havadurum

CHP Güneşhan'a emanet

889

  CHP Çanakkale İl Örgütü 36’ıncı Olağan İl Kongresi dün Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. İlçe ve beldelerden geniş katılımın sağlandığı kongrede, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek, Bülent Öz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile CHP’li ilçe ve belde belediye başkanları, ilçe ve belde başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile delegeler katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan kongrenin divan başkanlığını CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yaptı. Erkek, “CHP’nin ilk kurultayı 4 Eylül 1919 Sivas Kongresidir. CHP’nin temelinde bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi vardır. Bağımsızlık, istiklal, istikbal her şey, adaletle mümkündür. Devletin temelinde adalet çökerse, o zaman devletin bekası tehdit altına kalır. Biz de her şeyin adalet ile mümkün odluğu bilinci ile Ağustos ayında Adalet Kurultayımızı yaptık. Dünya tarihine geçen Adalet Yürüyüşümüz ile birlikte çok büyük kolektif bir güç ortaya çıktı. Bu gücün temelinde de CHP vardır. Artık umut CHP’dir. 17 aydır Türkiye, OHAL rejiminde ve demokrasisi askıya alınmış şekilde yaşıyor. Bugün maalesef demokratik hukuk devletini yıktılar ama biz adalet gücüyle yeniden demokrasiyi tesis edeceğiz. Tiyatro ve kitapların yasaklandığı bir Türkiye’yi yaşıyoruz. Bu tek adam rejimini asla kabul etmeyeceğiz. Çünkü bu memleket bizim. Bu tarihi kongreden hep birlikte birlik ve beraberlik içinde çıkacağız. Öncelikli sorumluluğumuz var. Partimizi çok daha yüksek çıtalara taşıyacağız” dedi. 

 
 “Devlet aygıtı artık yok”
Çanakkale Belediyesi Meclis üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar; “Hepimizin malumu olduğu üzere kuruluştan bu yana görülmemiş tarihi anlar yaşıyoruz. Türkiye çok büyük bir kırılmanın eşiğinde. Her gün eşi benzeri görülmeyen yeni olaylar yaşıyoruz. Hükümetin sistemli olarak yürüttüğü hukuk dışı uygulamalar refleksleri kaybolmuş bir toplum yaratıyor ve hangi görüşten olursa olsun toplumu ağır bir atmosfer içerisinde nefes alamaz hale getiriyor. AKP sürekli iktidar da kalmaya çalışan ve buna uygun bir rejim yaratmaya çalışan bir parti. Demokrasi derdi olmayan ve demokratik yollarla gitmek istemeyen bir parti. Bizler bir parti devleti ile karşı karşıyayız. Böyle yaşamak isteyemiyoruz. Toplumda yaygınlaşan bir çaresizlik algısının önüne geçecek yolları hep birlikte bulmak zorundayız. Eşit ve kardeşçe yaşayacak yolları aramak zorundayız. AKP’nin karşısında ki tek güç CHP’dir. Hak hukuk adalet derdi olan toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelmeliyiz. 
 
 “Çocuğuma belediyeden iş istemedim”
CHP İl Başkanı Nejat Önder; “Her gelen arkadaşlarımız iyi dileklerde bulunuyor. Ancak yuhalamaya geçtiğimizde ne parti ahlakı ne de parti tüzüğü kalıyor. Grup çıkarları adına parti terbiyesinden vazgeçiyoruz. Ben parti içerisinde bulunduğum süre zarfından çocuğuma belediyeden iş istemedim. Hep örgütün önderliğine talip oldum. İki yıl evvel sizlerin onayı ile il başkanı seçildim. ‘Seçilmez olaydım’ diyorum. Sevgi, değişik bir olgu ama saygısızlığı da yaşattılar. Örgütün hiyerarşisini hiçe saydılar. Siyasi terbiyem gereği bu saatten sonra seçilecek olan İsmet Güneşhan’ın emrinde çalışacağımı ifade etmek istiyorum” dedi. 
 
“Değişim Gurubu diyorlarsa orada da yalan söylüyorlar”
 
Önder; “Özgür iradeyle seçildik ancak ‘seni il başkanı olarak tanımıyorum’ şeklinde bazı laflar söylendi. Sekiz ilçe başkanımızın grupsal faaliyeti devam etti. Neden? Ülgür Gökhan korkusundan. Tek adamlığa karşıyız diyoruz ancak Çanakkale’de de tek adamlık var. Eğer değişim grubu diyorlarsa orada da yalan söylüyorlar. Değişim grubunun kurucusu Merkez İlçe Başkanı olarak bendim. 2008’de görevden uzaklaştırıldıktan sonra Genel Merkez kararlarına karşı olduğumuz için kurduk. Pati içerisine olan bir etkinliğe Ülgür Gökhan katılmıyorsa nifak yuvasına giden yolda hiç kimse katılmıyor. Bizler CHP’nin iktidarı için çalışırken o arkadaşlar partiyi nasıl ele geçiririz şeklinde çalışıyorlar. Hayır oylamasında kullanılan 109 bin oyun 78 binini alan Merkez İlçe Başkanını çalışmadığı diye lanse ettiniz. Grup siyasetinin devam ettiği söyleniyor ancak il tarihinin hiç görülmediği şekilde ilçeleri danışma kurulları ile tanıştıran benim. 38 arkadaşımızı eylem birliği olması için ilçelere görevli olarak gönderdik. Ancak bir tanesi bile teşekkür etmedi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Ülgür Gökhan, ‘ben Nejat Önder’i il başkanı olarak tanımıyorum’ dedi. Ama 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yoktu. 29 Ekim’de yoktu. Bu, CHP ahlakı değil. Mecliste Ülgür Gökhan’ın meclis üyeleri var. Seçildik grup meclisinde meclis üyeleri ‘biz ilçeye aidat vermeyiz’ dediler. Ülgür beyin olmadığı bir etkinliğe meclis üyelerinin yüzde doksanı katılmadı. İki yıl boyunca uyum içerisinde çalışan meclis üyelerime teşekkür ediyorum” dedi.  
 
“Değişim Gurubu Nejat Bey’e haksızlık yapıldığı için kuruldu”
Belediye Başkanı Gökhan ise; “Kongre, son konuşmacı ile birlikte il kongresi olmaktan çıktı. Ülgür Gökhan’ı yargılama kongresine dönüştü. Olsun varsın yargılanabilir. Biz yıllardan beri mücadelenin içerisindeyiz. İlçe Başkanlarımız var. Bir tane ilçe başkanı Ülgür Gökhan bize baskı yaptı desin. Ben hemen çıkıp giderim. Eskiden beri gelen bir grubumuz var. Bunun adı Değişim Grubu, Sayın Nejat Önder doğrudur. ‘Değişim Grubu’ kurulurken beraberdik. O zaman Nejat Bey’e haksızlık yapılmıştı, partiden atılmıştı. Bu yüzden kuruldu.  Biz günlerce Arslanca Sokak’ta bir binada hukuki mücadeleyi yaptık ve kazandık. O dönemde CHP örgütü Çanakkale’den kurultaya delege gönderemedi. Neden? Çünkü ilçe bakanı ve il başkanlığı seçimleri yapılamamıştı. Ben bir grubun başkanı değilim, o grubun üyesiyim. O gruptan aday oldum. Muharrem Erkek arkadaşımız o grubun içerisinden çıktı. O dönemde ‘Değişim Gurubu’ Sayın Ali Sarıbaşı destekledi. Son dönemde Muharrem Erkek tekrar aday oldu ve kazandı. Bu bağlamda hiçbir zaman belediyenin baskısını kimseye karşı kullanmadık. İl Başkanımızın verdiği listelerden insanları da belediyeye aldık. Nejat Önder, ben belediye başkanı adayı iken İsmail Özay da adayken onu destekledi doğaldır. Ankara’lara gidip aday olamamam için dedikodular yapılmıştır. Hepsini biliyorum. Değerli CHP’liler, belediye meclis üyelikleri listeleri ile ilgili Nejat beyle bir maceramız var. Şu anki beldeye meclisinde üç tane önerdiğim arkadaş var. Diğerlerinde de Sayın İl Başkanımızın önerdiği adaylar var. Kalanlarda başka arkadaşlar. Belediye meclisindeki arkadaşlardan benim önerdiğim sadece üç kişi. Şu ana kadar da etkinliklerde kimseye baskı yapmış değilim. Benim demokratik anlayışım gereği yapmam” dedi.

“Bütün arkadaşlarımızı disipline sevk etti”
Gökhan; “Şimdi gelelim örgüte desteğe. İki genel seçimde, hatta referandumda, Ekmelettin İhsanoğlu seçiminde bile Çanakkale Belediye Başkanı olarak elimizden gelen desteği yaptık. Araç da verdik, afiş de yaptık, hepsini verdik. Bunları kendi cebimizden verdik. Kampanyalar yaprak arkadaşlarımız kaynak yarattılar. İyi ki yapmışız. Kadın kollarına otobüs verdik Ankara’ya da gittiler. Gençlerimize de istedikleri desteği verdik. Ancak İl Başkanı benim Başkan Yardımcımı bir belde başkanını yine özel kalemdeki arkadaşlarımızın hepsini disipline sevk etti. Adam giyotini kurdu atacak. Atamaz kimsenin günahı yok. Ancak sosyal medyada o hakareti gösteren hiç kimse ile ilgili bir eylem ve işlem yapmadı. Bundan sonra onları şikayet edeceğiz. Kim ki bir partiliye hakaret ederse bunun özverisi olmayacak. Artık geçmişin kötü imajları ortadan kaldırılacaktır onun için değişim Grubu diye bir grup kalmamıştır. İsmet Güneşhan yeni patide grupların oluşmaması için ellerinden geleni yapacaklardır. Elimizden gelen desteği vereceğimize de söz veriyoruz” dedi.  
 
“Mahalle seçimlerinde büyük bir ayıbı yaşadık”
Son olarak, mahalle seçimlerinde büyük bir ayıbı yaşadıklarını belirten Gökhan; “Görevlerimizde saygın olmak zorundayız. Büyük bir ayıbı yaşadık. Çanakkale’de mahalle seçimleri yapıldı. Dört tane mahalle seçimine Ankara’dan gözlemci geldi. Çünkü geçmişte de bir takım şeyler yapılmıştı. Ama bu sene ayan beyan oldu. Bir tanesi istifa etti gitti ama yetmedi. Orada olan başkaları da var. Tamam İl Başkanı ben görmedim diyor peki haklısın inandık ama iki kişi daha var bir tanesi delege. 25 tane imza var oy pusulası yok. Neden? Önceden atılmış. Birisi becerebilseydi bu iş bitecekti. Daha önce de böyle oldu, şimdi de” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş