havadurum

23 Nisan kutlu olsun..

706

 Çanakkaleli yetkililer ve Çanakkaleli siyasiler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladılar. Yayınlanan mesajlarda günün anlam ve önemine ilişkin ifadeler yer aldı. Vali Orhan Tavlı, AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, ve Çanakkale Barolar Birliği Başkanı Av. Bülent Şarlan, çocukların bu kutlu bayramı en iyi şekilde geçirmelerini dilediler. Vali Tavlı, TBMM’nin açılmasıyla birlikte 23 Nisan 1920 Tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün bugünü çocuklara armağan ettiği vurgulayarak; “‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden kanını ve canını ortaya koyarak bağımsızlık mücadelesi veren Aziz Milletimiz 23 Nisan 1920’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla kendi idaresini eline almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920,  ülkemiz ve dünya çocuklarına Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bayram olarak armağan edilmiştir. Aziz Milletimiz İstikbal ve İstiklal mücadelesi verdiği dönemde olduğu gibi bugün de kendisine karşı yöneltilen tehditlere karşı hep birlikte verdiği mücadele ile milli irade ruhunun bitmediğini ve sonsuza dek devam edeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Çanakkale Valiliği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımızın bayramlarını aileleriyle en iyi şekilde kutlamaları için gerçekleştirdiğimiz etkinliklere ek olarak  ‘2018 Troya Yılı’ olması nedeniyle Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivalini düzenledik. Her şeyin en iyisini hak eden geleceğimizin teminatı çocuklarımız Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivalinde; Azerbaycan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Kırgızistan ve Nepal başta olmak 20 ülkeden gelecek olan çocuklarla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşku içinde kutlayacaklar. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyor, bütün çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

 
“Çocuklarımız, en kıymetli hazinemizdir”
Çocukları korumanın, nitelikli farkında bireyler olarak yetiştirmenin önemine değinen Başkan Gökhan; “Zorlu mücadelelerle kazandığımız Cumhuriyetimizi taçlandıran çocuklarımız, umudumuz ve en kıymetli hazinemizdir.  Çocuklarımızı korumak, nitelikli ve farkında bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve elbette her şeyden önce sağlıklı bir yaşam sunmak hepimizin görevidir. Bu hususta biz yetişkinler, çocuklarımıza yönelik istismarları, hayatları ellerinden çalınan çocuk gelinlerimizin ve umutları bir çırpıda yok edilen çocuk işçilerimizin yaşadıkları acı gerçekleri unutmayacak, minicik bedenlerdeki sessiz çığlıkların sesi olacağız. Her gün, her an çocuklarımıza eşit bir dünya sunmak adına çalışacak, onları özgürlükler, demokrasi ve bilimle aydınlanan barış dolu günler ile tanıştıracağız. Pırıl pırıl çocuklarımız için demokrasi mücadelemizi sürdürecek, rengârenk yarınlar için Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerini ve ilkelerini onlara öğreteceğiz. Ulusal egemenliğimizin ve Cumhuriyetimizin sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 98. Yıl dönümünde tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, Özgürlüklerin ve Barışın Kenti Çanakkale’nin tüm çocuklarını Çanakkale Belediyesi Tahta At Çocuk Şenliği’ne bekliyorum” cümlelerini kullandı. 
 
“23 Nisan çağdaş Türkiye’nin kuruluşunun ilk adımıdır”
Gelibolu Belediye Başkanı Özacar, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bugünü en iyi şekilde korumak gerektiğine vurgu yaparak; “23 Nisan; sadece meclisin açılış tarihi değil, Cumhuriyetin ve çağdaş Türkiye’nin kuruluşunun ilk adımıdır. Ulusumuzu aydınlığa çıkaran süreçte önemli bir kilometre taşıdır. 23 Nisan, millet egemenliğine dayanan demokrasinin ve cumhuriyetin temelinin atıldığı, özgürlük ve bağımsızlık ateşinin, milli egemenlik ile taçlandırıldığı bir gurur günüdür. 23 Nisan 1920’de kurulan Gazi meclisin, Atatürk ve arkadaşları önderliğinde ortaya koyduğu kararlı irade, kısa zaman içinde gerek kurtuluş gerek ülkenin çağdaşlığı adına önemli ve eşsiz başarılara imza atmıştır. Atalarımızın kanları ve mücadeleleriyle elde edilen milli egemenlik ve aynı zamanda dünyada ilk kez çocuklara da armağan edilen bayram hepimiz için anlamlı, kıymetli ve ilelebet korunacak değerlerdir” dedi.
 
