havadurum

Erkek'ten komisyona sert eleştiri; "Komisyon FETÖ'nün siyasi ayağını örtmek için görevini yapmadı..."

311

 CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, 15 Temmuz darbe girişimi yaşananlar ve oluşturulan darbe girişimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Darbeyi Araştırma Komisyonu’nu darbe günü yaşananların üstünü örtmek için oluşturulduğunu ve görevini yapmadığını belirtti. Darbe komisyonu Başkanı Reşat Petek için; geçmişte FETÖ ile ciddi ilişkileri olan bir adamın ‘Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı’ yapılması trajı komik bir olay diyen Erkek, 3 ay görev yapan komisyonun darbenin gerçek anlamda arka planını araştırıp aydınlatmadığını ifade ederek;  “Biz, Ergenekon, Balyoz, Oda TV süreçlerinde, ‘Cemaat, Özel Vekil Mahkemelerde ciddi kadrolaşıyor ve birçok masum insana Silahlı Kuvvetler operasyonlar yapıyor’ dediğimizde, Reşat Petek beyefendi, ‘Ergenekon’un Meclis’teki uzantıları Fettullah Gülen Hoca Efendi’yi terörle ilişkilendirmeye çalışıyorlar’ deyip, Fettullah Gülen’i savunurdu. Böyle bir adam ‘Darbe Araştırma Komisyon Başkanı’ oldu. Meclis’te çok daha önemsiz komisyonlar, çok daha uzun süreler görev yaptığı halde, her nedense ‘Darbe Araştırma Komisyonu’ çalışmalarını 3 ayda bitirdi” şeklinde konuştu. 


“Cumhurbaşkanı ve Başbakan komisyonda ifade vermedi”
Herkesin komisyona gelip ifade vermesi gerektiğini belirten Erkek, açıklamasının devamında; “CHP Milletvekilleri talep etiği halde, MİT Müsteşarı komisyona gelmedi.   Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları gelmedi. Cumhurbaşkanı gelmedi, Başbakan gelmedi. Nasıl aydınlatılacak bu darbe? Meclis’in iradesi her şeyin üzerindedir. Oraya herkes gelip soruları cevaplamak zorunda, ama gelmediler. Komisyonda soruları cevaplamadılar, katılmadılar. Darbe günü MİT Müsteşarı saat 4’te Genel Kurmay’a gidiyor ve uzun süre Genel Kurmay’da kalıyor. MİT Müsteşarı, Genel Kurmayda iken eski bir asker olan AKP Milletvekili ’de Genel Kurmaya gelip birkaç saat vakit geçiriyor. MİT Müsteşarı akşam saatlerinde Genel Kurmay’dan ayrıldıktan 5 ya da 10 dakika sonra darbe hareketi başlıyor. Bu bir tesadüf olabilir mi? Biz bunları nerden biliyoruz. Bunlar, Genel Kurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nde görev yapan bir yüzbaşının ifadesinde de var” şeklinde konuştu.  

“FETÖ’nün siyasi ayağı çıkar diye bir korku mu var?”
MİT Müsteşarı, Genel Kurmay Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı, Kuvvet Komutanları, telefon görüşmeleri olduğu ve bunların hiçbirinin araştırılmadığını söyleyen Erkek; “ Kim kimi ne zaman aradı, hangi noktalardaydı, neden aradı? Bunları tespit etmek çok kolay. Bunların hiçbiri tespit edilmedi neden tespit edilmedi? Neyin üzeri örtülmek isteniyor? FETÖ’nün siyasi ayağı açığa çıkar diye bir korku mu var? Bu soruları soruyoruz. Onun için Genel Başkan ‘Kontrollü Darbe’ vurgusu yapıyor. Bu Darbeyi Araştırma Komisyonu değil, ‘Darbeyi Araştırma-ma’ Komisyonu’dur. Darbeyi araştırma için kilit isim, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı değil mi? Gelsinler komisyona ifade versinler, sorularımız var dedik. Çünkü 15 Temmuz günü aydınlatılmayan çok ciddi alanlar var. 248 tane insan hayatını kaybetti” şeklinde sorular yöneltti.  
 
“Siyasi ayak olmadan nasıl bu kadar kadrolaşabilinir?” 
Darbe gecesi yaşananalar ile ilgili önemli  ifadelerin yer aldığı ve soruların yanıtsız bırakıldığını vurgulayan Erkek;  “Bir iddianamede diyor ki; ‘TSK’da ki tasfiyeyi cemaat, Meclis’teki bazı Milletvekillerine yaptırdı’ diyor. Meclis Kanun çıkarttı. AKP’nin 238 milletvekilinin kanun teklifi ile TSK içinde birçok önemli görevler yapmış Kurmay Subaylar, cemaatin adamlarının önü açılsın diye önceden emekli edildi. Bunlar siyasi ayak olmadan gerçekleşebilir mi? Siyasi ayak olmadan sen TSK’da, emniyette, yargıda, adliyede, devletin bütün kurumlarında nasıl bu kadar kadrolaşabilirsin. Çok uzun yıllardır bu cemaat kadrolaşıyor ama AKP döneminde zirve yaptı, neden? Ve neden 15 Temmuz günü yaşananlar aydınlatılmadı. Neden Komisyona bu isimler gelip ifade vermedi? Bizim sorduklarımız bunlar. Biri çıksın bunların cevabını versin. Biz her türlü darbeye karşıyız.  Askerinde darbesine karıyız. Sivil darbeye de karşıyız” dedi.  
 
“Bağımsız yargı olsa asıl yargılanması gereken AKP Hükümetidir”
15 Temmuz gecesi askeri darbe girişiminin ardından sivil darbe girişimi yaşandığını açıklayan Milletvekili Erkek; “15 Temmuz gecesi Silahlı Kuvvetler içerisine yerleşmiş bir cunta tarafından hain bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. 20 Temmuz gecesi de OHAL ile sivil bir darbe gerçekleştirildi. Şu anda OHAL dönemindeyiz demokrasi ve özgürlükler askıda, tam bir hukuksuzluk dönemi yaşıyoruz. Yani bir sivil darbe gerçekleşti. Demokratik, Laik Cumhuriyet’e karşı bir sivil darbe gerçekleştirildi. Fettullah Gülen 12 Eylül askeri darbesini, 28 Şubat postmodern askeri darbesini ayakta alkışlarken, hem 12 Eylül hem 28 Şubat sürecini açıkça desteklerken bu bilindiği halde, neden 2002’de AKP bildiği halde Fettullah Gülen ile hareket etti. Darbeleri öven Kenan Evren’i ayakta alkışlayan, 28 Şubat’ı destekleyen bir adamla, bunu bildikleri halde neden uzun yıllar birliktelik yaptılar. Bağımsız ve tarafsız bir yargı olsa asıl yargılanması gerekenler AKP Hükümetleridir. Çünkü her konuda çok ciddi destek verdiler, FETÖ’nün istediği bütün kanunları meclisten çıkarttılar hatta Fettullah Gülen’i onlar çıkarttıkları bir yasa ile kurtardılar. FETÖ’nün siyasi ayağını örtmek için darbeyi araştırma komisyonu grevini yapmadı. Reşat Petek’de özellikle komisyonun başkanı seçildi” şeklinde önemli iddialarda bulundu. 
 
“15 Temmuz’un sorumlusu Erdoğan ve AKP İktidarıdır”
Son olarak Şu anda artık FETÖ değil, Erdoğan ve Ak Parti iktidarı tarafından bütün bir muhalefetin  boğulmaya çalışıldığını vurgulayan Erkek;  Artık mücadele, FETÖ ile mücadele değil muhalefet ile mücadele. Biz yıllarca, camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset sokmayın dedik. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün sorumlusu Erdoğan ve AKP Hükümeti’dir. Soktular, siyaseti her alana soktular. Tarikat, siyaset ve ticaret ilişkilerine son verin dedik. Ama hiç dinlemediler. Riyakatı, adaleti yok ettiler. Ve devletin bütün kurumlarını cemaate teslim ettiler. Amaç, laik demokratik devleti yıkmak. 15 Temmuz ve 16 Nisan referandumu ile de bu amacı gerçekleştirmek için adım attılar. Onun için biz bu memlekete demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inana herkes ile birlikte mücadelemizi kararlılık ile sürdüreceğiz. İnsanları işlerinden atıyorsunuz, ekmeklerini ellerinden alıyorsunuz ve bu insanların itiraz hakkı ellerinden alınıyor. FETÖ ile hiçbir ilgisi olmayan insanları da okullardan attılar. Siz açıkça FETÖ’ye destek olurken, Türkçe Olimpiyatları’nı desteklerken, FETÖ’nün okullarını bankalarını açarken, FETÖ’nün kurduğu bankalara, sendikalara insanları teşvik ederken, hükümet olarak bunların hepsini açıkça yaparken, garibanlar cezaevinde, beyefendiler devleti yönetiyor. Böyle bir adalet olur mu? Asıl yargılanması gerekenler, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Hükümetler. Tarafsız bir yargı olsa böyle olur” dedi.  (Seçkin Sağlam)
Paylaş