havadurum

Bakan Albayrak "KDV'yi yüzden 18'den yüzde 8'e düşürdük"

850

 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Çanakkale’ye geldi. ‘Büyük ve güçlü Türkiye’ ideali için şehir şehir ziyaretlerini sürdürerek, insanlarla bir araya geldiklerini belirten Bakan Albayrak, çözüm üretme noktasında gerekli stratejileri hayata geçirdiklerini ifade etti. Programa, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, banka müdürleri ve iş insanları katıldı. Günün ilk saatlerinde Çanakkale’de iş dünyasının isimleriyle bir araya gelen Bakan Albayrak, mobilyada KDV oranının yüzde 18`den yüzde 8`e düşürüldüğünü açıkladı. Mobilya sektörünün önde gelen isimlerinin bulunduğu toplantıda müjdeyi veren Bakan Albayrak, daha sonra çarşı esnafını ziyaret etti. Çanakkale esnafı ile bir araya gelen Bakan Albayrak, esnaflarla sohbet ederek, hayırlı işler dileklerini iletti. Bakan Albayrak, esnaf ziyaretinde seyyar bir simitçi esnafından simit alarak, Çanakkale’nin en bilinen mekanlarından birisi olan Şakir’in Yeri’nde beraberindeki heyetle oturarak, sohbet etti. Bakan Albayrak, Çanakkale’nin en nadide mekanlarından Şakir’in Yeri’nden sonra deniz kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi. Ziyaretleri ve görüşmeleri esnasında Bakan Albayrak’a Vali Orhan Tavlı, AKP Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, AKP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, AKP Çanakkale Gençlik Kolları İl Başkanı eşlik etti. 

 
“Yaşadığımız süreçlerden dersler çıkararak, büyük ve güçlü Türkiye idealini hep birlikte başaracağız”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; “Özellikle her şehrimizin katma değerli üretimi ne kadar artarsa Türkiye ekonomisi de o kadar büyüyecek. Yepyeni bir yıla girerken yepyeni hedeflerle dünden çok daha umutlu bir şekilde giriyoruz. Çok daha umutluyuz, çünkü 2019 yılı, gelişmekte olan bir ülkenin, altından çok kolay kalkamayacağı sınamalardan, saldırılardan, ataklardan ülkemizin başarıyla çıktığı, bağışıklık sistemini daha da güçlendirdiği, koordinasyonunu, kapasitesini daha da artırdığı birçok farklı alanlardaki kırılganlıklarını giderdiği bir yıl oldu bizim için. Umutluyuz, çünkü ülkemizin potansiyelini biliyoruz. Ülkemiz omuz omuza, kol kola verdiğinde hangi engellerin altından kalktığını çok iyi biliyoruz. 2013 mayıs, haziran ayından beri Türkiye 6 yıldır çok yoğun bir mücadele verdi ve 2019 yılıyla birlikte bu geçtiğimiz 6 yıllık süreci artık geride bırakıyoruz. Tüm bu zorlukları daha güçlü kazanımlarla artık geride bırakıyoruz. Yaşadığımız süreçlerden dersler çıkararak, kazanımlarımızı koruyarak, çok daha fazla çalışarak, sanayicimizle, çiftçilerimizle, KOBİ`lerimizle, üreticilerimizle çok daha fazla dayanışma içinde büyük ve güçlü Türkiye idealini inşallah hep birlikte başaracağız” dedi. 
 
“2020 yılı çok daha iyi olacak, büyümenin çok daha iyi olacağı bir yıl bizi bekliyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak; “2019 Türkiye için küçülme senaryolarının çokça gündeme getirildiği bir yıl oldu. Ülkemiz ortaya koyduğu bu mücadeleyle, tüm bu yorumların hepsini boşa çıkardı. Başta uluslararası finans kuruluşları olmak üzere hemen hemen herkesin Türkiye ile ilgili beklentileri son 3-4 aydır pozitif yönde güncellenerek değişmeye başladı. Önümüzde yeni bir yıl var. Nasıl ki o senaryolar güncellenip hepsi pozitife döndüyse, bu önümüzdeki yıl da özellikle tarihin en büyük spekülatif saldırılarının artık geride kaldığı, ‘kontrol altına alınamaz’ denilen bir enflasyonun yıl sonu hedeflerinin de tutturularak geride bırakıldığı bir yıl olarak tarihe geçecek. `Faizler düşerse kur fırlar, aman faizleri düşürmeyin` diyorlardı, biz de diyoruz ki ‘faizlerin düşmesi lazım ki, reel sektör maliyetleri düşsün’. Sonuç, yüzde 12, bin 200 baz puan, yarı yarıya faizlerin düştüğünü gördük. Aynı şekilde tüm göstergelerde 2020 yılının çok daha iyi olacağı, katma değerli üretim, ihracata ve istihdama dayalı tüm bu modellerin güncellenmesiyle büyümenin çok daha iyi olacağı bir yıl bizi bekliyor” dedi. 
 
“2020 yılı reel sektör açısından çok önemli bir yıl olacak”
Toplantıda, hedeflerinde geldikleri noktayı değerlendirdiklerini dile getiren Albayrak; “2020 yılının öncelikli stratejilerini ve politikalarını konuştuk. Orada tüm paydaşlarla toplantı süreci içinde paylaştım. 2020 yılı reel sektör açısından çok önemli bir yıl olacak. 2020 yılı, 2019`un ikinci yarısına girerken açıkladığımız ivme yılı olacak. Yani biz özellikle `ivme` koyduk. ‘İleri’, ‘verimli’ ve ‘milli endüstri’ dediğimiz İVME Paketi`ni 2019 yılında başlattığımız noktada 2020 yılı bu anlamda çok önemli bir yıl olacak. Bizim ‘büyüme politikamız da kaynak kullanma politikamız da bankacılık sektörü.` dedik. Artık bundan sonra bankacılık sektörünün bu ivme ile uyumlu bir kredi büyümesi artık bankacılık sektörünün ana çıtası olacak. Yılın son öncü rakamları, hedeflediğimiz tüm bu noktalarda yakalayacağımız hedeflerimizi hatta daha da geçeceğimizi gösteriyor. Özellikle talepte reel sektör noktasında baktığımızda etkili şekilde toparlanma devam ediyor. Ham madde alımları, ara malı, ekipman ağırlıklı ithalat, tüm bu ihracat ve ithalat noktasındaki ticaret noktasında ciddi artışlar gördük. Aralık ayında özellikle ithalattaki ciddi artışın ara malı ve ham madde ithalatında yani hem yatırım kaleminde hem de üretim noktasında tüm bu üretim artışları ertelenen yatırımların devreye alınmasıyla istihdamda da canlanmayı, tüm bu katkıyı, eylül ayından sonra ekim, kasım ve aralık ayında güçlü bir şekilde ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. 
 
“Öncü rakamlar, 2020 yılına gelmeden 2019`un son çeyreğinde, yüzde 5`lik büyüme patikasına ulaşacağımızı ortaya koyuyor”
Bakan Albayrak; “Gelecek 3 yıl için öngördüğümüz yüzde 5 büyüme, Türkiye`nin baz büyümesi. Yani Türkiye, doğal mecrada yüzde 5 büyüme kapasitesine sahip ve bunu asgari surette her daim gerçekleştirebilecek kapasitede. Bu noktada baktığımızda, 2020-2022 dönemi olarak açıkladığımız 3 yıllık Orta Vadeli Yeni Ekonomi Programı`nda, bu potansiyeli çok rahat gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu istikamette 2020 yılına gelmeden öncü rakamlar, önümüzdeki dönemdeki tüm bu finansal koşulların daha da iyileşmesi, finansal oynaklıkların ve belirsizliklerin azalması, enflasyondaki kazanımların devam etmesi, tüketici ve yatırımcı güvenindeki toparlanmanın etkisiyle çok rahat bir şekilde inşallah bu süreci gerçekleştireceğiz. Öncü rakamlar, 2020 yılına gelmeden 2019`un son çeyreğinde, yüzde 5`lik büyüme patikasına ulaşacağımızı ortaya koyuyor. Tüm bu ekonomideki olumlu gelişmeler, istihdama da olumlu yönde yansıyacak ve istihdamdaki gelişmeler de eylül, ekim ayında daha da pozitif bir şekilde devam ediyor. Ekonomideki gerek canlanma gerekse almakta olduğumuz tedbirlerin istihdam üzerindeki artışı, işsizliği de kademeli olarak düşürmeye başladığını ve 3 yıllık yeni ekonomi programındaki hedeflediğimiz asgari 3 puanlık iyileşmeye de yansıyacağını görüyoruz” dedi. 
 
“Esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizler, yüzde 5`in altına düşecek”
Bakan Albayrak; “Bugün tarım ve turizm şehri Çanakkale`de güzel bir bilgiyi, müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Malumunuz kamu bankalarımız, esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizlerini artık yeni yıl itibarıyla yıllık yüzde 12`den yüzde 9`a düşürdü. Bu şu demek halihazırda tarımsal kredilerdeki yüzde 25 ila yüzde 100 oranındaki Hazinemiz tarafından faiz sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran ortalama yüzde 5`in altına düşecek. Yüzde 6-7`ler değil artık yüzde 5, yüzde 4,5 hatta 0`a kadar inecek durumda. Özellikle tarımsal kredilerde yüzde 6`lık faizin de yüzde 0 ile 4,5 aralığına gerileyeceğini buradan müjdelemek istiyorum. Bu faiz düşüşüyle birlikte tarımsal üretimde maliyetleri daha da aşağı çekecek bu adımı atmış oluyoruz. Malumunuz 2018 yılında Ziraat Bankası aracılığıyla 47,3 milyar liralık Hazine faiz sübvansiyonlu olmak üzere çiftçimize 58,7 milyar liralık finansman sağlamıştık. Bu rakam, 2019 sonu itibarıyla 64,5 milyar liraya ulaştı. Bu kredi tutarının 52,3 milyar liralık kısmına faiz sübvansiyonu sağladık. Tüm bu desteklerin faiz indirimlerinin çiftçiye üreticiye hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 
 
“Bu güzel adımın mobilyacılık sektörümüze, ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak; “Mobilya sektörünün ciddi oranda bir `Mobilyada KDV`yi yüzde 8 indirelim` yönünde bir talebi olmuştu. O ziyaret sonrası Gelir İdaresi Başkanımız, tüm sektör, mobilyacılarımız büyük bir beklenti içinde güzel bir adım bekliyordu bizden. Bu manada çalışmalarımız, Gelir İdaresi Başkanımız, tüm ekip, çalışmaların sonunda bir noktaya geldik. Bugün ben buradan mobilyacılık sektörü için güzel bir haber olan mobilyadaki KDV’yi yüzden 18`den yüzde 8`e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum. Kayseri`de söyledim. İhracatta da aynı şekilde oranda artış hedefi koymamız lazım. Hem iç piyasaya bu maliyetler yansıyacak hem de ihracatı da bu manada üretimi de istihdamı da artıracağımızın sözünü Kayseri`de vermişlerdi. Bu güzel adımın mobilyacılık sektörümüze, ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş