havadurum

Turizm Haftası’nda Çanakkale’nin turizm verilerine yer verildi

15-22 Nisan 2024 tarihleri arasında kutlanan 48. Turizm Haftası’nın kutlama programı kapsamında çelenk sunma töreni düzenlendi.

473

48. Turizm Haftası kutlama programı kapsamında Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ergun Çağman Esirgemez, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şehirdeki turizm sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı. Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

“Müzemizin iç turizmimizdeki önemini ve zenginliğini vurgulamaktadır”

Törende; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü V. Esirgemez bir konuşma yaptı. Esirgemez konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Boğazın Ege’ye açılan ucunda bulunan Çanakkale, sahip olduğu doğası, tarihi, çeşitli turizm unsurları ve coğrafi konumu ile Türkiye’de en önemli bölgeler arasında yer almaktadır. Derin bir tarihi geçmişi olduğu kadar doğası ile de büyüleyici bir yapıya sahip olan Çanakkale, 671 kilometrelik kıyı şeridi ve yüzde 55’lik ormanlık alanıyla ülkemiz ve bölgesinin önemli bir değeri olarak yerini almaktadır.

Avrupa ile Asya Kıtalarını birbirinden ayıran ve kendi adıyla anılan boğazın kıyısında kurulan Çanakkale, dört mevsim turizm potansiyeli ile yılda ortama 1 milyon yerli ve yabancı turistin vazgeçilmez uğrak noktası olarak öne çıkmaktadır. Derin ve köklü bir tarihe sahip olan Çanakkale’de birçok ören yeri ve kazı alanları mevcuttur. Çanakkale’nin her noktasını keşfedebilmek adına gerçekleştirilen kazı çalışmalarımıza gereken hassasiyet ve önemle devam etmekteyiz. Kazı başkanlarımız ve ekipleriyle sürekli görüşmeler ve temaslar gerçekleştirmekte, yapılan tüm özverileri çalışmaları yakından takip etmekteyiz. İlimizde halihazırla kazı çalışmaları devam eden 9 adet aktif kazımız mevcuttur. Bunların 5 tanesi ara vermeksizin 12 ay olarak çalışmalarına devam ederken diğer 5 tanesi sezonluk kazı olarak faaliyet göstermektedir. Kazılarımızdan elde edilen çıktılar, 2018 yılında açılan ve 7 yıldır Çanakkale'nin kültür mirasına katkıda bulunan Troya Müzemizde sergilenerek, antik bulguların yılda ortalama 650 bin yerli ve yabancı turiste ulaşmasını sağlıyor. Bu sayı bile ören yerlerimiz ve müzemizin iç turizmimizdeki önemini ve zenginliğini vurgulamaktadır”

“Tanıtım faaliyetlerini sürdürüyoruz”

Esirgemez sözlerine devam ederek “Tarihinden kültürüne, tarımından sağlık hizmetlerine birçok önemli değeri içinde barındıran Çanakkale’de; tüm bu değerlerin turizme sunacağı katkıları düşünüyor, elimizdeki ürünlerin ulusal ve uluslararası turizm pazarında etkin bir rol alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentimizde bulunan ürünlerin gelenekselliğinin ve yöresel özelliklerinin korunması amacıyla tescil ettirilen coğrafi işaretli ürünlerimizin, İlimiz gastronomisinin geniş kitlelere tanıtılması için paydaşlarımızla önemli yollar kat edildi. Gelinen noktada ise bugün Türk Patent ve Marka Kurumu’na kayıtlı 2 tanesi Avrupa tescili olmak üzere 14 adet Çanakkale menşeini taşıyan ürün bulunmaktadır. Yıl içinde katılım sağladığımız turizm ve tanıtım fuarları başta olmak üzere gerçekleştirilen tüm etkinliklerde coğrafi işaretli ürünlerimize yer veriyor, başta kendi şehrimiz olmak üzere ulaşabildiğimiz her yerde tanıtım faaliyetlerini sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Çalışmalara devam ediyoruz”

Esirgemez “Çanakkale turizminin ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılması, potansiyel turizm olanaklarının keşfedilerek geliştirilmesi amacıyla İlimizde yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. ‘Anadolu Mirası; Troas Kültür Rotaları’, ‘Aeneas Kültür Rotası’ ve ‘Çanakkale Destinasyon Yönetimiyle Markalaşıyor’ projelerini örnek verebiliriz. Bu projeler ile ilimizde alternatif turizm konseptlerini geliştirilerek, sektörün ekonomideki ölçek payının da gittikçe artması planlanmaktadır” sözlerine yer verdi.

48’inci kez kutlanan Turizm Haftasında konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü V. Esirgemez “Toplumda turizm bilincini geliştirmek, turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ vesileyle bir araya gelmenin heyecanını yaşamaktayız. 48. Turizm Haftasında, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Çanakkale’nin değerini bilen, Çanakkale için çalışan ve üreten turizm paydaşlarımızla birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu vesile ile hepinizin Turizm Haftasını kutluyor sektörümüze yeni sezonlarında başarılar dileyerek teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş