboldür. Alttaki, eleştiriler ve öneriler ile süreç gelişecektir” dedi.  
 
“Yerel yönetimden kopuk olamayız”
Aynı parti içerisinde yer alan bir siyasi partinin yerel yönetimle kopuk hareket etmesinin mümkün olmayacağını belirten Uyanık; “Yerel yönetimi, yerel yöneticilerimiz ile beraber destek paylaşacağımız çok önemli bir güç merkezi olarak görüyoruz. Bir siyasi rakip olarak görmüyoruz. Galiba sorunların bir parçası buradan başlıyor. Üyelerimizi tanımlayacağız. Üyelerimizi çalışma gruplarına davet edeceğiz, hatırlayamadıklarımız, çok uzun süredir dokunmadıklarımıza dokunacağız. Meslek gruplarımızı doğru tanımlayacağız. STK’lar baskı altındadırlar ve yalnızdırlar. Sizlerin vasıtası ile doğru dokunuşlarımız olacak. Kırsalda, tarlada zeytin toplarken acaba insanlar nasıl bir işin içinde deyip bunları paylaşacağız. Bunlar paylaşılmasa amaca ulaşamayız. Bunlar olduğu noktada Cumhuriyet’in içindeki halkın partisi olacağız. Gerçekten üniversitede olacağız. Üniversite Çanakkale için önemli bir yerdir. Çanakkale’de gelip eğitim alan insanlar nerede, bu arkadaşlarımızın Çanakkale’yi doğru hatırlamaları ve varlıklarının bir değer olarak yer almalarını sağlayacağız. Bunların sadece bir tanesi için bile emek isteyen uzun soluklu işler. Bunlar için elimizden geleni yapacağız. Çanakkale’de çok ciddi sosyal ve kültürel insan topluluğumuz var. Bu Çanakkale’nin fotoğrafıdır. Bu enerji ve birikimini inandığı durumda ortaya koyar, elini de uzatır. Bütün bileşenleri bu noktada toplum hayatına değer katmaya çalışacağız. Bunların en başındakilerden bir tanesi de belediyelerimizdir. Bir örgüt kendi belediyesinden ayrı düşünebilir mi? Mümkün değil olmamalı. Bir takım dalgalanmalar olabilir, ancak bizdeki dalgalanmalar genel siyasetin içindeki en sağlıklı dalgalanmadır. Bizde yaşanan her şey orta yerde yaşanır. Kimileri adaylarını seçemezler, kimileri Ankara’dan nota atışı ile göstertilir. Örgüt seçimleri halkımızın takdiridir. Bizde insanlar adaylarını ortaya koyuyorlar, kendi çalışma gruplarını ortaya koyuyorlar, taraflar yaşıyor ve sonuçta üyelerin tercihi noktasında demokratik bir süreç kendi kendine doğuyor” dedi.
  
“Katılımcı bir yönetim yaratabilirsek başarılı olabiliriz” 
Son olarak katılımcı ve çoğulcu bir yönetim anlayışı oluşturmak istediklerini vurgulayan Uyanık; “Seçim süreci olası bütün sonuçları ile beraber partimiz için hayırlı olacak. Yani partili dostlarımızın aidiyet duygularını daha da arttırdığımız, katılımcı olan özeleştirme kültürüne sahip, çözüm odaklı, insana yönelik, paylaşmaya odaklı bir yönetimi parti içinde hayata aktardığımız oranda hem Çanakkale’miz, hem partimiz, hem de ülkemiz kazançlı çıkacak ve biz yarınlara çok daha güven ve keyifle bakacağız. Umutsuzluk yok, umut var. Önümüzdeki süreçte bu sürecin içerisinde yer alan bütün partili dostlarımız oy versin ya da vermesin bir değerdir. Şu anda en çok ihtiyaç olduğu bir dönemde Çanakkale halkının karşısına görev alma talebi ile çıkıyoruz. Biz iyi niyetliyiz, keyifliyiz. Bu süreci keyifli bir şekilde de tamamlamak istiyoruz” dedi.      (Eren Aşnaz)
Paylaş