havadurum

"İşin fıtratında ölüm var diyenleri unutmadık.."

852

 CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, 301maden işçisinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Soma katliamı ile ilgili açıklamada bulundu. Güneşhan, facianın ardından 4 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını söyledi. Sorumlular hakkında henüz hiçbir işlem yapılmadığını dile getiren Güneşhan; “Katliamdan gereken dersler hala çıkarılmış değil” dedi. Ölmenin hiçbir mesleğin doğası olamayacağını ifade eden İl Başkanı Güneşhan; “İş cinayetlerinin fıtratında ‘emek sömürüsü ve en yüksek kar olduğunu biliyoruz” dedi.

 
“Adalet talebi henüz hiçbir karşılık bulmadı”
Facianın üstünden 4 yıl geçmesine rağmen hiçbir yasal işlem yapılmadığını ifade eden Güneşhan; “301 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan iş cinayetinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yaşamını yitirenlerin yakınları ve kamuoyunun adalet talebi henüz hiçbir karşılık bulmadı. Sorumlular hakkında henüz hiçbir yasal işlem yapılmadığı gibi katliamdan gereken dersler hala çıkarılmış değil. Bu gün acıların hala taze olduğu Soma’da,  madencilerin ölüme terkedildiği süreçte yaşanan bir dizi ihmal ve umursamazlık söz konusu. Maden ocağının yüksek oranda yangın riski olduğu rapor edildiği halde gereken hiçbir önlem alınmamış, yıllık öngörülen üretim miktarı bir buçuk milyon ton ve 2bin 226 çalışan iken aşırı kar kaygısı nedeniyle 2012 ve 2013 yıllarında üç buçuk milyonun üzerine çıkarılmış ve çalışan sayısı 3 bin 367 ‘ye çıkmıştır” dedi.
 
“İş cinayetlerinin fıtratında ‘emek sömürüsü ve en yüksek kar’ var”
Hiçbir mesleğin doğasında ‘ölmek’ olmadığını vurgulayan Güneşhan;  “İş cinayetlerinin fıtratında ‘emek sömürüsü ve en yüksek kar’ olduğunu biliyoruz.  Ve ‘işin fıtratında ölüm var’ diyenleri unutmadık. Ölmek hiçbir mesleğinde doğasında var olamaz. Maden sahalarında iş güvenliği ve işçi sağlığı için gereken önlemeler alındığında bu kazaların hiç birinin yaşanmayacağını biliyoruz.  Büyük facianın 4’üncü yıldönümünde Soma’da hayatını kaybeden tüm madencilerimizi sevgi, saygı ve rahmetle bir kez daha anıyorum” dedi.   (Eren Aşnaz)
Paylaş