havadurum

Mutan "Çanakkale'nin dermanı ön seçim sandığında"

911

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, geçtiğimiz hafta CHP Merkez İlçe Başkanlığı’na aday adaylık başvurusunu yapmasının ardından seçim çalışmalarına başladı. Adaylık başvurusunun ardından, sendika, dernek, oda, muhtarlık ziyaretlerini sürdürdüğünü belirten Mutan, dün gazetemiz Çanakkale OLAY’a ziyarette bulundu. Gazetemiz sahibi Aynur Ganiler’in sorularını yanıtlayan Başkan Mutan, neden Çanakkale Merkez Belediye Başkanlığı’na aday olduğunu, yerel seçimlerdeki yol haritasını, Kepez’de gerçekleştirdikleri projeleri ve Çanakkale’nin sorunlarına yönelik düşündüğü çözüm önerileri ile ilgili düşüncelerini paylaştı.  Ön seçim vurgusunu tekrarlayan Başkan Mutan, ön seçim sandığının 18 Kasım tarihinde konulacağı bilgisini aldığını söyledi. Ön seçim olmadığı takdirde İl ve Merkez İlçe Başkanlarının istifa etmesi gerektiğini belirten Başkan Mutan, ön seçimin yanında anket, kamuoyu yoklamasının da yapılması gerektiğini belirtti.  Başkan Mutan, neden adaysınız? Sorusuna; “Ben daha iyi yaparım diye çıktım ve Çanakkale’yi kaybetmeme adına çıktım. Bizim siyasal aklımızın Çanakkale’de maçı kaybetmemesi için ben girdim. Çanakkale’yi kaybetmemek gerekiyor” cevabını verdi. Kepez’de şu ana kadar gerçekleştirilen projeleri sıralayan Mutan; “Çanakkale’yi Kepez gibi görmek gibi bir hayalim var” dedi.  Çanakkale’nin en büyük sorununun sıkışmışlık olduğunu belirten Mutan, havaalanının muhakkak kaldırılması gerektiğini belirtti. Yine Çanakkale’nin en büyük sorunlarından bir tanesinin trafik ve otopark sorunu olduğunu dile getiren Başkan Mutan, birçok alanın kamulaştırılıp yıkılarak, yeniden yapılması ile sorunların çözülebileceğini ifade etti. Öncelikle, yapılan ‘ön seçim’ açıklamaları ile ilgili konuşan Başkan Mutan; “Genel Merkez, her il, ilçe ve belde kendi yönetimini belirleyecek, bizde onu onaylayacağız dediler. Buradan yola çıkarsak Bursa’da Bölge Toplantısında Merkez İlçe Başkanımız çıktı, ‘Biz karar aldık, üye bazında ön seçim istiyoruz’ dedi. İl Örgütü de çıktı ve örgütlerin almış oldukları kararlara uyacaklarını açıkladı. Bizde tamam dedik. Bu tek başına bir parametre değil. Bir anket olmalı, birde STK’lar üzerinden kantarına çıkılmalı ve bakılmalı. Bu, aynı zamanda tüzüğümüzü daha demokratik hale taşımak olur diye düşünüyorum” dedi.

   
“Ön seçim sandığı 18 Kasım’da konulacak”
18 Kasım Pazar günü ön seçim sandığının konulacağını açıklayan Mutan; “CHP Genel Merkezi’nden bir MYK üyesi arkadaşım bunu söyledi. Bunu direk bana söylemedi, bir arkadaşıma söyledi, arkadaşımda beni bilgilendirdi. Şu anda Çanakkale’de anket yapılacak ve arkasından sandık gelecek. Bu, ‘Tohum Takas Sandığı değil, Ön Seçim Sandığı’. Sandık gelecek ve üye bazlı gelecek. 18 Kasım Pazar günü gelecek. Ön seçimi örgüt istiyor. İlçe Başkanı, il Başkanı istiyor. Bana gelen duyumlarda Ülgür bey kendi de istediğini söylüyor. Benim bütün derdim sandığı getirmek. Siyasal akıl anlamında anti demokratik tüzük nasıl değişir? Bunu bir gelenek haline getirmek gerekiyor. Sandıkta olmazsa olmazlardan bir tanesi. İlla ondan çıkacak sonuç adayı belirleyecek değil, ancak usullerin olmazsa olmazlarından bir tanesi. Eğer 10 aday varsa, sandıktan ‘a’ kişisi çıkar, ancak kamuoyu yoklamalarından ve STK’lardan başka bir isim ağırlık kazanır.  Bu durumda da üst aklımız ‘Genel Merkezimiz’ değerlendirecek. Gerekirse bizleri tek tek çağıracak ve konuşacak” dedi.
 
“Çanakkale kaybetmesin diye yola çıtım”
Neden aday adayı olduğunu açıklayan Mutan; “İş adamları ziyaretimde yönetim kurulundan bir arkadaş bana neden Çanakkale’den aday oldun, Ülgür beyi başarısız mı buluyorsun? Diye sordu. Ben daha iyi yaparım diye, Çanakkale’yi kaybetmeme adına yol çıktım. Bizim siyasal aklımızın Çanakkale’de maçı kaybetmemesi için ben girdim.  Yapılan anketler var. Çanakkale’de yüzde 71.8 yerel yönetimde değişim istiyor. Önceki dönemlerde Ülgür Başkanın ciddi başarıları var. Bende yanında aday olması için durdum. Ancak bu dönemde herhalde bir sıkıntı var ki, merkez ilçe ‘ön seçim’ dedi. Kendisi de böyle bir şey varsa güvenoyu istediğini belirtti. Böyle bir şey varsa kendisini yalnız bırakmamak lazım. Çanakkale’yi de kaybetmemek lazım. Çanakkale’yi kaybetmeme adına adayım. Ben kaybedebilirim. Yeter ki Çanakkale kaybetmesin. Şunu her zaman net söyledim ve söylemeye de devam edeceğim. Bizde aday adaylığı kolay, bizde adaylık zor. Aday olduktan sonra Başkanlıkta kolay. Aday olduktan sonra maçı alacağız. Aday olduğumda projelerimizi tek tek anlatacağım” dedi.
 
 
“Birileri kart açarsa, bende kartlarımı açarım”
Kamuoyu yoklaması yaptırıldığı açıklamalarıyla ilgili konuşan Mutan; “Kamuoyu yoklamaları kişiden kişiye değişiyor. Ben, kendi oy onarımı açıklayamam ancak makası biraz daha açtık. 2.5 puan öndeydim, şu anda 7.5-8’lere doğru geldi. Bu anket yapıldığında aday adaylığım söz konusu değildi.  Ankette her kesimden olumlu bir bakış açısı var. Kamuoyu yoklaması için evet bizde boş durmadık. Birileri kart açarsa, bende kartlarımı açarım” dedi. 
 
“Kepez, belli bir noktaya geldi”
Şu ana kadar gerçekleşen projelerle Kepez’in belli bir noktaya taşındığını ve bunun daha ileriye gitmesi gerektiğini belirten Mutan; “Şu ana kadar Kepez belli bir noktaya taşındı. Kepez, belediyenin yaşam kalitesini arttırma çalışmaları konusunda, çoğunluğun mutlu olduğu bir yerleşim alanına dönüştü. Tabii ki insanların olduğu yerde sorunlar olur. Sorunlarda insan odaklı bir ortak akılla çözülecek. Biz, Kepez’de hep bunu yapmaya çalıştık. Ortak aklı getirdik, çözüm odaklı ortak akıl merkeze koyduk, o akıl büyüdü. Özellikle, İzmir yolu alt tarafında neredeyse yüzde doksanların üzerinde hem sosyal donatım olsun, sosyal projeler olsun her şeye dokunduk. Ufak tefek rötuşlar kaldı. Şu anda onlara dokunuyoruz. Üst tarafı, hastanenin bulunduğu TOKİ’nin dışında kalan bölge kendi içerisinde organize bir yerdi. Donatıları vardı biz, bir iki dokunuş yaptık. Son olarak ikinci kreşimizi de yetiştirebilirsek 29 Ekim’de açılışını yapacağız. Sorunlar gelecek, onları çözeceğiz. Yine yukarıda bir spor kompleksi yapılması lazım. Kapalı açık, futbol, basketbol sahaları ile bir spor kompleksi yapma düşüncemiz var. Olabilir mi? Olabilir. Öyle bir alan var mı? Evet var. Oradaki insanları güvenlikli her şeyi olan sitelerinden dışarıya çıkartmak gerekiyor. Bu anlamda buluşma noktaları şeklinde çarşılar olmalı. Yine orada bir piknik alanı, mesire yeri gibi bir alan oluşmalı. Orada artık konut olayı bitecek ve belediyeye ait olan o alanları da bu tür projelerle kazandırmak gerekiyor” dedi.
 
  
“Kepez gibi bir Çanakkale hayalim var”
Nasıl bir Çanakkale hayal ediyorsunuz? Sorusunu yanıtlayan Başkan Mutan, Çanakkale’nin belli başlı sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek; “Kepez gibi bir Çanakkale hayalim var. Görmek isteyen çok uzakta değil Kepez’e gidebilir. Yaptığımız çalışmalarda ilkleri başardık. Plajı yaptık. Kreşi yine ilk biz yaptık. İkincisini de bitiriyoruz. Herkese ücretsiz spor yapma imkanı sağladık. Kepkart uygulaması ile ihtiyaç sahiplerine yardım anketleri hazırladık. Çanakkale içinde çok düşüncemiz var. Merkezi otorite ile iş birliği yapmadan bunlar olmaz. İlk olarak bu havaalanı buradan gitmeli. Havaalanı buradan gittikten sonra bu kent nefes alır. Köy minibüsü sabah gelirdi ve akşam giderdi. Şimdi de günde iki tane uçak gelecek ve gidecek diye bu kenti kilitlemenin alemi yok. Çanakkale’nin beşte ikisi havaalanı,  dikey yapılaşma hava yollarında doğrudan engelleniyor. Bunu yolla gitsin. Orada kamusal bir alan oluştur. Kent komple rahatlasın. Oradan da toplu ulaşım koymak lazım. Yeni yapılaşma olsun. Eski kent ise müze haline dönüşsün. Barbaros Mahallesi’nde en son yapılan tabyalar kesinlikle belediyeye verilmeli. Çünkü yereli yaşatan yerel yönetimlerdir. Kültür Bakanlığı ile bu işi götüremezsiniz. Oranın yerele verilmesi noktasında adımlar atılmalı. Havaalanı Lapseki’ye gitmeli. Yine, Çanakkale’nin kültür kenti olması yönünü de ki mesajı biz Kepez’de verdik. 1 Milyon nüfuslu Kadıköy’de 400 kişilik tiyatro salonu var. Bizim Kepez’de ki nüfusumuz 30 bin ve 230 kişilik tiyatro salonumuz var. Çanakkale’nin meydana ihtiyacı var. Kafamdaki meydanı söyleyeyim size.  Nar simit gibi yerlerin olduğu alan tamamen kalkmalı. Sağlık binasının orada idari bina bırakacaksın ve Halk Bahçesi’ni komple orayla buluşturacaksın. Belediye İş Merkezini kaldıracaksın. O zaman meydan olacak. Çanakkale sıkıştırılmış bir kent. Halk Bahçesi, Doğan Pastanesi’nden başlıyor ve İngiliz Mezarlığına kadar geliyor. Yollarda zorunlu bölünmeler var. Çanakkale nüfus arttıkça daraldı. Dediğimiz yerler kaldırılırsa otopark sorunu da sona erer. Birisi sanki ulaşımı gasp etmiş ve o yönetiyor. Vatandaş, bu konuda çok sıkıntılı ve çözülmesi gereken sorunlardan birisi. Benim ki radikal bir çözüm. Yeni kent yaratacağız. Çanakkale’yi ancak yıkarak yeniden inşa edersin” dedi.  
 
“Ya sözlerinde duracaklar, ya da duracaklar”
Başkan Mutan son olarak; “Çanakkale halkını seviyorum. Tabi onlarında beni sevmesini istiyorum. Yakında önlerine anketler gelecek, Çanakkale halkı akıllı insanlardır. Ne istediklerini biliyorlar. Şu anda izlediğim yola ben ‘fokurdatma’ diyorum. Bugün, yerel basını ziyaret ediyorum. Bir gün derneklere, bir gün odalara, muhtarlara ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Kahvehanelere gidip insanlara dokunuyoruz. İnatla anket ve sandığı bekliyoruz. Ön seçim yapılmazsa, adaylıktan çekilirim. Bu konuda netim. Demem gerekenleri de ciddi anlamda söylerim. Bir kere il ve ilçe istifa etsin. Ya sözlerinde duracaklar, ya da duracaklar. Bu duruşu sergilemezlerse, sonuçlarına katlanacaklar. Kendileri söz verdi ve yollara düştük. Şimdi ‘vazgeçtik oynamıyoruz, Genel Merkez böyle dedi’ olmaz. Genel Merkez seni takmıyorsa istifa et gitsin. Bu koşulda aday olmam. Atama da istemiyorum bu konuda netim. Anket yapıp sandık koyacağız. Kepez Belediye Başkanlığı artık bitti” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş