havadurum

"Sosyalist Türkiye için mücadele ediyoruz"

947

 Çanakkale’nin Bağımsız Milletvekili adayı Berna Ersoy,  YSK’da yapılan değişiklikler ile TKP’nin seçime girememesi sonucu kurulan BDDP’nun Çanakkale’nin tek bağımsız Milletvekili adayı Berna Ersoy, seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 38 yaşında iki çocuk annesi genç kadın aday Ersoy’un seçim çalışmalarına 5 yaşlarındaki iki oğlu Fidel ve Nazım’da destek veriyor. Sosyal Hizmetler mezunu olan Ersoy, kendisini ülkedeki milyonlarca diplomalı işsizden biri olarak tanımlıyor. Çocuklarının bakım ve eğitimi ile ilgilenen Ersoy, Sosyalist bir Türkiye için 2002 yılından bu yana TKP içerisinde mücadele ettiğini belirtiyor.  Ersoy, neden  ‘Bu Düzen Değişmeli Platformu’ adı altında bağımsız Milletvekili adayı olduğunu, seçim çalışmalarını, vatandaşların bir ‘Komünist’ olarak kendisine yaklaşımını, nasıl bir ülke yaratmak istediklerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. Ersoy; “Çocukların hak ettiğine inandığım bir dünya ve ülke var. O ülkenin kurulması için mücadele ediyorum” dedi.

 
“İşsizlik annelerde çok daha yakıcı oluyor”
Kendisi hakkında bilgi veren Ersoy, Çorum katliamı sonrası iş bulma ümidi işle büyükşehre göç etmiş emekçi bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek Ersoy;  “1980 yılında Ankara’da doğdum. 38 yaşındayım. Ailem Çorumlu emekçi bir aile. Onların en büyük çocuğu olarak dünyaya geldim. Çorum katliamı sorasında büyük şehirde iş bulma umudu ile annem ve babam İstanbul’a yerleşmişler. Üç kardeşiz. 2006 yılında evlendim ve eşimin işi nedeni ile Çanakkale’ye yerleştim. 2013 yılında Nazım ve Fidel dünyaya geldiler.  2013 yılından beri işsizim. Özel sektörde ve farklı yerlerde çalıştım ancak 2013 yılında bu yana işsizim. Ülkenin genel sorunu olan işsizlik annelerde çok daha yakıcı oluyor. Çalışabileceğin mesai saatleri çok daha kısıtlı. Bir şekilde çocuklarınız ile zaman geçirmeniz gerekiyor. Özel sektörde de o şartlarda çalışabileceğimiz bir iş mevcut değil. Kamunun hali belli. Atamalar çok sınırlı. Sosyal Hizmetler mezunuyum. Sosyal çalışmacıyım. Ancak diplomama dair hiçbir iş yapmadım. Milyonlarca diplomalı işsizden biriyim. Çocuklarımın eğitimleri ve bakımları ile ilgilenmeye çalışıyorum. Onların hak ettiğine inandığım bir dünya ve ülke var. O ülkenin kurulması için mücadele ediyorum. 2002 yılında öğrenci iken TKP’ye üye oldum ve mücadeleme başladım. Bütün çocukların hak ettiği Sosyalist Türkiye’yi kurmak için bu mücadeleme devam ediyorum” dedi.
 
“17 adayımız Sosyalizm umudunu taşıyabilmek için mücadele ediyorlar”
Ersoy, 17 bölgede bağımsız adaylar olarak seçime girme kararı aldıklarını ifade ederek; “Bu Düzen Değişmeli Platformu adayıyım. Bu platforma ihtiyaç duyduk. Çünkü kendi partimiz olan TKP hukuk dışı bir şekilde seçimin dışında bırakıldı. İlk YSK kararlarındaki değişiklikler açıklanmaya başladığında ‘halkımızı seçeneksiz bırakmayacağız’ şeklinde bir sloganla çalışmalarımızı başlatmıştık. Halkı seçeneksiz bırakmamanın bir yolu olarak da bu platformu kurduk. O platformun adayıyım. 17 bölgede 17 adayımız aynı şekilde Sosyalizm umudunu taşıyabilmek için mücadele ediyorlar” dedi.
 
“Asıl olan düzenin değişmesi”
Asıl sorunun düzen sorunu olduğunu belirten Ersoy, düzeni değiştirmenin ise tek yolunun birlikte mücadele etmekte geçtiğini dile getirerek; “Bu seçimlere bağımsız adaylar giriyoruz. Çünkü düzen partilerin tamamının aslında hukuksuz bir şekilde sergiledikleri kirli pazarlıkların, insanlara verdikleri umutsuzlukların bir şekilde seçeneğinin olması gerektiğine inanıyoruz. Bu düzende, bugün sokakta karşılaştığımız her insanın bahsettiği sorunların aslına tek bir çözümü olduğunu biliyoruz. O da bu düzenin değişmesi. Çünkü sorunların tek kaynağı bu düzen. 1940’lardan beri gelen Türkiye’deki politika ile zaten 2018 için hazırladıkları senaryoyu canlandırıyorlar. Düzene karşı mücadele etmeden, düzenin onun alternatifi olarak karşımıza çıkarttığı hiçbir aktör insanlık için, bu problemlerin çözülmesi için umut olamaz. Umut olmamalı. Ulaştığımız her insana asıl olanın bu düzeni değiştirmek gerektiğini, birlikte mücadele ederek başarılı olunabileceğini ulaştırmaya çalışıyoruz. Örgütlüyüz. Bağımsız aday çalışmasının zorlukları var. Şu anda mevcut düzende kurtulmak için karşımıza çıkan bütün aktörlerin seçenek olmadığını ilan diyoruz. Birlikte mücadele ile bu problemlerin çözüme ulaşabileceğine inanıyoruz. İnsanlara da bu umudu taşımaya gayret ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz” dedi.
  
“Mücadeleyi insanlara taşımış olmanın fırsatından yararlanıyoruz”
Keskin ideolojik farklar haricinde insanların kendisine olumlu bir tavır içerisinde olduğunu belirten Ersoy; “Keskin ideolojik farklar dışında insanların bize olumsuz bir tavırları yok. Çanakkale’de insanların genel tavırları da karşılarına çıkan aktörlerin gerçekte bu düzeni değiştirmeye yönelik umut olmadığı şeklinde. Elbette farklı umutlarla farklı kişilere ve partilere oy verecek olan insanlar var. O insanlarla sohbet edebiliyor olmak, onlara ulaşabiliyor olmak önemli. Biz, zaten yıllardır TKP olarak sokakta mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi de o insanlara da taşımış olmanın fırsatından yararlanıyoruz. İdeolojik tepkilerin dışında  ‘kadın ve genç bir aday’ olması insanların hoşuna gidiyor. Bu konuda sempati topladığıma inanıyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş