havadurum

Sendika ve meslek örgütlerinden ihraçlara tepki

757

 Çanakkale’de 679, 680 ve 681 nolu KHK’lerin ardından BES üyeleri İŞKUR’da görevli Devrim Karaca ve SGK İl Müdürlüğünde görevli Ayşe Gül Gürler ile ÇOMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniğinde görevli SES ve Tabip Odası Üyesi Dr. Çağdaş Balcı’nın ihraç edilmesine sendikalar ve meslek örgütlerinden tepki geldi. Sendikalar ve meslek odaları ihraçlar ile ilgili geçtiğimiz Salı Günü Belediye Çalışanları Sosyal Tesislerinde bulunan sendika binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendika, meslek odası, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklamada bulunan BES Çanakkale Şube Başkanı Salih Ersoy; “6 Ocak gecesi milyonlarca kamu emekçisi son dakika haberleri ile duyurulan, yeni KHK’ler yayınlandı haberi üzerine saatlerce süren bir uğraştan sonra işten atılıp atılmadığını öğrendi. Kimlerin neye göre hazırladığının bilinmediği listelerle 8400 kamu emekçisinin görevine son verildi. Kamuda görevine son verilen emekçilerin öncelikli isteğinin en azından atılma gerekçesini öğrenmek talebine bile muhatap bulamadığı, hukuksuz, keyfi bir süreç OHAL bahane edilerek sürdürülmektedir. Milyonlarca kamu emekçisi kendisine ne zaman sıranın geleceği kaygısı ile kamu hizmeti vermeye devam ederken, AKP’li olmayan herkes milli güvenliği tehdit bahanesi ile işinden olma riski ile karşı karşıyadır. Bugüne kadar sadece ihraçların sendikalara göre sayılarının ne olduğunu? Hangi sendika ve konfederasyonların üyelerine sahip çıkma tutum ve davranışı içinde olduğunu? Bu saldırıların gerçekte emekçilerin kazanılmış haklarına yöneldiğini görerek, tüm emekçileri aydınlatma ve mücadele etme gibi konularda, hangi sendika ve konfederasyonların ne yaptığının bilinmesini istiyoruz. En son yayınlanan 679 sayılı KHK’ ye kadar ihraç edilen sendika üyesi kamu emekçilerinin sendikalara göre dağılımı şöyledir:  Memur Sen üyesi kamu emekçisi 53 bin, Kamu Sen üyesi 16 bin, KESK üyesi kamu emekçisi sayısı ise son KHK ile 2.300’ e yaklaşmıştır. Bunların dışındaki sendikaların ihraç sayısı ise 10 bin dolayındadır. Toplamda sendikalı, sendikasız ihraç edilen kamu emekçisi sayısı 100 bini geçmiştir” dedi.    

 
“Biz haklıyız”
Emekçilere yapılan saldırılara karşı mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Ersoy; “Yayınlanan KHK ile Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde görevli Devrim Karaca ve SGK İl Müdürlüğünde görevli Ayşe Gül Gürler’in de aralarında bulunduğu 200 BES üyesinin işlerine hukuksuz ve keyfi olarak son veriliken, yine Çanakkale’den ÇOMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniğinden Sağlık Emekçileri Sendikası ve Tabip Odası Üyesi Dr. Çağdaş Balcı da görevinden ihraç edilmiştir. Hızını alamayan bakanlık, yürüme ve görme engelli 2 kamu emekçisinin de görevine milli güvenliğe tehdit ettikleri gerekçesi ile son vermiştir. Siyasi iktidarın her kesimden muhalifleri sindirerek, başkanlığı giden yolun taşlarını döşediği böyle bir süreçte sendikamız kamu hizmetlerinin tasfiyesine ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılmasına karşı olduğu için hedef alınmıştır. Tüm kamu emekçileri ve kamuoyuna bir kez daha ifade ediyoruz yaşadığımız saldırılara karşı taleplerimize daha sıkı sarılarak mücadelemizi yükselteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın, çünkü biz haklıyız” dedi.
 
“Onurumla tekrar işime döneceğim”
Toplantıda konuşan BES üyesi Devrim Karaca, hangi sebeple ihraç edildiklerini bilmediğini ifade ederek; “6 Ocak Cuma akşamı, bir gece yarısı kararnamesi ile iş haddime son verildiğini öğrendim. Neden iş haddime son verildi? Bu konuda herhangi bir bilgim yok. Öncesinde bir soruşturma, kavuşturma yok. Hep şu soruluyor, ne yaptın? Bilmiyorum. Nedendir? Bilmiyorum. Savunma hakkı en temel haktır. En karanlık Orta Çağ dönemlerinde dahi savunma hakkı göstermelik dahi olsa verilirdi. Ancak bana herhangi bir savunma hakkı verilmedi. Suçlama ortada yok. Neye dayanarak atıldığımızı bilmiyoruz. Sadece şunu biliyoruz, ne gerekçe ile işten atıldığımızı bilmememiz. Ama en azından ne olmadığımızı biliyoruz. Şu ana kadar bir anlamda doğru yerde durduğumuzu biliyoruz. En azından bundan sonraki süreçte yalnız olmadığımızı biliyoruz. Yaklaşık 16 yıllık bir memuriyet hayatım var ve bunun tamamı Büro Emekçileri Sendikası üyesi olarak geçti. Doğru yerde olduğumuzu biliyoruz. Çünkü yalnız değiliz. Ortada bir cadı avı var. Alınanlardan birisi de ben oldum. Malum ya da soru işareti olan gerekçelerle. Bundan sonraki süreçte geri döneceğimize mutlaka inanıyoruz. Bildiğim bir tek şey var, dediğimiz gibi doğru yerdeyiz. Doğru bir şekilde, herhangi bir yüz kızartıcı suçla değil, onurumla iş yerimden ayrıldım. Eminim ki onurumla tekrar işime döneceğim” dedi.
 
“Ülkemizi teslim etmeye niyetimiz yok”
Toplantıda konuşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy; “En son bizim de üyelerimizden Çağdaş Balcı ihraç edildi. Sadece şunu söyleyebiliriz, böyle bir ihracı yaşamış olan üyemizin sonuna kadar arkasındayız. Onun savunduğu ya da karşısında dik durduğu her şeyi bizler de savunuyoruz. Bizler de aynı noktadan ülkemize bakıyoruz. Bu ülke bizim diyoruz ve gerçekten ülkeyi bu şekilde yönetmeye karalı olanlara ülkemizi teslim etmeye niyetimiz yok. Bunun için de mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
“Mücadeleyi mutlaka kazanacağız”
Son olarak söz alan SES Çanakkale Şube Başkanı Yusuf Yıldırım ise; “Çağdaş Balcı arkadaşımız SES üyesi ve aynı zamanda da bizim işyeri temsilcimiz. Biz bu sistemin ne yapmak istediğini biliyoruz. Nereden saldırırlarsa saldırsınlar, ne yaparlarsa yapsınlar, bizim iş güvenliğimizi yok edemeyecekler. Çünkü bizler bu işi son kişi kalıncaya kadar sürdüreceğiz ve bu mücadeleyi mutlaka kazanacağız. Çünkü haklı yerde duruyoruz. Kimse bu memleketin sahibi değil, kimse de sahipsiz değil” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş