havadurum

Eğitim-Sen`den BES`e tepki "Gasptır, istemiyoruz"

424

 Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemindeki kanun değişikliğinin 2016 yılında yapılmasından ve resmi gazetede yayımlanmasının ardından memurların yanı sıra tüm çalışanların 2017 Ocak başında BES sistemine otomatik olarak katılımı yapıldı. Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Yönetimi konu hakkında bir açıklama yayınlayarak kendi istekleri dışında yapılan bu uygulamayı kabul etmediklerini söyleyerek, kendi istekleri dışında uygulanan bu tasarrufa "Gasptır, istemiyoruz" dedi. Çanakkale Eğitim-Sen Şube Yönetim Kurulu`ndan yapılan açıklamada; "Emekçilere sorulmadan, sendikaların karşı çıkmasına rağmen AKP iktidarı BES`ni hayata geçirmiştir.  Bireysel Emeklilik Sistemi Hükümetin söylemine göre; tasarruf oranlarını arttırmak, tasarruf yapmayan, tüketen halkın, emekçilerin tasarrufa yönlendirilmesi için atılan bir adımdır. Emekçilerle dalga geçmek için söylenebilecek bu aymazca açıklamalara bakarsak biz emekçiler tasarruf yapmayan, kazandığını bugün tüketenler olarak lanse ediliyoruz. Açlık sınırı bin 432 TL olan ülkemizde, bin 404 TL asgari ücret alan emekçi nasıl tasarruf edebilir. Açlık ve yoksullukla terbiye edilmeye çalışılan, sözleşmeli, esnek, kuralsız çalıştırılan, hak arayanların terörist ilan edildiği, grevlerin ertelendiği, yandaş sendikalar eliyle emekçilerin yüzde 3 lük komik zamlara mahkum edildiği koşullarda biz emekçiler nasıl tasarruf yapabiliriz. Bizlere ay sonunu getirebilmenin hesabını ve tasarrufu öğreteceklermiş. Tasarruf yapmayı taşeronlara, müteahhitlere, sermayeye, patronlara, kendilerine ve de sarı sendikalara öğretsinler" denildi. 

 
"AKP BES ile aynı yolda yürüdüğünü göstermektedir"
Tasarruf adı altında emekçilerden en az 60 TL ve 120 TL arasında bir tutar kesilerek Bireysel Emeklilik Sistemine aktarılacağının altını çizen Eğitim-Sen Şube Yönetimi tarafından ; "Burada biriken paraların ne olacağı daha trajik. BES bankaların, özel sigorta şirketlerinin ağzını sulandırmakta. Çünkü bizden kesilecek olan bu paralar özel sigorta şirketlerince kullanılacak, sermayeye peşkeş çekilecektir. Nereden mi çıkarıyoruz. Yılar evvel Konut Edindirme Yardımı, Tasarrufu Teşvik Fonu gibi fonlarda zorunlu olarak babalarımızın, annelerimizin ücretlerinden kesilen paraların nasıl hiç edildiğini, kuşa çevrilerek güç bele onlarca taksitle ödendiğini, halen bir çok emekçinin hak edişlerini alamadığını biliyoruz. O zamanın hükümetlerinin yaptıklarını eleştiren, bu fonları tasfiye etmekle övünen AKP BES ile aynı yolda yürüdüğünü göstermektedir. Biz emekçilere her toplu sözleşme dönemi ülke gerçekliğinden, kaynak yetersizliğinden dem vuran AKP sıra özel sigorta şirketlerine kaynak aktarmaya gelince nedense kesenin ağzını açmakta. Devlet katkısı diye sigorta şirketlerine verdiğiniz bu kaynağı biz emekçilere verirseniz biz bunu nasıl tasarrufa çevireceğimizi biliriz" denildi.
 
"İlimizdeki bu kesintilere talip olduğuna tanıklık ettik "
Açıklamanın devamında ise; "Çanakkale de eğitim iş kolunda bin 326 eğitim emekçisinin maaşlarında 15 Nisan da BES kesintileri yapılmaya başlanacak. Ücretlerimizden isteğimiz dışında yapılacak bu kesintiler gasptır, kabul etmiyoruz. Tüm eğitim emekçilerine çağrımızdır, BES denen tuzağa düşmeyelim. İlk iki aylık kesintiden sonra sendikamızın hazırladığı dilekçelerle okullarımıza başvuralım. Kesintiler ve anapara ile birlikte yasal faiziyle talep edip bu yağma fonunu doğmadan tarihe gömelim. Daha sisteme girmeden kesintiler olmadan 13 Mart’ta Öğretmen Evinde, İl Milli Eğitim şube müdürleri tarafından, çağrı üzerine sendika temsilcilerinin katıldığı toplantıda ülkemizdeki bankalara ait hayat sigortası şirketlerinin, ilimizdeki bu kesintilere talip olduğuna tanıklık ettik. Çağrımız sadece üyelerimize değil tüm eğitim emekçilerinedir. Emeğimizin, alın terimizin peşkeş çekilmesine hayır diyelim. 15 Mayıs 2017 tarihinden sonra sistemden çıkalım. Nasıl tasarruf edeceğimize birileri karar vermesin, biz karar verelim" ifadeleri yer aldı. 
(Atakan Alkış)
Paylaş