havadurum

CHP'li vekiller Erkek ve Öz, cüppeli polisi meclis taşıdı

318

 CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, son dönemde artan Cumhuriyet ve Atatürk karşıtı söylemler ile yaşanan olayları Meclis gündemine taşıdılar. Yaşanan olaylarla ilgili Milletvekili Muharrem Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı. Erkek, “Son günlerde, Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün büstlerine yapılan saldırıların artması, sözlü olarak Atatürk`e, Cumhuriyete ve değerlerine hakaretin bir eğilim halini alması, Beşiktaş Spor Kulübü ile Konyaspor arasında oynanan süper kupa futbol maçına, Beşiktaşlı taraftarların ‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa’ yazılı pankartının alınmaması, Çanakkale Bayramiç`te görevli cüppe ve sarıklı bir kişinin polis olduğunun anlaşılması ve tüm bunlar yaşanıyorken, Hükümet partisi mensuplarının Atatürk`ün kurduğu Cumhuriyetin yıkıldığını ima eder biçimde "yeni bir devlet kuruluyor" söylemlerini artırması sistemli bir hareketin olduğu yönünde kamuoyunda ciddi kuşku uyandırmaktadır” açıklamasında bulundu.  Bayramiç’te görevli cüppeli polis memurunun uzun süredir bu şekilde görev yaptığını ifade eden Erkek, bu duruma göz yumulduğunu belirterek; “Mevcut sakalının bir günde bu kadar uzama ihtimali olmaması ve bölgede yaşayan yurttaşlarımızın uzun süredir ilgili şahsın kılık kıyafetinin böyle olduğunu belirtmesi, şahsa birilerinin göz yumduğu anlamına gelmektedir” dedi. Bayramiç’te görev yapan sarıklı polis memurunun 8 aydır görev yaptığını ifade eden Bülent Öz ise açıklamasında; “Polis memuru olduğunun yeni farkına varan Emniyet ve Kaymakamlık, söz konusu polis memurunu, “kılık kıyafet yönetmeliğine” aykırı davrandığı gerekçesiyle açığa almış ve açıkça görev süresince göz yumduklarını ispatlayarak, görevlerini kötüye kullanmıştır. Daha da vahimi vatandaşlarımızın şikayeti ve söz konusu haber ortaya çıkmasa göz yumulmaya devam edilecekti” dedi. Cumhuriyet karşıtlığının artarak devam ettiğini ifade eden Öz; “Cumhuriyet Karşıtlığı süreci yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.  Bunun gibi onlarca sayabileceğimiz Cumhuriyet İlke ve İnkılâpları karşıtlığına İktidarın sessiz kalması, ister istemez insanın aklına iktidara şu soruyu sormak geliyor? Açıkça söyleyiniz, 2023 hedefiniz nedir? Yoksa tüm bunlar 2023 hedeflerinizin ürünü müdür?” Hedef 2023 derken 1923’de kurulan Cumhuriyetimizin yerine başka bir devlet inşa etmek midir?” dedi. 

 
“Kamuoyunda kuşkular artıyor”
Cumhuriyet ve Atatürk karşıtı söylem ve olaylarda ciddi bir artış olduğunu ifade eden Milletvekili Erkek; “Son günlerde, Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün büstlerine yapılan saldırıların artması, sözlü olarak Atatürk`e, Cumhuriyete ve değerlerine hakaretin bir eğilim halini alması, Beşiktaş Spor Kulübü ile Konyaspor arasında oynanan süper kupa futbol maçına, Beşiktaşlı taraftarların "Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa" yazılı pankartının alınmaması, Çanakkale Bayramiç`te görevli cüppe ve sarıklı bir kişinin polis olduğunun anlaşılması ve tüm bunlar yaşanıyorken Hükümet partisi mensuplarının Atatürk`ün kurduğu Cumhuriyetin yıkıldığını ima eder biçimde "yeni bir devlet kuruluyor" söylemlerini artırması sistemli bir hareketin olduğu yönünde kamuoyunda ciddi kuşku uyandırmaktadır” dedi.  
 
“Birilerinin şahsa göz yumduğu görülüyor”
Bayramiç’te görevli sarıklı polis memurunun uzun süredir bu şekilde görev yaptığı ve bu duruma göz yumulduğunu iddia eden Erkek; “Çanakkale Bayramiç İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevliyken sarıklı ve sakallı olarak, resmi polis aracını kullanan fotoğrafları çekilen şahsın daha önce de disiplin cezası aldığı ortaya çıkmış, ancak ısrarla görevde tutulduğu anlaşılmıştır. Mevcut sakalının bir günde bu kadar uzama ihtimali olmaması ve bölgede yaşayan yurttaşlarımızın uzun süredir ilgili şahsın kılık kıyafetinin böyle olduğunu belirtmesi, şahsa birilerinin göz yumduğu anlamına gelmektedir. Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı, barışın ve kardeşliğin kenti olarak bilinen Çanakkale’de hemşerilerimiz ise böyle bir olayla anılmaktan büyük üzüntü duymaktadır. Yaşanan tüm bu olaylar, FETÖ ile mücadelenin sulandırılması, amacından saptırılması, laiklik ve liyakat gibi temel ilkelere değer verilmeyerek; bu gibi yapılarla geçmişte kurulan ortaklıkların 15 Temmuz gibi bir felâketle sonuçlanabileceğine dair süreçten ders alınmaması olarak yorumlanmaktadır” dedi. 

“Sarıklı polis için bugüne kadar kaç şikayet başvurusu olmuştur”
Erkek, Yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya; “Bayramiç`te görev yapan polisin ne kadar süredir bu kılık kıyafet ve sakalla görev yaptığı tespit edilmiştir? Bu süre zarfında hakkında kaç şikâyet başvurusu olmuştur? Sarıklı sakallı biçimde bir süredir görev yaptığı anlaşılan ve Emniyet Müdürlüğü’nün misafirhanesinde kaldığı belirtilen kişiyle ilgili duruma göz yuman kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedenleri, yapılmışsa sonuçları nelerdir? Beşiktaş Spor Kulübü ile Konyaspor arasında oynanan süper kupa futbol maçına, Beşiktaşlı taraftarların "Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa" yazılı pankartının tribünlere alınmamasının nedenleri nelerdir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından başlatılmış bir işlem var mıdır? Son günlerde Atatürk`e, Cumhuriyete ve değerlerine yönelik saldırıların artmasına tepki olarak hemen hemen tüm statlarda, spor salonlarında İzmir Marşı`nın söylenmesinin bir rahatsızlık yarattığı, devletin kanalında yayın sırasında dahi tribün sesinin kısılmasından ve çeşitli açıklamalardan anlaşılmaktadır. Bu konuda İzmir Marşı`nın yasaklanmaya çalışılması yönünde bir girişim var mıdır? Son günlerde Atatürk`e, Cumhuriyete ve değerlerine saldırıların artmasına yönelik, Hükümetiniz ve Bakanlığınızca herhangi bir araştırma yapılmakta mıdır? Hükümet Partisi mensuplarının "yeni bir devlet kuruluyor" gibi söylemlerinin artmasıyla bu saldırılar arasında bir paralellik söz konusu mudur?  FETÖ ile iktidarın iyi ilişkiler içinde olduğu süreçte; yargıdan emniyete, spordan siyasete, ordudan ticarete her alanda bu yapı mensuplarının, tüm uyarılara rağmen, devlet içinde örgütlenmesine izin verilmesinin sonuçlarını 15 Temmuz`da 250 şehit ve binlerce gazi vererek yaşadık. Yaşananlar, özellikle kamuda laiklik ve liyakatin ne derece önemli olduğunu gösterirken, FETÖ ile mücadele ismiyle yürütülen süreçte başka yapı ve cemaatlere devlet içinde göz yumulduğuna dair ciddi eleştiriler ve bilgiler kamuoyunda, basın yayın organlarında dile getirilmektedir. Bunun olmaması için özel bir önlem alınması söz konusu mudur?  Sorularını yöneltti.      
 
“2023 Hedefiniz nedir?
Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Cumhuriyet değerlerine yapılan saldırıların hiç kesilmediğini ifade eden Milletvekili Öz ise açıklamasında;  “Bir televizyon programında, ‘Cumhuriyetimiz hedef gösterilerek yeni devlet kuruluyor’ denmesi, onlarca çocuk istismarı ve taciz vakası yaşanmış ve bünyesinde tacizcilerin olduğu Ensar Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığının protokol imzalaması, Eğitim müfredatına Cihat eklenmesi, Valinin tekbirle makama çıkarılması, Müftülere nikah yetkisi verilmesi,  Mecliste Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir denmesi, Cumhuriyetimize 90 yıllık reklam arası denmesi, TBMM Başkanının Laiklik yeni Anayasada olmamalı demesi, Milli Bayramlarımızın yasaklanmak istenmesi, tabelalardan TC kısaltmaların kaldırılması, Atatürk ve değerlerine açıkça saldırılara teşebbüs edilmesi, cübbeli ve sarıklı polisin sekiz aydır görev yapabilmesi ve yaşananlar görmezden gelinip, hiçbir işlem yapılmaması gibi birçok Cumhuriyet karşıtlığı süreci yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.  Bunun gibi onlarca sayabileceğimiz Cumhuriyet İlke ve İnkılâpları karşıtlığına İktidarın sessiz kalması, ister istemez insanın aklına iktidara şu soruyu sormak geliyor? Açıkça söyleyiniz, 2023 hedefiniz nedir? Yoksa tüm bunlar 2023 hedeflerinizin ürünü müdür?” Hedef 2023 derken 1923’de kurulan Cumhuriyetimizin yerine başka bir devlet inşa etmek midir? Dedi. 
 
“Vatandaşların şikayeti olmasa göz yumulmaya devam edecekti”
Sarıklı cüppeli olarak görev yapan polis memurunun görev yaptığı süre boyunca yetkililerin görevini kötüye kullandığını ifade eden Öz;  “Çanakkale’de vatandaşların ihbarı ve basına yansıyan haber sonrasında, sekiz aydır Çanakkale’de görev yapan cübbeli ve sarıklı bir Polis Memuru olduğunun yeni farkına varan Emniyet ve Kaymakamlık, söz konusu polis memurunu, “kılık kıyafet yönetmeliğine” aykırı davrandığı gerekçesiyle açığa almış ve açıkça görev süresince göz yumduklarını ispatlayarak, görevlerini kötüye kullanmıştır. Daha da vahimi vatandaşlarımızın şikayeti ve söz konusu haber ortaya çıkmasa göz yumulmaya devam edilecekti. Sakarya Valisini tekbirle makamına çıkaranlar ile aynı kılık ve kıyafeti olan bu kişi, kılık kıyafeti yüzünden soruşturma geçirdiği için sekiz ay önce İstanbul’dan Çanakkale’ye tayin edilmiş. Çanakkale’ye tayini çıkarılan bu kişinin kılık kıyafeti bilindiği için, rahat görev yapması adına göz önünden uzaklaştırılmak istenmiş, Bayramiç İlçe Emniyeti’nde görevlendirilmiştir. Sakarya Valisinin tekbirle makama gelişinde herhangi bir terslik görmeyerek işlem yapmayan İktidarın, elbette ki cübbeli polis memuruna göz yumarak işlem yapmayan idari amirleri olur.Üniformalı polisin çorap rengi dahi yönetmelikte açıkça belirtilirken, esnettiğiniz yasalar ve yönetmelikler bugünleri yaşamamıza sebep olmuştur. Sekiz aydır bir polisin sarıkla ve cübbeyle görevde kalmasına göz yumanlar açıklama yapmalıdır. Bakanlığın, Valiliğin, Emniyetin derhal bu konuya bir açıklama yapması gerekmektedir ki, sekiz aydır bu göz yummanın asıl nedeni ortaya çıksın. Yoksa yine bu göz yummanın nedeni 2023’deki gizli hedefiniz mi?” dedi. 
(Derleme: Eren Aşnaz) 
Paylaş