havadurum

Mutan "Ön seçim sandığı ya gelecek, ya gelecek"

1221

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, basın mensupları ile aylık olağan toplantısında bir araya geldi. 4 Ekim Perşembe Günü Çanakkale Merkez Belediye Başkanlık aday adaylığı başvurusunu yapan Başkan Mutan, başvurusunun ardından açıklamada bulundu. Adaylığı ile ilgili şu ana kadar Kepez’in ve CHP’nin önünü açtığını belirten Mutan, hem Merkez İlçe Başkanlığı, hem de İl Başkanlığı nezdinde ‘ön seçim’ açıklamaları yapıldığını söyleyerek, şu ana kadar ön seçimin aksi yönünde bir duyum almadıklarını ifade etti. Mutan;“Yerel seçimlerde ön seçim tek bir norm değildir. Anket yapılmalıdır. STK’ların kantarına çıkılmalıdır. Bunlardan bir sonuç elde edilmelidir. Aday bu şekilde belirlenmelidir diyorum” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Mutan, ön seçim yapılmaması halinde il ve ilçe Başkanlığı’nın istifa etmesi gerektiğini ifade ederek; “Ön seçim olmaması durumunda il ve ilçenin istifa etmesi gerekiyor. Laflarını yemeyecek, dik duracaklar ve istifa edecekler. O sandık gelmezse istifa edecekler” dedi. Kepez Belediye Başkanlığı’na aday olmaması noktasında net olduğunu dile getiren Başkan Mutan;  İfade ettiğim her şey Kepez içinde geçerli. Burada kimin aday olacağını bilemem. Tabii ki etkileyeceğim insanlar olabilir. ‘Kepezime yazık olur’ diyebileceğim insanlarda olabilir. Ama bu sandık buraya da gelmeli” dedi. “Bizde, aday adayı olmak da kolay, aday olmak zor” diyen Başkan Mutan, Başkanlık iddiası için; “. Ben daha iyi yaparım diye yola çıkıyorum. Kim olursa olsun bu konuda çok iddialıyım. Karşı partilerin Genel Başkanlarını dahi bu yarışa davet edebilirim” dedi. Son olarak yapılacak ön seçimin şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Mutan; “Her şey açık, şeffaf ve adil olacak. Herkesin gözü önünde her şey sayılacak, okunacak ve kayıt altına alınacak. ‘Toplayalım torbaları, Ankara’ya gidelim’ usul ve yöntemi CHP’de olmamalı” dedi.

 
“Kepez’in ve Çanakkale’nin önünü açtığıma inanıyorum”
Toplantıda aday adaylığı başvurusu ile ilgili konuşan Mutan; “Geçen hafta Perşembe günü Çanakkale Merkez aday adaylığımı açıkladım. Bazı işlerim ve Genel Başkanın gelmesi vesilesiile Perşembe günü saat 11’de evraklarımızı Merkez İlçeye arz ettik. Şu anda parti içi takvime göre resmen aday adayıyım. YSK’nın belirlemiş olduğu takvim henüz oluşmadı. Şu ana kadar da kulağımıza gelen başka bir başvuru yok. Şunu söylemek istiyorum. En azından Kepez’in ve Çanakkale’nin önünü açtığıma inanıyorum. Kepez’de adaylık için dört beş isim telaffuz ediliyor.  Bu hafta içerisinde onlarda zannediyorum netleşir. Şu esas üzerinden yola çıktık. Üye bazında temayül, ‘ön seçim’ denildi, yani parti denetiminde bir temayül. Hakimdenetiminde olan temayül YSK takviminde oluyor. Bizde partimizinadaletine güvenerek, onca adalet yürüyüşleri, kurultayları, mitingleri yaptık. Partimizin adaletine güvenerek üyebazlı ön seçimi hem İl Başkanlığı ve İl Başkanı, hem merkez ile Başkanlığı ve İlçe Başkanı, bunu hem sizlerle paylaştılar, hemde Bursa’daki bölge toplantısında Genel Merkez için kayıt alınan ekran karşısında bu isteklerini dile getirdiler. Şu ana kadar da aksi bir durum almadık. Bazı dedikodular var. Ancak şunu bilmenizi isterim ki tüm siyaset kurumu adına konuşuyorum. Siyaset kurumu şu anda tıkanmış ve çözüm üretemiyor. Ülkede yönetilemiyor. Hükümet siyasal bir yapı. Ekonomi çıkmazda. Hesabı ile yurt dışından bir danışmanlık firması ile anlaşılıyor. Bir hafta sonra hayır öyle olmaz deniliyor ve anlaşma bitiyor. Ülke böyle mi yönetilir? Böyle gayri ciddi bir durum söz konusu olabilir mi? Olmaması lazım. Siyasi partilere baktığımızda umarım hepsi CHP’nin yaptığı gibi ön seçim yapar. Yerel seçimlerde ön seçim tek bir norm değildir. Anket yapılmalıdır, STK’ların kantarına çıkılmalıdır ve bunlardan bir sonuç elde edilmelidir. Aday bu şekilde belirlenmelidir diyorum. Ben yıllardır, çarşaf liste, ön seçim diye anti demokratik tüzüğün demokratik hale dönüşmesi için bir adım atıyorum. Kazanmaya ve kaybetmeye alışkınız ama siyaset kurumunun kazanması adına ön seçim dedik ve bunu yapalım. Perşembe günüde aday adaylığımı hazırladım ve İlçe Başkanlığına arz ettim” dedi.
 
“Sandık ya gelecek, ya gelecek”
Gazetecilerin ‘ön seçim olmaması durumunda en yapacağı’ sorunu yanıtlayan Başkan Mutan;  “Ön seçim olmaması durumunda il ve ilçe yönetiminin istifa etmesi gerekiyor. Laflarını yemeyecek, dik duracaklar ve istifa edecekler. Belki birisi aday adaylığı konusunda başvuru yapabilir. Ama etmedikleri durumda o sandık gelmezse istifa edecekler. Üyeyi, kayda değer almayan, üyesine dokunmayan, üyesi ile barışmak istemeyen bir siyasal parti çözüm üretemez. O yüzden herkes lafının arkasında duracak. Buradan da sesleniyorum. Herkes lafının dibinde duracak. Hiç kimse lafı oraya buraya çekmeyecek, lastik gibi unutmayacak,sakız gibi çiğneyip balon gibi patlatmayacak. Lafının dibinde duracak veön seçimi getirecek. Yani sandık ya gelecek, ya gelecek yoksa istifa edecekler. Genel Merkezide üyeler seçiyor. Aşağıdan gelen ses böyle diyorsa kimin sesini dinleyeceksin. İstifa edersin, dik duruş sergilersin bu kadar basit. Adayları Genel Merkez belirleyecekse, boynumuzu büküp bekleyecek miyiz?Daha önce genel seçimlerde Genel Merkez Belediye Başkanları mümkünse aday olmasın denildi. Bizde olmadık. Şu anda herkes ön seçim diyor. O gün kimse öyle demiyordu. Bu sesler bir karşılık bulacaktır diye düşünüyorum. Bu sadece Merkez İlçe için değil, Türkiye’nin her tarafında ön seçim olmalı. 19 Ekim’e kadar 5 kişi başvurduysa, beş kişi için anket yapacaksın. Anket olmalı, STK’lara dokunmalıyız. Onlar örgütlü toplumun kanaat önderleridir. Onlara dokunmadan karar alıp yola çıkamazsınız. Onlara da örgütün sorması lazım” dedi.
 
“Kepez’e dönmüyorum bu konuda netim”
Kepez Belediye Başkanlığı’na dönmeyeceği konusunda net olduğunu belirten Mutan; “Çanakkale Merkez İlçe Başkanlığı’na aday adayıyım. Kepez’e dönmüyorum bu konuda netim. Yokum dedim ve yokum. Oradayım. Orası buraya çok uzak değil. Birçok konuda hizmet ortaklığımız var. Çöpünde ulaşımında, itfaiyesinde… vb. gibi ortaklaşmış olduğumuz akıllarımız var. Bunlar geliştirilebilir. Biraz önce ifade ettiğim her şey Kepez içinde geçerli. Burada kimin aday olacağını bilemem. Tabii ki etkileyeceğim insanlar olabilir. Seçilirse ‘Kepezime yazık olur’ diyebileceğim insanlarda olabilir. Ama bu sandık buraya da gelmeli. Sandık, Ayvacık’a da gitmeli her yere gitmeli. Herkesin Anayasal hakkı. Herkes bu hakkını kullanmalı. Her yere sandık gelmeli. Tek koşul o değil ama olmazsa olmaz bir koşul” dedi.
 
“Ben daha iyi yaparım diye yola çıkıyorum”
Başkanlık konusunda iddialı olduğunu ancak asıl sorunun aday olabilmek olduğunu ifade eden Mutan; “Bizde Başkan olmak kolay. Bizde aday olmak zor. Aday olalım gerisi kolay. Karşımda kim olursa olsunbu konuda çok iddialıyım. Karşı partilerin Genel Başkanlarını dahi bu yarışa davet edebilirim. Bizde, aday adayı olmak da kolay, aday olmak zor. Değerler üzerine siyaset yapılır. İlçe ve İl Başkanı ön seçim dedi. Mevcut bir Belediye Başkanı var. İlçe ve il ön seçim diyorsa başarılı yada başarısız olduğunu sormak lazım. Bizde, başarılı olana ‘hadi yürü’ diyorlar. İlçe Başkanımız sevgili Ali ön seçim diyor. İl Başkanı,‘ilçe ne diyorsa biz onu yapacağız’ diyor. Ben daha iyi yaparım diye yola çıkıyorum. Ulaşıma çözüm üretmeye çalışıyorum. Deniz yolunu kullanalım istiyoruz. Belediyenin sorunsallıkları içerisinde ulaşım Çanakkale için ikinci sırada bir sorun. Biri otopark, iki ulaşım, üç işsizlik, biride yapılan tespitlerde insanlar ‘halkla iç içe bir belediye istiyoruz’ diyor. Ama dediğim gibi bizde adaylık zor Başkanlık kolay” dedi.
 
“Her şey açık, şeffaf ve adil olacak”
Son olarak ön seçimden çıkan sonuçların şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Mutan; “Genel Merkez ön seçimle gel seninle barışmak istiyorum diyor. Bu bir vesile, ‘ön seçim olsun barışsın ve üyeler burada benim iradem çıktı desin’ deniliyor.  Üyelerde,‘benim iradem sandığa yansıdı’ der ve adayına sahip çıkar. Ön seçimden çıkan sonuçlar şeffaf bir şekilde açıklanacak. Yapılan anketler, ankete kimler katıldıysa açıklanacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Her şey açık, şeffaf ve adil olacak. Herksin gözü önünde her şey sayılacak, okunacak ve kayıt altına alınacak. ‘Toplayalım torbaları, Ankara’ya gidelim’ usul ve yöntemi CHP’de olmamalı. Eğer ön seçim olmazsa üyeler bundan etkileneceklerini söylüyorlar. Ön seçim yapın, yapmazsanız biz etkileneceğiz diyorlar. Ön seçimin olmaması, benim parti içerisindeki siyasetimi etkilemez ama üyeyi etkileyecek. Çünkü bunu üye istiyor. Üyenin inatla geldiği nokta, ön seçim yapılması. Bugün Merkez İlçede, durup dururken ön seçim alma kararı almamıştır” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş