havadurum

Ejder'e verilen 'Meclis Yetkileri' iptal edildi..

3109

 Şahinbey Belediyesi ile kardeş şehir anlaşmasının feshi ve Şahinbey Parkı isminin değiştirilmesi ile başlayan tartışmalar karşılıklı açıklamalarla devam etmişti. 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleşen ‘Eceabat Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’ yine tartışmalı kararlara imza attı. CHP’li Belediye Meclis üyeleri Timur Koşal ve Metin Övün tarafından Belediye Başkanı Adem Ejder’e Belediye Meclisi tarafından verilen ‘Başkanlık Makamı Yetkileri’nin geri alınması önergesi, yapılan oylamada oy çokluğu ile kabul edilerek, Başkan Ejder’in meclis yetkileriiptal edildi. Yine verilen önerge sonucunda 2015 Eylül Ayı Meclis toplantısında imar planlarında revizyon çalışmaları nedeni ile durdurulan ‘İmar Durum Belgesi Verilmesi’ kararı yine oy çokluğu ile iptal edilerek, ‘imar durum belgesi verilmesi’ yönünde karar alındı. Ayrıca, Belediye Başkanı Ejder’e yanıtlaması istemi ile tartışmalı bir şekilde değiştirilen‘Şehitler Parkı’ isminin uygulamadaneden hala değiştirilmediği ve Şahinbey Belediyesi’ne verilen ücretsiz hizmetlerle ilgili soru önergesi verildi. 

 
Ejder’e verilen meclis yetkileri meclis kararı ile geri alındı
Eceabat Belediye Başkanı Ejder’in meclis tarafından verilen‘Başkanlık Makamı Yetkilerini ‘halkın yararına kullanmadığı’ gerekçesi ile CHP’li Meclis üyeleri Koşal ve Övün tarafından; “30 Mart 2014 yapılan yerel seçimler sonucunda 20 Nisan 2014 tarihinden bu güne kadar yapılan meclis toplantılarında meclisin yetkisi dahilinde olup, fakat meclis oylaması sonucunda Belediye Başkanına verilen tüm yetkilerinin Başkanlık Makamının yetkilerini kullanmada yerinde, Eceabat halkının yararına ve yetki aldığı konularda talep edilmesine rağmen, Başkanlık makamının ‘yetki verdikten sonra hesap soramazsınız’ şeklinde yanıt vermesi nedeni ile belediye meclisince başkanlık makamına devredilen yetkilerinin yerinde ve olumlu kullanılmadığı kanaati oluşmuştur. Bu nedenle belediye meclisince başkanlık makamına devredilen yetkilerinin meclis kararı ile iptal edilerek geri alınmasına, zaruri ve zorunlu gereklilik halinde olağan üstü meclis toplantısı ile gereken değerlendirmeler yapılarak tekrar yetki verilebileceğinin bilinmesine, bu konu ile ilgili önergemizin meclis gündemine alınmasını, kabulünün gerekli oylamanın yapılmasını arz ederiz” ifadelerinin yer aldığı önerge verildi. Önerge, Meclis oylaması sonucu 5 kabul ve 4 ret oyu ile kabul edildi. Kabul edilen önerge sonrası Belediye Başkanı Ejder’e meclis tarafından verilen yetkileri iptal edildi. 

‘İmar Durum Belgesi’ yeniden verilecek
Meclis kararı ile yine ‘2015 Eylül Belediye Meclisi’nde yapılan oylama ile durdurulan `İmar Durum Belgesi` verilmesi önergesi kabul görmüştü. Alınan karar, belediyenin ‘ciddi anlamda maddi ve manevi büyük kayıplar gördüğü’ sebebi ile yeniden oylamaya sunuldu. Oylama sonucunda, ‘ilçede tekrar imar durum belgesi verilmesi’ oy çokluğu ile kabul edildi. 
 
“Şehit Parkı ismi neden hala uygulamaya konulmadı?”
Alınan kararla Şahinbey Parkı isminin, ‘Şehitler Parkı’ olarak değiştirilmesi oy birliği ile karara bağlanmıştı. Koşal ve Övün tarafından ismin neden hala uygulamaya konulmayarak bekletildiğine dair soru önergesi verildi. CHP’li üyeler konuyla ilgili mahkeme sürecine gidecekleri açıklamasında bulundular. Son olarak Şehinbey Belediyesi ile fesih edilen kardeş şehit anlaşması sonrası Başkan Ejder’e yapılan uygulamalar ve hizmetlerle ilgili soru önergesi sunuldu. Önergede; “1- Belediyemiz sosyal tesislerinde hangi turizm firması öğle yemeği hizmeti vermektedir? 2- Belediyemiz sosyal tesdislerinden hangi kurum, kuruluş ya da şahıslar bedelsiz (Kira Geliri) nasıl ve neden yararlandırılmaktadır? 3- Şahinbey Belediyesi, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği hizmetlerini nereden almaktadır? Bu hizmetleri karşılığı herhangi bir bedel ödemekte midir? 4- Eceabat Belediyesi sosyal tesislerinde öğle yemeği için servis, temizlik ve yemek hazırlığı için Eceabat Belediyesi personeli çalıştırılmakta mıdır? Eğer çalışıyorlarsa orada çalışmaları için ne şekilde ve kimin talimatıyla görevlendirilmişilerdir? 5- Belediye Sosyal tesisleri bedelsiz kullandırılmakla ve belediye personelinin çalışması nedeniyle gelir zararına uğratılmaktadır ve bunların sorumlusu kimlerdir” ifadelerine yer verildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş