havadurum

Erkek; "Zeytinler için kamuoyu ayağa kalkmalı"

397

 Zeytinliklerin sanayi alanlarına açılmasına öngören yasa tasarısı görüşmelerinde `kamu yararı` durumunda valilik kurullarının onayı ile zeytinlik sahalara sanayi ve maden alanları yapılabilmesinin önü açıldı. Tasarı Hükümet tarafından 7’inci kez meclise sunulmuştu. Son defasında zeytinliklerin sanayi alanlarına dönüşmesine olanak sağlayan tasarıya karşı ise tepkiler devam ediyor. Komisyon görüşmelerinde CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’te yer aldı. Milletvekili Erkek, gazetemize yaptığı açıklamada; “Şu anda onlarca zeytin alanı ciddi tehdit altında. Bu konuda bizim daha önce verdiğimiz kanun teklifleri de var. Buna karşı kamuoyunun ayağa kalması lazım. Bu yalnızca bizim mücadelemizle olamaz” ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili olarak Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası’da bir açıklama yaptı yapılan açıklamada; “Hükümet, zeytinlerin kaderini belirleme yetkisini kendi tekeline aldı. AKP dilediği şirkete zeytinliklere sanayi tesisi yapılması ya da maden sahası için izin verecek. Türkiye 100 milyon zeytin ağacını kaybetme riskiyle karşı karşıya” denildi. 

 
“Şu anda onlarca zeytin alanı tehdit adlında”
Zeytinliklerin idam fermanını komisyonda imzalandığını ifade eden Erkek; “Genel Kurul’da bu konuda mücadele çok kararlılıkla devam edecek. Meraları kıyıları kurtarabildik ama maalesef zeytinlikleri kurtaramadık. AKP son 10 yıldır 6-7 defa denedi. Şimdi yine getirdiler. Bu yasalaşırsa zeytin alanlarına termik santralde kurulabilir, maden ocakları da kurulabilir, her şeyi yağabilirler. Çünkü kamu yararına yasa çıkartmak çok kolay bir şey. Türkiye artık parti devleti olmadığı için siyasi kişilerin talimatı ile bu işler maalesef halloluyor. Şu anda onlarca zeytin alanı ciddi tehdit altında. Bu konuda bizim daha önce verdiğimiz kanun teklifleri de var. Buna karşı kamuoyunun ayağa kalması lazım. Bu yalnızca bizim mücadelemizle olmaz. Bütün kamuoyunun ayağa kalması lazım. Çağdaş demokrasilerde kamuoyu duyarlılığı olmazsa hiçbir şey olmaz” dedi.
      
“Hükümet zeytinlerin kaderini tekeline aldı” 
Çanakkale ZMO tarafından zeytin tasarısına karşı açıklama yapıldı, Hükümet’in zeytinlerin kaderini belirleme yetkisini kendi tekeline aldığı vurgulanan açıklamada; “AKP dilediği şirkete zeytinliklere sanayi tesisi yapılması ya da maden sahası için izin verecek. Türkiye 100 milyon zeytin ağacını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Muhalefet partileriyle zeytin üreticilerinin yoğun baskısı sonucu zeytin katliamında geri adım attığı izlenimi vermeye çalışan hükümet, tasarıya eklettiği ‘ancak’ kelimesiyle zeytinlikleri kesip kesmeme yetkisini kendi tekeline aldı. Hükümetin zeytin alanlarını sanayi tesisi ve maden sahalarına açan tasarının TBMM Sanayi Komisyonu`ndaki görüşmelerinde, zeytin üreticileriyle CHP Milletvekillerinin baskısı sonucu, zeytin talanının önünü açan 4 maddeden ilk 3` maddesi iptal edildi. Tasarıda kalan 4`üncü madde ise zeytin sahaları için ölüm fermanı olarak yorumlandı. Tasarının son haline göre zeytinliklere 3 kilometre mesafede hiçbir sanayi tesisi ya da maden sahası açılamayacak. Ancak, bu yasak hükümetin izin verdiği şirketlere işlemeyecek. ‘Ancak’ kelimesiyle hükümete yakın şirketlere sağlanan bu ayrıcalığa göre; zeytinliklerin 3 km civarına isterlerse altın madeni, isterse nükleer santral kurabilecekler. Dördüncü madde göre, Zeytinlik sahaları ile bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinliklerin gelişimini ve çoğalmasını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaracak hiçbir tesis kurulamayacak. “Ancak” alternatif alan bulunmaması ve bakanlıklarca kamu yararı kararı alınan yatırımlara bu yasak uygulanmayacak. Hükümetin yatırımını kamuya yararlı gördüğü şirketler zeytinlik sahalarda 4 bin liralık ceza parasını ödeyerek diledikleri kadar zeytin ağacını kesip kimyasal atık oluşturacak, zeytinliklerin gelişimini önlemek de dâhil her türlü yatırımı yapabilecekler” ifadeleri yer aldı. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş