havadurum

Başkan Gökhan "2019 toplumsal yara olarak hafızalarımıza kazındı..."

986

 Başkan Gökhan, 2019 yılını değerlendirerek 2020 ile ilgili düşüncelerini aktardı. . Kötü ekonomiden kadına şiddete, çocuk tacizinden çevre sorunlarına ve dünyadaki savaşlara… 2019’da yaşanan birçok sorunun toplumsal yara olarak hafızalara kazındığını belirtti. 2019 Mart sonunda yerel seçimler bittikten sonra hızlı bir biçimde çevre konularına el attıklarını belirten Başkan Gökhan, özellikle Kazdağları, Kirazlı’da ki siyanürlü altın işletmesinin ve ağaç katliamlarının durdurulması için büyük mücadeleler verildiğini belirtti. Tüm ülkeden ve dünyadan duyarlı insanların bu mücadeleye destek verdiğinin altını çizen Başkan Gökhan; “Dünyada herhalde çevre etkinliği bu kadar kitlesel bir çevre mücadelesinde görülmemiştir diye düşünüyorum” dedi. Yine seçimlerin ardından en önemli vaatlerinden birinin kırsal kalkınma olduğunu belirten Başkan Gökhan, yerel tohum üretimine başlandığını ifade ederek 2020 yılında kooperatifleşme çalışmalarını da hızlandırmış olacaklarını söyledi. Çanakkale’nin 2019 yılı içerisinde yaşanabilir en ideal kent seçildiğini belirten Başkan Gökhan, “Yine aynı şekilde 2020 yılında da barış ve özgürlükler içerisinde, sağlıklı ortamda ve huzur içerisinde kardeşçe yaşamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz” dedi. En önemli şeyin ülke güvenliği olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Mustafa kemal Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesi sonucunda yerleştiğimiz ve egemenliğimizi kurduğumuz bu toprakları ve buradaki barış ortamının devam etmesi için bizde elimizden gelen her şeyi yapacağız…” dedi.

 
“Yaşanan sorunlar toplumsal yara olarak hafızalarımıza kazındı” 
Konuşmasına mutlu ve huzurlu bir yıl dileyerek başlayan Başkan Gökhan; “2020 yılına girerken ailelerinizle ve sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim. 2020 yılı tüm dünya insanlarına barış getirsin. 2019 yılında sıkıntılı bir yıl geçirdiğimizi biliyoruz.  Gerek ekonomik anlamda, gerekse barışa yönelik dünyadaki savaşlar, silahlı mücadeleler sonucunda birçok insan hayatını kaybetti ve ülkemizde de maalesef şehitlerimiz oldu ve bu konuda acılı günler yaşadık. Temennim şudur, 2020 yılında hep beraber, sağlık ve barış içerisinde, ülkemizde bir arada yaşamayı temenni ediyorum. Bu temenniyi aynı zamanda dünya insanları için diliyorum. 2020 yılına girerken geçmiş yıldaki bazı olayları bir kez daha hatırlamakta ve değerlendirmekte fayda olduğunu görüyorum. 2019 yılında dünya ve ülkemizin en önemli konusu çevre sağlığı konusuydu. Küresel ısınma süreçlerini hep beraber izledik. Bu noktada doğanın korunması, küresel ısınmaya karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda ki çabalarda bizde yer aldık. Bu süreç içerisinde yine 2019 yılında en önemli sorunların başında kadınlara karşı şiddet uygulanması ve kadınlara yapılan katliamlar, çocuk tacizleri gündeme oturdu. Bunların hepsi toplumsal yara olarak 2019 yılında hafızalarımıza maalesef kazındı” dedi.
 
“Siyanürlü altın ve ağaç katliamlarının durdurulması için büyük mücadeleler verdik”
2019 Mart sonundaki seçimlerin ardından hızlı bir biçimde çevre konularına el attıklarını belirten Başkan Gökhan; “Özellikle Kazdağları, Kirazlı’da ki siyanürlü altın işletmesinin ve ağaç katliamlarının durdurulması için büyük mücadeleler verdik. Bu mücadelenin sonunda çok önemli katkılar aldık. Sadece Çanakkale’de değil, hem Türkiye’deki çevre dostlarından hem de dünyadaki duyarlı insanlardan destek aldık.  Fazıl Say gibi sanatçılarda oralarda konserler vermek sureti ile mücadelemize destek verdiler. 15 gün ara ile on binlerin katıldığı toplantılar yaptık. Fazıl Say konserine 25 bin insan, yine nöbete başladığımızda 10 binlerin üzerinde insan buradaki mücadeleye katkı verdiler. Hepsi gönüllü insanlardı. Hiç kimseyi mecbur bırakmadık oraya taşımadık. Hiçbir aşamada onların bu mücadelesine maddi katkıda bulunmadık. Hepsi gönüllü olarak kendi imkanları ile geldiler. Dünyada bu kadar kitlesel bir çevre mücadelesi görülmemiştir diye düşünüyorum” dedi.
 
“2020 yılında kooperatifleşme süreçlerini hızlandırmış olacağız”
Yine seçimlerin ardından en önemli vaatlerinden bir tanesinin de kırsal kalkınma olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Yerel tohumların üretilmesi ve kaybolmaması için yıllardır mücadelemiz vardı. Bu sefer işi biraz daha ileriye götürdük. Kooperatifleşme çabalarına başladık. Tohumların üretilmesi noktasında 107 dekar alana karakılçık tohumumuzu ektik ve üretimine başladık. Daha birçok bitkilerde, aromatik bitkiler ve yerli tohumları da üretip bunların gelişmesi için çaba göstereceğiz ve 2020 yılında kooperatifleşme süreçlerini hızlandırmış olacağız. Çünkü burada hedefimiz aynı zamanda insanlarımızı sağlıklı gıdaya ulaştırmak. Bunun için çalışmaya başladık ve bunu çok önemsiyoruz. Buda aynı zamanda bir küresel iklim konusunda nemi bir katkı verecektir. İnsanları bilinçlendirme noktasında olacağız diye düşünüyorum. Özellikle son yıllardaki ilaçların kalıntılarının insan sağlığına zararlarını biliyoruz. Ülkemizde bu konuda yeterli güvenlik alınmıyor. Bu konuda da sağlıklı gıda anlayışını yayarsak bu noktada yöremize de bir katkıda bulunacağız diye düşünüyorum” dedi. 
 
 “Kardeşçe yaşamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz”
Çanakkale’niz 2019 yılı içerisinde yaşanabilir en ideal kent seçildiğini belirten Başkan Gökhan; “Bu konuda Çanakkale’nin barışın ve özgürlüklerin kenti olarak ortaya çıkmış olması bizleri çok sevindirdi. Yine aynı şekilde 2020 yılında da barış ve özgürlükler içerisinde, sağlıklı ortamda ve huzur içerisinde kardeşçe yaşamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Ebetteki engellilerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. Bunları çok önemsiyoruz ve karbon ayak izimizin azaltılması içinde mücadelemiz sürecek. B noktada akıllı şehirler uygulamasında Avrupa’daki, batıdaki çağdaş ülkelerdeki uygulamaları kentimize getirmek için mücadele edeceğiz.  Çevremizde sadece insanlarla değil, hayvanlarla da birlikte yaşıyoruz. Onların yaşam alanının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve onlarla birlikte sorunsuz bir şekilde yaşayabilmek için projelerimizi sürdüreceğiz. Yeni bir hayvan barınağı arayışımızı sürdürüyoruz” dedi.
 
“Mali sıkıntılarımız sona erdirecek yatırımların yapılacağı bir yıl olmasını diliyorum”
En önemli unsurlardan bir tanesinin ülke güvenliği olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Biz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesi sonucunda yerleştiğimiz ve egemenliğimizi kurduğumuz bu toprakları ve buradaki barış ortamının devam etmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ülkemizin güvenliği için sınırlarımızın dışında mücadele veren güvenlik güçlerimize de 2020 yılında kazasız belasız, vukuatsız günler diliyorum. Onlarda bizim güvenliğimiz için özelikle Suriye ve Irak sınırında mücadelelerini sürdürüyorlar. Bizde onları destekliyoruz. Bu bakımdan onlara da sağlıklı bir yıl diliyorum. Ailelerine biran önce kavuşmalarını diliyorum. Bu şekilde inşallah kalkınmamızı geliştirecek, mali sıkıntılarımız sona erdirecek yatırımların yapılacağı bir yıl olmasını diliyorum. Herkese bu bağlamda esenlikler dolu bir yıl diliyorum” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş