havadurum

EMEP'li kadınlar, 8 Mart'a çağırdı; "Savaşsız, OHAL'siz ve eşit bir yaşam için alanlarda olacağız"

1129

 Çanakkale Emek Partili Kadınlar, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ dolayısıyla parti il binasında basın açıklaması düzenlediler. Basın açıklamasını EMEP İl Yönetiminde bulunan Filiz Tekin yaptı. Tekin, kadınların ‘savaşsız, OHAL’siz ve eşit bir yaşam için alanlara çıkacağını belirterek yarın saat 17,30’da yapılacak yürüyüşe çağrıda bulundu. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü, kadınların yaşamının tam bir şiddet yumağına döndürüldüğü koşullarda karşılayacaklarını belirten Tekin; “Kadınlar savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz ve eşit bir yaşam için alanlara çıkıyor. Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı eşitsizliklerin günbegün derinleştiği, korku ve nefretle yürütülen savaşın, yasakların, hak gasplarının ve yoksullukların kadınların yaşamını tam bir şiddet yumağına döndürdüğü koşullarda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü karşılıyoruz. Bu yıl 8 Mart’ın 161’inci yılında bizleri bir araya getiren şey; binlerce kadın dokuma işçisinden, bugüne kadar hayatları için bedel ödeyen ve mücadele eden kadınların coşkusunu ve mücadelesini yarınlara taşımak ve tarihsel deneyimlerinden öğrenmektir. Eril sistemin kadın düşmanlığı dün nasılsa bugün de bütün saldırganlığı ile kadınların deneyimleri ve hayatları üzerinden devam ediyor. Bu nedenle bugün kimliğimize, kazanımlarımıza daha fazla sahip çıkma, daha gür bir sesle haykırma günüdür” dedi.

 
“AKP hükümeti, şiddetini günden güne arttırıyor”
Ülkenin her yerinde kadınların yaşamlarının kıskaç altına alındığını söyleyen Tekin açıklamasının devamında; “Hayatlarımız pahasına elde ettiğimiz hakları, ellerimizden almak istiyorlar. Evde, sokakta, fabrikada, tarlada, kampuslarda,  biz kadınların yaşamları dört bir yandan kıskaç altına alınıyor. Eril medya tarafından da tüm kamuoyuna son dakika haberleriyle servis edilen şiddet, taciz, tecavüz ve istismar haberleri erkek egemen sistemin kendisini her gün yeniden üretiyor, erkek şiddeti meşrulaştırılıyor ve bu toplum nezdinde sıradanlaştırılmaya ve kışkırtılmaya çalışılıyor. Savaşa hayır diyenleri tutukluyor, çocuklara ilişkin şiddeti, istismarı meşrulaştıran fetvalar veriyor, ayrılmak isteyen kadınları hunharca öldüren erkekliği kutsuyorlar. OHAL ve KHK hukuksuzlukları ile ülkeyi yönetmeye çalışan AKP hükümeti, şiddetini günden güne arttırıyor. Bu şiddet ortamı savaşın bir alanı olarak görülen kadınların bedenleri üzerinden kendini devam ettiriyor. Nerede olursa olsun savaş öncelikle kadınların ve çocukların hayatlarını ellerinden alıyor. İktidarın tüm araçlarıyla ürettiği propagandalar, toplumdaki bütün erkeklere, “gerektiğinde” kadınları cezalandırabilecekleri mesajını veriyor. Bazen kadın olmamız, bazen ise cinsel yönelimimiz, şiddetin hedefinde olmamız için yeterli oluyor” dedi.
 
“Hükümet, kadınlardan sürekli fedakârlık talep ediyor”
Açıklamasında son olarak çocuk istismarlarına değinen Tekin; “Çocuk ‘istismarını’ önlemek için hiçbir politika üretmeyen hükümet, tam tersine ‘9 yaşındaki çocuklarla evlenilebilir’ diyerek, eğitim sistemini değiştirip çocukları okullardan koparıp ‘evlerine’ kapatarak, yoksul çocukları tarikat yurtlarına, kurslarına kapatarak,  hem istismara, hem de her türlü cinsel saldırı ve işkenceye açık hale getiriyor. Devlet ise buna karşı öfkesini yükselten halkın tepkisini fırsata çevirerek, zina, hadım ve idam tartışmalarını gündeme getiriyor. Ne idamın ne hadımın çözüm olmayacağını biliyoruz! Ülkeyi OHAL, şiddet ve savaş politikalarıyla yöneten hükümet,  daha fazla kazanabilmek için kadınların canından, kanından ve cebinden sürekli fedakârlık talep ediyor. Bütçe kadınların güvenliğine ve geleceğine değil, kadınları şiddet gördükleri evlere geri göndermek üzere çalışan din görevlilerine veriliyor. ‘fedakârlık’, ‘milli birlik’ diyerek alın terimizi, çocuklarımızı, geleceğimizi isteyenlere yeter artık diyoruz! Tekrar ediyoruz ‘Savaşsız Şiddetsiz OHAL’siz Eşit ve İnsanca Bir Yaşam İçin’ Çanakkale’deki bütün kadınlarımızı, 8 Mart Perşembe günü saat 17,30’da Eski Salı Pazarına davet ediyoruz” dedi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş