havadurum

"Kepez ilçe olmalı, siyasette de adalet istiyorum.."

1156

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, dün düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Mutan, Kepez’in İlçe olması ile ilgili taleplerini yineledi. AKP Milletvekili Bülent Turan ile karşılaşmalarında konuya dair görüştüklerini, Turan’ın İlçe talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiğini ifade eden Mutan;  “Konuyu Cumhurbaşkanı’na iletip iletmediklerini sordum ilettiğini ve Cumhurbaşkanı’nın ‘halk isterse neden olmasın’ dediğini belirtti. Bütünşehir yasası ile Kepez’in ilçe olmazsa mahalle olarak kalacağını ve Kepez’in ilçe olmasını desteklerini belirten Mutan; “Kepez olarak yuvarlanmadan bir yerde oturalım ve ilçe olalım istiyoruz. Ben ve arkadaşlarım Kepez’in ilçe olmasını destekliyoruz, mahalle olmaktansa ilçe olmasını kendi bütçesini yönetebilmesini istiyoruz” dedi. Kepez’in Sarıçay’dan itibaren ilçe olması ve Çanakkale’nin motor gücünü oluşturması için kampanya başlatmaya hazırlandıklarını dile getiren Mutan; “Kepez Çanakkale’nin motor gücü olacak gibi görünüyor. Bununla ilgili bir imza kampanyası açacağız. Bu ekip bir araya gelerek değerlendirme yapacak, pankartlar, afişler yapacağız. İlçe olana kadar inatla ciddi mücadele vereceğiz” dedi. Gazetecilerin sorusu üzerine CHP Merkez İlçe Delege seçimleri ile ilgili konuşan Mutan, demokratik olması yönünden çarşaf liste talebini yineledi. Sadece CHP’nin değil diğer partilerinde büyük iç çekişmeler yaşadığını belirten Mutan; “Delege sistemi siyasi partileri böyle bir organizasyona itiyor. Bu organizasyon siyasi partilerde gruplaşmayı, hizipleşmeyi, kavgayı getiriyor. Bu sadece CHP ile alakalı değil. Bugün AKP’de bizde olan çatışmadan çok daha derin bir çatışma var. Onlar siyasi üslup ve tarzlarında bunu dışarıya çok yansıtmıyorlar. Ancak oturup konuştuğunuzda çok huzurlu ve rahat değiller” dedi. Sağlam bir siyasi yapının oluşmasının temsilde adaletten geçtiğini ifade eden Mutan, bu talebini iletmek için sakal bıraktığını belirterek;  “Bu sakal siyasette adalet istiyorum diyor. Benim bahsettiğim adaleti siyaset yapan herkes istiyor. Herkes bana haklısın diyor. Bunu yaşama geçirip katkı sağlamak için sakal bıraktım mesajım dinlensin diye” dedi. Geçen yıl yaşanan seçimlerde 7 oy farkı ile kazananın, yönetimin tamamını aldığını ve bunun adaletsizlik olduğunu açıklayan Mutan; “Geçtiğimiz yıl CHP Merkez İlçe ve İl Başkanlığı seçimlerinde bunu yaşadık. 7 oy farkla Merkez İlçe 15 ilçe yöneticisinin hepsini aldı. Adaletsizlik. Biri yüzde 49 küsur, diğeri de yüzde 50 küsur oy oranı aldı. Bununla yönetimin tamamını alıyorsun, adaletsizlik. Böyle olmamalı. Oran ve temsil bazında oraya taşınmalı. Birinci olan 15’in 8’ini, ikinci olanda 7’sini almalı” dedi.  Son günlerde Çanakkale Belediyesi ile yaşanan ulaşım sorununa değinen Mutan, Vali Oran Tavlı’nın kendisine ziyareti sırasında konuyu taşıdıklarını ifade ederek; “Sayın Vali’ye bizi bir masaya toplayın biz hazırız biz protokol istiyoruz dedim. Kepez üvey evlat değildir. Şu anda Çanakkale ulaşımının yüzde 38’ini biz taşıyoruz” dedi. 

 
“Mahalle değil ilçe olmak istiyoruz”
AKP Milletvekili Bülent Turan’ın, AKP Kepez Gençlik Kolları toplantısında bir şiarı oldu. Kendisi “Kepez İlçe olmayı hak ediyor” dedi. Bu yolda hareket ederek son bir haftadır yerel kamuoyu bir şekilde konu ile ilişkilendiriliyor. İstanbul’da bir düğünde Sayın Turan ile bir araya geldik. Kendisi Kepez İlçe olmalı mı? Diye sordu. Bizde tabii ki olmalı dedik. Konuyu Cumhurbaşkanı’na iletip iletmediklerini sordum. İlettiğini ve Cumhurbaşkanı’nın; “Halk isterse neden olmasın” dediğini belirtti.  Bizim belediye meclisimiz Kepez’de ki siyasi iradenin tamamını kapsıyor. Şu anda 51 ili büyükşehir yapmayı onaylıyorlar. Merkez ilçe olmayacak diyorlar. Bizim arkadaşlarımızın da kırılma noktası bu oldu. Eğer Kepez mahalle olacaksa ilçe olup belediye olarak kalması, en azından hizmetin daha içerikli kendine dönük olmasını gerektirir şeklinde düşünceleri var. Mahalle olarak kalmayalım ilçe olarak kalalım diyorlar. 1 Ekim’de imar mevzuatı yine değişiyor. Büyük ihtimalle yeni bütün şehir ile ilgili 1,5 yıl sonra yeni bir kanun çıkacak ve yeniden bir takım düzenlemeler gelecek. Bu imar mevzuatına yine bir şeyler gelecek. Böyle bir şey varsa imar değişikliğinde ki mevzuatı ve değişiklikleri askıya alıp 2019’un Martına bırakın. O zaman değişsin biz de ne yapacağımızı bilelim, önümüzü görerek gidelim ben böyle düşünüyorum.  Böyle bir sürecin içinde yuvarlanmak istemiyoruz. Kepez olarak yuvarlanmadan bir yerde oturalım ve ilçe olalım istiyoruz. Ben ve arkadaşlarım Kepez’in ilçe olmasını destekliyoruz, mahalle olmaktansa ilçe olmasını kendi bütçesini yönetebilmesini istiyoruz. 

“İlçe olana kadar mücadele vereceğiz”
4 bin küsurlarda olan nüfusumuz şu anda 26 binlere dayanarak Türkiye’nin en büyük beldesi haline geldiklerini açıklayan Mutan; “Yaklaşık 6 kat aratan nüfusu ile aynı zamanda Çanakkale’nin çekim alanlarının olduğu Kepez’i bulduk. Eğer Sarıçay’dan bu tarafta ilçe olursa, havaalanı, Üniversite, Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi, liman, Hilton Oteli biz de kalıyor. Diğer yerde pek bir şey kalmıyor gibi.  Böyle olursa Kepez Çanakkale’nin motor yeri olacak gibi görünüyor. Bunun ile ilgili ne yapacağız. Bir imza kampanyası açacağız. Bu ekip bir araya gelerek değerlendirme yapacak, pankartlar afişler yapacağız. İlçe olana kadar inatla ciddi mücadele vereceğiz. Türkiye’nin en büyük beldesiyiz kabımıza sığamıyoruz yeni kap iç ilçe olmamız gerek. Başbakan’la da Çanakkale’ye geldiğinde randevu alarak talebimizi iletmeyi düşünüyoruz” dedi.  
 
“Sağlam bir siyasi yapının oluşması temsilde adaletten geçiyor”
Her zaman delege sistemine karşı olduğunu ifade eden Mutan; “Ben yıllardır parti içi mücadelemde hep bir yerde durdum. Ben delege sistemine karşı bir insanım. Delege sistemi siyasi partileri böyle bir organizasyona itiyor. Bu organizasyon siyasi partilerde gruplaşmayı, hizipleşmeyi, kavgayı getiriyor. Bu sadece CHP ile alakalı değil. Bugün AKP’de bizde olan çatışmadan çok daha derin bir çatışma var. Onlar siyasi üslup ve tarzlarında bunu dışarıya çok yansıtmıyorlar. Ancak oturup konuştuğunuzda çok huzurlu ve rahat değiller. Ben siyaset grubuna sağ sol diye bakmıyorum. Siyaset, vatandaşların ihtiyaçlarının üzerinden bu ihtiyaçları karşılayan bir akıldır. Biz solcuyuz ve eksenimiz emek. Benim önceliğim işçi, köylü, emekli, memur, genç, işsizler. Sosyal ve siyasal politikalarımı onların refahı üzerinden kuracağım. Benim aklım bu. Sağlam bir siyasi yapının oluşması temsilde adaletten geçiyor. Bu sakal siyasette adalet istiyorum diyor. Benim bahsettiğim adaleti siyaset yapan herkes istiyor. Herkes bana haklısın diyor. Bunu yaşama geçirip katkı sağlamak için sakal bıraktım mesajım dinlensin diye. Muhalefet yoksa demokrasi yoktur. Ancak hiçbiri muhalefeti var etmiyor. Kazanan kaybedeni yok ediyor. Siyasetin kaybedeni olmaz. Ama maalesef biri kazanıyor biri kaybediyor” dedi.  
 
“Ön seçim hakkımızı hiç kimse elimizden almaya kalkmasın”
Kaybeden siyasi akılların sokağa terk edilmemesi gerektiğini belirten Mutan; “Geçtiğimiz yıl CHP Merkez İlçe ve İl Başkanlığı seçimlerinde bunu yaşadık. 7 oy farkla Merkez İlçe 15 ilçe yöneticisinin hepsini aldı. Adaletsizlik. Biri yüzde 49 küsur, diğeri de 50 küsur oy oranı aldı. Bununla yönetimin yüzünü alıyorsun adaletsizlik. Böyle olmamalı. Oran ve temsil bazında oraya taşınmalı. Birinci olan 15’in 8’ini, ikinci olanda 7’sini almalı. Ben kaybettim dememeli bende kazandı demeli. 25 olan yönetimimizde 13’ünü almalı. Akıllar sokağa terk edilmemeli. Temsil edildiği noktada kendini ifade edebilmeli. Hakaret etmediği, çamur atmadığı sürece aklını yaymak ve örgütlemek insanlık görevidir. Yılardır çarşaf liste diyorum. Mevcut siyasi seçim yasası şu anda partilerin üst akıllarının işline geliyor. Bu yüzden kimse bunu sağlıklı bir hale sokalım demiyor. Çarşaf liste seçimlerde hayat geçirilmeli. Süreci demokratikleştirme adına katkı sunucu olur. Ön seçi olmalı ama tek başına belirleyici olmamalı. Bakın sosyal medyaya mavi girmiş beyaz giymiş yapayın bunu. Oturun konuşun. İktidarın partisine bakıyorsun. Siyaset böyle bir akılla dizayn edilmemeli. Ön seçim istiyorum. Ön seçim hakkımızı hiç kimse elimizden almaya kalkmasın. Onu vermeme adına da biz mücadele yürüteceğiz. Bunu da bilmenizi istiyorum. Bunun kavgasını da vermeye devam edeceğim” dedi.  
 
“Protokol yapılsın istiyoruz”
Çanakkale Belediyesi ilen yaşanan ulaşım sıkıntısını Vali Orhan Tavlı ile görüştüklerini ve protokol yapılmasını istediklerini dile getiren Mutan son olarak; “Ulaşım konusunda Vali Bey bizi ziyaret etti. Durumu kendilerine arz ettik. Biz, bir araya getirin buluşturun dedik. Protokol yapalım istiyoruz biz her şeye hazırız dedik. Partimizin ulaşım ile ilgili bir çalıştayı var. Genel Merkez bilgi istedi. Somlu arkadaşımızı Sayın CHP Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun dün geldi. Yazımızı hazırladık oraya yolluyoruz. Biz ufak bir belediye değiliz. Aynı yasalar ile yönetiliyoruz. 10 yıl önce yapılan bir protokol bugünü kapsamıyor. Bu protokolün revize edilmesi noktasında endişelerin ilettim. Genel Merkez bilgilendirildi ama çözülemedi. Yargı süreci devam etmekte. Bu sıkıntı Kepez’ ait değil Çanakkale’nin sıkıntısı Sayın Vali’ye bizi bir masaya toplayın biz hazırız biz protokol istiyoruz dedim. Kepez üvey evlat değildir. Herkes kendine yontuyor bilgisizlik noktasında değiliz. Şu anda Çanakkale ulaşımının yüzde 38’ini biz taşıyoruz” dedi.   
(Eren Aşnaz)
Paylaş