havadurum

Başkan Gökhan; "Merkezde açık ara öndeyiz"

1417

 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Genel Seçimlerini ülke ve Çanakkale bazında gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi ile ilgili; “Diğer partiler biraz daha fazla alıp, ‘43-44-45’ bandında kalırsa bir ümit olur diye düşünüyorduk. Sonuç itibari ile yüzde 50’nin üzerinde bir oy aldı. Buna söyleyecek bir şey yok” dedi. Çanakkale’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin en yüksek oy aldığı illerden biri olduğunu ifade eden Başkan Gökhan, genel oy oranlarındaki değişimin CHP’den İyi Parti ve HDP’ye verilen desteklerden kaynaklı olduğunu dile getirdi. İlçelerdeki CHP oy oranı durumunda ciddi bir değişiklik olmadığını ifade eden Gökhan, Merkez İlçe içinse CHP’nin açık ara birinci parti olduğunu belirtti. AKP’nin Çanakkale’de başarı sağlayamadığını dile getiren Başkan Gökhan; “Bir ittifak olduğunu unutmayacağız. Ama benim sorumlu olduğum merkez ilçeye baktığımızda yine Adalet ve Kalkınma Partisi’ni silip süpürmüş durumdayız. Onun için hiç heveslenmesinler. Yerel yönetimde de daha başarılı çıkacağımızı ifade edebilirim” ifadelerini kullandı. AKP’nin seçimin kaybedeni olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Çünkü o Cumhur İttifakı olarak seçime girmişti. Cumhur İttifakı’nda AKP’nin oyu daha önce yüzde 49 ile girdiği bir seçimi yüzde 42 gibi bir rakama düşmüş oldu. Ve parlamentoda tek başına karar alamaz noktada çoğunluğu kaybetti” dedi.

 
“Erdoğan’ın başarısına söyleyecek bir şey yok”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren Başkan Gökhan, İnce’nin başarılı bir oy aldığını ancak Millet İttifakında yer alan diğer partilerin bekleneni karşılayamadığını ifade ederek; “Türkiye’de AKP’nin adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52’lik oy oranı ile Cumhurbaşkanı seçildi. Dolayısı ile bu oran ‘44-45-46’ bandında bekleniyordu. Bunu ölçmemiz mümkün değildi ama sonuç itibari ile yüzde 50’nin üzerinde bir oy aldı. Buna söyleyecek bir şey yok. Bu konuda hayırlı olsun demek durumundayız. Tabi Muharrem İnce iyi bir performans gösterdi. Yüzde 30’un üzerinde oy aldı. Bu zaten beklediğimiz ve olmasını istediğimiz bir oy oranıydı ve oldu. Diğer partiler biraz daha fazla alıp, ‘43-44-45’ bandında kalırsa bir ümit olur diye düşünüyorduk. Ancak Muharrem İnce bunu sağladı. Yüzde 30.81 oranında başarı ile sonuçlandırmış oldu” dedi.
  
“Milletvekilliğinde almış olduğumuz oy gerçek oyumuzu göstermiyor”
CHP’den İyi Parti’ye ve HDP’ye destek oyların gittiği ve CHP’nin asıl oylarının ise yüzde 27 civarında olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Tabi Muharrem İnce’nin yüzde 30 üzerinde bir oy almış olmasına karşı ‘CHP’den fazla oy aldı, CHP daha az oy aldı’ deyip, CHP’yi kötü göstermek uygun değil. Bu doğal bir durum. Öyle olması gerekiyordu ve öyle oldu. Çünkü CHP, İyi Parti ve HDP’ye oy kaybetti. Aslında oradaki kaybolan oyları koyduğumuz zaman CHP’nin oy oranının yüzde 27 civarlarında oy aldığını görüyoruz. Bunu Çanakkale’de de görüyoruz. İyi Parti beklenenin üzerinde oy aldı. İyi Parti’ye CHP’nin vermiş olduğu destek önemli. Ayrıca yine HDP’ye ciddi destek verildiği görülüyor. Dolayısı ile bizim Milletvekilliğinde almış olduğumuz oy gerçek oyumuzu göstermiyor. Bu Başkanlık Sistemi dolayısı ile hem İyi Parti’nin seçime girmesi ve onu destekleme anlamında, hem de Cumhurbaşkanlığı Sisteminde o adayların oylarını yüksek alması noktasında önemli bir katkı yaptığını gösteriyor. Bu noktada AKP bu seçimin kaybedeni. Çünkü o Cumhur İttifakı olarak seçime girmişti. Cumhur İttifakı’nda AKP’nin oyu daha önce yüzde 49 ile girdiği bir seçimi yüzde 42 gibi bir rakama düşmüş oldu. Ve parlamentoda tek başına karar alamaz noktada çoğunluğu kaybetti. Cumhur İttifakı’nda MHP destek verir gibi düşünülse de tabii ki bunun AKP’ye bir faturası olacaktır.  Tavizler almak durumunda olacaktır. AKP açısından Türkiye genlindeki Milletvekili seçimleri bence başarısızlıkla sonuçlanmıştır” dedi.
  
 
“Millet İttifakı birinci olmuştur”
Çanakkale genelinde seçim sonuçlarını değerlendiren Başkan Gökhan; Çanakkale genelinde İnce’nin en yüksek oyu alırken, Millet İttifakı’nın birinci olduğunu dile getiren Başkan Gökhan; “Çanakkale’ye gelince Çanakkale’de il genelinde Muharrem İnce en yüksek oyu almıştır. Hatta Türkiye’de en yüksek oy aldığı illerin başında Çanakkale gelmektedir. İki Millet İttifakı birinci parti olmuştur. Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nda daha fazla oy almıştır. Bu noktada bunu görmemiz lazım. AKP en çok oy alan parti gözükmesine rağmen oyları çok fazla artmamıştır. 600 kadar bir oy artmıştır. Halbuki oy kullanan seçmen sayısı çok artmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi de burada yeterli oyu alamamıştır. İyi Parti ve HDP’ye giden oylar baktığımızda ve bu noktada CHP’nin yine birinci parti olduğunu görüyoruz. Ancak biz buna parti olarak bakmıyoruz. İttifaklar olarak baktığımızda Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’ndan daha fazla oy almıştır. Bunda da CHP’nin ciddi bir payı vardır” dedi. 
 
“İlçelerde değişiklik yok”
İlçelerin oy oranlarının değişmediğini ifade eden Gökhan; “İlçelerde klasik durum yaşandı. Biga-Çan Yenice’de her zaman zaten biz baya geride tamamlarız. Nitekim öyle oldu. Ama birinci olduğumuz ilçeler var. Başa baş gittiğimiz ilçeler var. Merkezde açık ara öndeyiz. Dolayısı ile tümüne baktığımızda, Biga, Çan, Yenice, Lapseki ilçelerinde klasik sağ oyların üstünlüğü görülüyor. Ancak şunu da belirtmek lazım İyi Parti’de burada iyi oy aldı. Güzel oylar aldı. Bizden oy aldı. Bizin küskünlerimizde İyi Parti’ye oy verdi. Sonuç itibari ile burada Çanakkale’de biz Millet ittifakı olarak başarıyla sonuçlandırdık. Cumhurbaşkanlığında zaten Muharrem ince birinci oldu” dedi. 
 
“Merkez İlçede Adalet ve Kalkınma Partisi’ni silip süpürmüş durumdayız”
Merkez ilçede ise biz zaten yine birinci partiyiz. En çok oyu alan partiyiz. Yine burada en çok oyu Muharrem ince almış durumda. CHP tek başına en çok oyu alan parti. İttifak olarak baktığımızda açık ara öndeyiz. Sonuçta burada 2-2 Milletvekili çıktı. Biz bu bağlamda geçmiş dönemdeki gibi 2 Milletvekilimizi almış durumdayız. Merkez’de de şu an itibari ile birinci parti olmanın gerçeği ile karşı karşıyayız. Dolayısı ile Adalet ve Kalkınma Partisi boşu boşuna pilav dağıtmıştır. Pilavın masrafına yazık olmuştur. Sadece onların sevineceği bir tek vardır. Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olmuştur. Onunla ilgili sevinebilirler sonuç olarak kendi adaylarıdır. Hayırlı uğurlu olsun. Ama onun dışında Çanakkale’deki bütün göstergeler Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başarılı değil başarısız olduğunu gösteriyor. Rakamlar onu gösteriyor. Bunun dışında bir ittifak olduğunu unutmayacağız. Ama benim sorumlu olduğum merkez ilçeye baktığımızda yine CHP olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni silip süpürmüş durumdayız. Onun için hiç heveslenmesinler. Yerel yönetimde de daha başarılı çıkacağımızı ifade edebilirim. 
 
“Umarım birlikte ülkeyi esenliğe çıkartacak yönetimleri ve yasaları yaparlar”
Kılıçdaroğlu’nun seçim konuşmasını değerlendiren Başkan Gökhan son olarak; “Sonuç itibari ile yanlışlıklar ya da eksiklikler var mıdır? Diye düşünülebilir ancak bu sonucu değiştirmez.  Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Cumhurbaşkanı olmuştur.  Bu seçim sonucunu kabul etmemiz lazım. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıdçaroğlu bunu kabul eder etmez onun da düşüncesi farklıdır. Bunu biz değerlendirecek durumda değiliz. Bu, bize yakışmaz. Görünen budur. Cumhurbaşkanlığı açısından baktığımızda Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiştir, tamamdır. Muharrem İnce başarılı bir sonuç almıştır. Kendini kabul ettirmiştir. Çok önemli bir rakip olarak ortada durmaktadır. Siyaset bugün bitmedi devam ediyor. Bu bağlamda parlamentoda AKP azınlığı düşmüştür, bir desteğe ihtiyaç duymaktadır. Dolayısı ile de parlamentoda rahat olmayacağı için umarım biraz daha keskinliklerinden geriye düşerler. Uzlaşarak, birlikte ülkeyi esenliğe çıkartacak yönetimleri ve yasaları yaparlar diye düşünüyorum” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş