havadurum

Bakan Arslan'dan "2018 Troia Yılı"na destek

713

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Çanakkale’de, Ticaret ve Sanayi Odası Dr. İbrahim Bodur Salonu`nda düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantının yapılacağı alan ve çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Düzenlenen toplantıya Bakan Arslan`ın dışında TBMM Grup Başkanvekili ve AKP Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Jandarma Komutanı Necmi İnce, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Emniyet Müdürü Celal Sel, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, LIMAK Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir,  ilçe belediye başkanları, AKP ve MHP İl Başkanları, kaymakamlar, kurum ve daire müdürleri, STK temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı. İstiklal Marşı`nın okunması ile başlayan program, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın Çanakkale genelinde yapmış olduğu çalışmaları anlatan film gösterimi ile devam etti. Film gösteriminin ardından AKP Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Vali Orhan Tavlı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmaların ardından program sonunda katılımcılar tarafından soru ve talepler Bakan Arslan`a iletildi. Bakan Arslan ve Milletvekili Turan iletilen talepleri not aldı. ÇTSO`daki programın bitiminde Bakan Arslan, AKP İl Başkanlığı ve Çanakkale Valiliğini ziyaret etti. Buradaki ziyaretlerin ardından saat 15.00`de, Lapseki Belediyesini ziyaret edip, belediye binası önünde halka hitap etti. Saat 16.00`da ise Çanakkale 1915 Köprüsü`nün 18 Mart 2017 tarihinde gerçekleşecek olan Şekerkaya Mevkii`ndeki temel atma noktasında incelemede bulundu. 

 
Turan: "Çanakkale’miz bir marka kent "
ÇTSO Dr. İbrahim Bodur Salonunda konuşma yapan AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; "Çanakkale’miz bir marka kent. Çanakkale’miz en özel illerden bir tanesi. Bu özel yerde turizmden, tarımdan, her alandan meseleye ekonomik, siyasi, ulaşım hangi alan olursa olsun baktığımızda en katma değer üretecek bakanlıklarımızın başında Ulaştırma Bakanımız geliyor. Ne zaman Çanakkale ile ilgili bir meseleyi, sizlerden aldığımız talepleri Sayın Bakanımıza ve yetkililerimize götürdüğümüzde çok özel davrandığını büyük bir keyifle görüyoruz. Dünyanın en uzun köprüsü olacak Boğaz Köprüsü`nün temelini yerinde beraber görelim dediğimizde büyük bir heyecanla `tabi ki` dedi ve bugün o vesileyle buradayız" dedi. 
 
Tavlı: "Hayırlı olmasını temenni ediyorum"
Turan`ın ardından Dr. İbrahim Bodur Salonu`nda kürsüye çıkan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise; "İlimizde yapılan ve devam eden duble yollar, tüneller, balıkçı barınakları ve yat limanı projeleri, yayın kulesi, havalimanı, kule inşaatları gibi Çanakkale Merkez ve ilçelerinde bitirilen ve devam eden ve planlanan yatırımların Çanakkaleli hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın kıymetli yönetici ve teknik personeline, üretici firmalar ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Çanakkale`ye yapılan hizmet 81 ile, Osmanlı coğrafyasına, Avrupa`ya, dünyaya ve velhasıl tüm insanlığa yapılan hizmettir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Bakandan Troia Yılı`na destek
Milletvekili Turan ve Vali Tavlı`nın ardından Dr. İbrahim Bodur Salonu`nda bir konuşma yapan Bakan Arslan 2018 Troia Yılı kapsamında yapılan çalışmalara destek olduğunu dile getirdi. Bakan Arslan Troia Yılı ile ilgili; "UNESCO tarafından 2018 yılının Troia Yılı ilan edilmesi çok önemli. Dünya Truva`yı çok iyi biliyor ama yıl ilan edilmesiyle eminim ki bilmeyenler de öğrenmiş olacak. İlgi daha da artacak. Bu konuda hükümet olarak, milletvekilleri olarak gerek Kültür Bakanlığımızın çalışması gerek hükümet olarak UNESCO nezdindeki çalışmalar devam ediyor. Bu konudaki desteğimizin yanınızda olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum" dedi. 
 
Bakan Arslan: "Çanakkale 1915 Köprüsü`nü olmazsa olmaz olarak gördük"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşmasının devamında 1915 Çanakkale Köprüsü`nden söz etti. Arslan; "Bu coğrafyadaki avantajımızı hayata geçirmemiz lazım. Asya ile Avrupa`yı kesintisiniz bölünmüş yollarla, demir yollarıyla, hatta yüksek hızlı demir yollarıyla ve havalimanlarıyla, deniz limanlarıyla birbirine bağlayıp entegre edersek dünyanın bu coğrafya üzerindeki taşımacılığından biz istediğimiz avantajı, istediğimiz katma değeri elde ederiz" dedi. Konuşmasının devamında Bakan Arslan 1915 Çanakkale Köprüsü`nden söz etti. Bakan Arslan; "Çanakkale 1915 Köprüsü`nü olmazsa olmaz olarak gördük. Dünya çapında bir proje yapıyorsanız dünya merak etsin. Bu projeye neden 1915 demişler, dönsün onu araştırsın diye projeye başlarken 1915 ekimini koyarak, dünyadaki yeni nesil de bilsin diye bu ismi koyduk. Bu isimle yetinmedik cumhuriyetimizin 100`üncü kuruluş yıldönümü olan 2023`te açılması ve onunla uyumlu olması için de 2023 metre boyunda ayak açıklığı olan dünyanın bir numaralı köprüsünü yapma kararı verdik. Memnuniyetle söylemek gerekir ki bu köprüyle ilgili ihaleyi çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. 26 Ocak’ta tekliflerini aldık. Tekliflerini alırken ülkemiz ekonomisi ile ilgili ülkede bir algı oluşturulmak isteniyordu. Bir ülkenin ekonomisinin en iyi göstergesi, yurt dışındaki yatırımcının, finans kuruluşunun o ülkeye olan bakışı ve ilgisidir. 1915 Çanakkale köprüsü, 24 tane dünyanın en önemli firmasının şartname satın aldığı bir ihale oldu. 4 ayrı ortaklık girişimi ihalemize teklif verdi. Kore, Japonya, Çin, İtalya’dan 8 dünya çapında büyük firma teklif verdi. 7 tane ülkemizin sadece ülkemizde değil dünyada kendini ispatlamış firması da bu ortak girişimlerin içerisinde yer aldı, teklif verdiler. Bu tekliflerle birlikte, dünya çapında 13 finans kuruluşu, ‘Evet ben Türkiye’nin ekonomisine, geleceğine, istikrarına güveniyorum’ deyip, ‘Biz bu köprünün finansını sağlarız’ diye mektuplarını verdiler. Ve bu ülkeye olan güvenin bir göstergesi olarak, 10.5 milyar eski parayla 10.5 katrilyonluk köprü ve Malkara’ya kadar olan 101 kilometrelik otoyolun ihalesini yapmış olduk. 5.5 yıllık yapım süresi dahil, 16 yıl 2 ay 12 gün. Gerçekten çok iddialı bir süre. Ülkeye güvenin göstergesi olan bir süre. O yüzden memnuniyetimiz bu konuda had safhada. Biz, ülkenin hizmetinde olmaya çalışanlar olarak böyle bir hizmetin gerçekleştirilmiş olmasını, ecdad güzel bir laf bırakmış; İşe başlamak, işin yarısıdır. Biz işin yarısından fazlasını geride bıraktık. Artık sahada başladığımız çalışmaya 18 Mart’ta da inşallah bu köprünün temelini hep birlikte atacağız" dedi. Ardından Bakan Arslan ihaleyi alan LİMAK Grubu`nun bulunduğu alana dönerek; "Çanakkale`nin de Türkiye`nin de bir beklentisi var. Dünyanın en önemli projesini Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100`üncü yılından önce bitirmek zorundasınız. Bunun ötesi yok" dedi. 
 
"Ekonomik olmayan bazı üretimler, ekonomik hale gelecek" 
Çanakkale 1915 Köprüsü Projesi`nin Çanakkale`ye ne kazandıracağından bahseden Bakan Arslan; "Avrupa`dan ülkemize gelen, Ege`ye ve Batı Akdeniz`e hatta Batı İç Anadolu`ya inen bütün yük hareketi Çanakkale üzerinden olacak. Yine Ege`nin tersi Batı Akdeniz`in, Batı İç Anadolu`nun bütün yük hareketi Çanakkale üzerinden Trakya`ya oradan da Avrupa`ya gidecek. Eğer erişim kolaysa, ulaşım kolaysa o zaman o güzergah üzerinde endüstrileşme, sanayileşme, ülkemize katma değer oluşturacak yatırımlar yapılır. Biz bunu kazandırmış olacağız. Bu yatırımlar ile birlikte önemli bir konu olan istihdama ciddi bir destek sağlamış olacağız. Çanakkale`nin gelişmiş sanayi var, üretim yapıyorlar. Bu üretimi başka yerlere ihraç ederken bazen taşıma maliyeti öyle bir rakama erişir ki siz o ihracattan o satıştan vazgeçersiniz. halbuki 1915 Çanakkale Köprüsü`nün getirmiş olacağı kolaylık ve pratiklikle ekonomik olmayan bazı üretimler, ekonomik hale gelecek ve bu coğrafya üzerinde dünyaya dağılacak" dedi.  
 
Bakan yatırımları anlattı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme alanında 14 yılda Çanakkale`ye yaptığımız yatırım 2 milyar 754 milyon TL. Çanakkale`yi Balıkesir`e bölünmüş yollar ile bağladık. 10 kilometresi kaldı. Onu da önümüzdeki yıl bitiriyoruz. Çanakkale Köprüsü, Çanakkale`yi merkez haline getirecek bir proje. Çanakkale`de 55 yeni yol köprüsü yaptık. Çanakkale, Yenice, Ayvacık, Küçükkuyu yolunun 78 kilometrelik bölümünü bitirdik. Bedeli 1.4 milyar TL. 10 kilometresi ve devamında bir tünel var, iki yıl içerisinde tünel ile birlikte bitirmiş olacağız. 47 kilometrelik Gelibolu-Eceabat yolunun 26 kilometresi sıcak asfalt olarak bitti. Burayı da tamamen 2019 yılında bitirmiş olacağız. Biga`yı Çan`a bağlayan 37 kilometrelik yolun bedeli 135 milyon TL, bölünmüş yol haline getirdik. Lapseki şehir geçişi 2.7 kilometre, bölünmüş yol haline getirdik. Bayramiç, Ezine, Çan bağlantı yolunun 38 kilometrelik uzunluğunu yükseltmek için çalışmalara başladık, önümüzdeki sene bunu da tamamlamış olacağız. Biga-Lapseki yolunun standardının arttırılması için çalışmalara başladık, 2 buçuk kilometresi tamamlandı. Toplam uzunluğu 22 kilometre olan Ezine-Bayramiç yolu tek yol olarak tamamlandı. Ezine-Çanakkale yolunu tek yol olarak yeniledik. Geyikli iskele 19 kilometrelik yol, tek yol olarak yenilendi" dedi. Konuşmasının devamında Bakan Arslan, Gelibolu`ya yapılması planlanan radyo kulesi hakkında; "Çanakkale`de Çanakkale`ye yakışır, Tarihi Yarımada`ya yakışır bir radyo televizyon kulesinin yapılması, çelik antenlerin bir araya toplanması önemli bir projeydi. Evrensel hizmet fonundan bunun desteğini veriyoruz. Çanakkale Valiliğimiz ve Özel İdare Genel Sekreterimiz bunun gereğini yapıyor. Beraber yol alıyoruz" şeklinde konuştu. 
(Atakan Alkış)
Paylaş