“Aradan geçen 98 yıla rağmen aynı ruhu koruyoruz”
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan AKP Grup Başkanvekili Turan, “23 Nisan 1920, büyük mücadelelerimizin, istiklal ve istikbalimizin adeta Cumhuriyet ile taçlandığı tarih. Ülkemizi işgale teşebbüs edenlerin karşısında dimdik durduğu gündür. Aradan geçen 98 yıla rağmen aynı ruhu koruyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin açılması, vatanımızın kurtarılması ve Cumhuriyetimizin ilan edilmesiyle hedeflerimize ulaşıldı. Ekonomimiz ve demokrasimiz istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Aradan geçen 98 yıla rağmen aynı ruhu koruyoruz” vurgusu yaptı.
 
“Geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın bayramı kutlu olsun”
Egemenliğin halka verilişinin yıldönümünün yaşandığı bugünlerde egemenliğin saraylara verildiğini vurgulayan CHP’li Erkek yayınladığı mesajında;”98 yıl önce, dünyanın en badireli olaylarını atlatan, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten, egemenliği tek adamdan, şahıstan alarak millete veren, Gazilik unvanına sahip Millet Meclisi kurulmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı gibi, tarihin gördüğü en önemli savaş sürüyorken bile Meclis’e danışmayı, oranın verdiği karara göre hareket etmeyi ihmal etmemiştir. Meclis, o denli güçlüdür ki Kurtuluş Savaşı’nı bile denetleyebilmiştir. Daha sonra örneğini göremeyeceğimiz bir yetkidir bu. Üstelik Meclis’in açılışı uluslararası alanda da büyük etkiye sahip olmuş, bağımsızlık yolunda mazlum milletler kendilerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni örnek almışlardır. Bildiğimiz gibi, Büyük Atatürk, 23 Nisan 1924’te, bu günün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu özel bayramı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında ‘Çocuk Bayramı’ olarak da kutlanmıştır. Egemenliğin Saraydan alınarak halka verildiği bir devrimin yıldönümünde maalesef, aynı egemenliğin milletten ve onun iradesinin yansıdığı Meclis’ten alınarak tek adama, Saraya verilmesi söz konusudur. Bu halk, egemenliğine sahip çıkacak, Çocuk Bayramı da olan günde, çocuklarının mutlu, özgür, refah içerisinde bir ülkede yaşaması için doğru kararı verecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, milli iradenin tecellisini sağlayarak, bu büyük devrimi gerçekleştirenleri saygı ve minnetle anıyorum. Geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın bayramı kutlu olsun” cümlelerine yer verdi. 
 
“Bu bayramın dünyanın bütün çocuklarına güzellikler sunmasını diliyor”
Çanakkale Barosuna bağlı Çocuk Komisyonun çocuklara yönelik düzenlediği etkinliklere vurgu yapan Çanakkale Baro Başkanı Av. Şarlan; “Çanakkale’de önsözü yazılan, Samsun ile birlikte bir dönüm noktası haline gelen, Havza ve Amasya’da, Erzurum ve Sivas’ta, kongrelerde bir araya gelen bir milletin meclis kurduğu anlamlı günün yıldönümündeyiz. 23 Nisan 1920’de kurulan Gazi meclis, Atatürk ve yol arkadaşlarının ortaya koyduğu irade ve inanç, kurtuluşun ve kuruluşunda müjdecisi olmuştur. Atalarımızın; kanları ve mücadeleleriyle elde edilen milli egemenlik ve aynı zamanda dünyada ilk kez çocuklara da armağan edilen bayram hepimiz için anlamlı, kıymetli ve ilelebet korunacak değerlerdir. Çanakkale Barosu Çocuk Komisyonu, sürekli çocuklara yönelik bilgilendirici programlar ve takdir gören yarışmalar düzenlemektedir. 23 Nisan Çanakkale Barosu için özeldir. Dün olduğu gibi bugünde "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!” anlayışından vazgeçmiyoruz. Öte yandan geleceğin teminatı çocuklarımızın bayramında Çanakkale Barosu olarak çocuklarımızın bu sevincine düzenlediğimiz etkinliklerle ortak olmaktan onur duyuyoruz.  Bu vesileyle Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, bayramın dünyanın bütün çocuklarına güzellikler sunmasını diliyor, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyorum” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş