havadurum

Çiğ süt fiyatına yeni zam!

1128
Çiğ süt fiyatı, 15 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6.70 liradan 7 lira 50 kuruşa yükseldi. 6 ayda 3 kez toplanan Ulusal Süt Konseyi hayvancılığın yaşadığı krizi bir kez daha gözler önüne serdi. Artan yem fiyatları nedeniyle kısa sürede tekrar toplanan Ulusal Süt Konseyinin verdiği çiğ süt fiyatları, zamlar karşısında bir kez daha eridi. Üreticinin zararı artarken yeni belirlenen 7 lira 50 kuruş fiyatın, yem hasadı zamanında maliyetleri kurtarmayacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, girdi maliyetlerinde yaşanan aşırı artışın sütün maliyetini karşılamadığını vurgulayarak, "Haziran ayında ekim biçimler olduğu zaman yonca, saman maliyetleri, balya taşıma, balya bağlama gibi etkenler devreye girecek. Bunların hepsi hesap işidir. Girdi maliyetidir. Bunlar süte girdi olarak yansıyacak. Bu girdi maliyetleriyle birlikte fiyatlar 10 lirayı geçer gibi geliyor. 7.50 lira verildi ama bunun hızını kesemez" dedi. 
 
"Süt fiyatıyla beraber yem fiyatı da arttı"
Özkurnaz son bir sene içinde içindeki çiğ süt fiyatlarındaki tabloya dair, "Çiğ süt fiyatları önce 2,70 liradan 3,80 liraya yükseltildi. Girdi maliyetlerindeki artış devam etti. Mart ayında ise 3,80 liradan 4,70 liraya yükseltildi ve girdi maliyetlerinin aşırı yüksek olmasından dolayı Mart ayı için 1 lira daha arttırılarak desteklemeyle birlikte 6,70 lira oldu. Şimdi gelen zamla birlikte 15 Mayıs tarihinden itibaren çiğ süt fiyatları 7 lira 50 kuruş olarak belirlendi" dedi.
 
"Bu fiyatlar bugün için iyi gözüküyor"
 Özkurnaz önümüzdeki aylarda yem hasadının başlayacağına işaret ederek, "Bu fiyat bugün için bize iyi gibi gözükse de fiyatlara hasat döneminde bakmak lazım. Haziran ayında ekim biçimler olduğu zaman yonca, saman maliyetleri, balya taşıma, balya bağlama gibi etkenler devreye girecek. Bunların hepsi hesap işidir. Girdi maliyetidir. Bunlar süte girdi olarak yansıyacak. Bu girdi maliyetleriyle birlikte fiyatlar 10 lirayı geçer gibi geliyor. 7.50 lira verildi ama bunun hızını kesemez" sözlerine yer verdi. 
 
"Süt yemi paritesi kalmadı"
Çiğ süt fiyatlarına büyük zam gelmiş gibi gözükse de artan girdi maliyetleri karşısında çiftçinin belinin büküldüğünü kaydeden Başkan Özkurnaz, "Süt yemi paritesi diye de bir şey kalmadı. Sütün yem kalitesini 1.3`e koyarak işlem olmaz" diye belirtti.
 
"Çiftçi hayvanlara 21-22 protein vermek zorunda"
Özkurnaz, 19 proteinli yemin en düşük yem çeşidi olduğunu vurgulayarak, "Çiftçi hayvanlara 21-22 protein vermek zorunda. Hayvanın fiziğine, verimine bakacaksın. Eğer 19 proteinli yeme devam edersen, o hayvandan beklenilen sütü alamazsın. Hayvanın fiziği her şeyi gösterir. Süt damarları belli eder. Hayvancılıktan anlayan arkadaşlarımız, çiftçimiz kaliteli hayvan bakmak zorunda kalır. Kaliteli hayvan 30 kilo süt veriyorsa, bu hayvan 10-15 kilo süt veriyorsa o hayvana bakmaz, bakmak istemez. 10-15 kilo süt veren hayvan tamamıyla zarar demektir. Kaliteli süt istiyorsan kaliteli yem vereceksin. 19 proteinli sütün karşılığı 3.6`ya olmaz" diye belirtti.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş