havadurum

Ovaköy sınır kapısı ile Türkiye'nin ihracat potansiyeli artıyor


Ovaköy Sınır Kapısı, Türkiye'nin ihracat potansiyelini artırarak Basra'ya iki günde ulaşımı sağlayacak. Bu kapı, Türkiye'nin Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlanacak olan 1.200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ağıyla büyük önem taşıyor.

997

Türkiye'nin ihracatına büyük katkı sunacak olan sınır kapılarından biri daha hizmete girmeye hazırlanıyor. Irak'la olan ticari ilişkilerin ivme kazanması için oldukça önemli bir adım olan Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılışı için geri sayım başladı. Habur'un ardından ikinci en stratejik sınır kapısı olacak olan Ovaköy, Türkiye'den Basra'ya ulaşımı iki güne kadar düşürecek.

Ticari Anlamda Hızlı ve Ekonomik Bir Yol

Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılmasıyla, Türkiye ve Irak arasında ticari anlamda hızlı ve ekonomik bir yolun açılması bekleniyor. Proje, Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak olan 1.200 kilometrelik bir demir yolu ve otoyol ağıyla büyük önem taşıyor. Bu yolla, Basra Körfezi'nden başlayarak Irak'ın çeşitli bölgeleri Türkiye'ye bağlanacak, ardından Avrupa'ya kadar uzanacak.

Türkmenlerin Ulaşımını Kolaylaştıran Yeni Bir Dönem Başlıyor

Ovaköy'ün açılmasıyla birlikte, Musul ve Kerkük gibi Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerle doğrudan bir ulaşım kanalı oluşacak. Ancak, Ovaköy'ün açılması uzun bir süredir beklenen bir gelişme. 2014'te Dohuk ile Şırnak Valilikleri arasında imzalanan protokolle faaliyete geçmesi planlanan Ovaköy'ün açılması için, Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında (IKBY) imzalanması beklenen mutabakat 6 yıldır ABD'nin baskıları sonucu gerçekleşmiyordu. Ancak son gelişmelere göre, karşılıklı atılacak adımlarla kapının açılmasına yönelik işlemlerde sona gelindiği belirtiliyor.

Küresel Ticaretin Yeni Rotası Ovaköy Sınır Kapısı'nın Önemi

Bu önemli gelişme ile Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın da Basra Körfezi'ne bağlanmasının önü açılmış olacak. Yolculuk süresinin kısalmasıyla birlikte küresel ticaretin önemli rotalarından biri olan Süveyş Kanalı'nın alternatifi olarak da görülen bu yol, ticaretin daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş