havadurum

CHP, Alevi kurumlarına yönelik saldırıları kınadı

638
CHP İl Başkanlığı, Alevi kurumlarına yapılan saldırıları kınadı. Muharrem Orucu`nun ilk gününde Ankara`da bulunan Şah-ı Merdan Cemevi, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi saldırıya uğramasına tepki gösteren CHP İl Başkanlığı, Organize suç örgütü lideri Sedat Peker`in sözlerini hatırlattı. 
 
"Saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu var"
Yapılan açıklamada Sedat Peker`in saldırılardan bir gün önce twitter hesabından, `Devamlı Alevilik konusuna değinmemin sebebi derin mehmetin adamları tarafından geçmişte Gaziosmanpaşa`daki kahve saldırısından çok daha büyük bir eylem yapılıp, ülkede kaos çıkarma planlarını boşa çıkarabilmek içindir. Planları bir cemevine saldırıdır` paylaşımda bulunduğu ifade edilerek, "Bu saldırılar siyasal iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması ve onlar üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan alakalıdır. Bu saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu vardır. Bu saldırılar eş zamanlı. Bu da gösteriyor ki hepsi planlı" denildi. Yapılan açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi, "Kameralarla izlendiği bir ortamda umarım `tespit edemedik` demeyeceksiniz. Tespit edemediklerinizin `bilginiz dahilinde` yapılan işler olduğunu biliyoruz. Başa gelen hiçbir hükümet Alevilerin üzerindeki bu baskıları hafifletmek için bir şey yapmamıştır. Sünni eksenli anlayışıyla günümüze kadar gelen devlet politikası, AKP hükümeti döneminde daha da keskinleşmiş bir çizgiyle Alevilerin önüne dikilmiştir."
 
"Saldırıları nefretle kınıyoruz"
Alevi kurumlarına ve inanç merkezlerine yapılan saldırılara tepki gösterilen açıklamada, "Saray`ın çığırtkanları Alevilere karşı şiddet kullanarak ayrımcılığı körükleyerek ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışıyor. Seçimlere OHAL ile nasıl giderimin, seçimleri nasıl ertelerimin derdinde. Bu yaşananlar, siyasi iktidarın tavrından kaynaklı ortaya çıkmaktadır ve bunun hesabının hukuk çerçevesinde en acil biçimde sorulması gerekmektedir. Sorumluların yargılanmasını ve siyasi iktidarın sorumluluktan kaçmamasını talep ediyoruz. Alevi kurumlarına ve inanç merkezlerine yapılan bu hain saldırıları bir kez daha nefretle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Atilla Akın)
Paylaş