21’inci Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı İbrahim Ejder ile çok sayıda esnaf odası başkanı ile Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Dr. Hüsniye Fırat, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında açıklamada bulunan Mustafa Vurucu, “Ahilik Haftası geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de etkin ve güzel geçiyor. Ahilik Haftamızın Çanakkale’mize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Tabi bu yıl haftamızın kapsamı biraz genişledi. Bu dördüncü yıl olmak üzere Ticaret Odası da bu haftanın içine dahil oldu. Esnaf teşkilatı içinde zaten Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi var. Eskiden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı idi, şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da var. Bizleri kabul ettiğiniz için tekrar çok teşekkür ediyoruz” dedi.
“Bir sokakta esnaf varsa, orada ışık olur, insanlar olur”
Vurucu, burada yaptığı konuşmasında “Ahilik teşkilatı, Bizans esnaflarına karşı Anadolu’da ilk teşkilatlanmaya başladığında, ticaret erbabının hak ve menfaatlerinin korunması, kollanması, insan hayatının düzenlenmesini sağlıyor. O dönemde tek bir kuruluş var, hem toplum hayatının düzenlenmesinde hem de tüm meslek dallarında okullar kuruluyor. İşte biz o teşkilatın geleneğinin devamıyız. Çocuk eğitimlerini, anne-babaları gibi eğitimler verilmiş, çırak, kalfa usta yetiştirmiş bir teşkilattır Ahilik teşkilatı. Aslında biz bu ruhu, biz bu örf ve adetleri, hak, hukuk adaleti iyi bir şekilde sağlayabilsek, memlekette huzur olur. Sokakta esnaf varsa, huzur vardır, ışık vardır, aydınlık var. Bir sokakta esnaf varsa, vitrinini aydınlatır, o sokakta ışık olur, insanlar olur, yaşam olur” dedi.
Başkan Gökhan’dan Esnaf Bakanlığı önerisi
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise konuşmasında; “Her zaman söylediğim gibi; esnaf, bir kentin temel direğidir. Esnafı olmayan bir kentin olması söz konusu olamaz. Esnaf çok önemli bir kesimdir. Tabi bir esnaf bakanlığı olsa da fena olmaz aslında. Yani Ticaret Bakanlığı var ama bir de esnaf bakanlığı olmalı. Yani bunu temenni ederim, yeni hükümet kurar. Esnaf çok ciddi bir kitle, bakanlığının olmasında da fayda var bana göre. Tabi bu tür etkinlikler son derece önemli. Hem dayanışmayı artırıyor hem de bir nevi duyuru oluyor. Yeniden bilinçlendirme oluyor. Çünkü buradan tekrar adalet, hak, hukuk, dürüstlük, namus kavramlarını bugünlerde yeniden tazeliyoruz. Ben o nedenle çok önemsiyorum. Çünkü toplum güven duymak istiyor. Esnaf da güven duyulan bir kesim. Güven bitti mi? Dükkanı kapat. O nedenle bu iş önemlidir. O nedenle bugünler bana göre çok önemli” ifadelerini kullandı.
Mehterli şehir turu!
Oda başkanları ile Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Dr. Hüsniye Fırat’tan oluşan heyet Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ziyaretinin ardından, Başkan Gökhan’ın da katılımı ile Çanakkale Belediyesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Mehter Takımı eşliğinde gerçekleşen yürüyüş kent halkının ilgisini çekerken, oda başkanları yürüyüş esnasında kent esnafını selamladılar.
“Ahilik hayat tarzı, birçok zorluğun üstesinden gelir”
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene ise Çanakkale Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri, oda temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Çelenk sunumu ile saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu yaptı. Vurucu, “Bugün, Ahilikten ders almak gerekir. Ahiler çalışmayı ibadet saymışlar, hiç ölmeyecek gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahrete çalışmışlardır. Dini esaslar içinde okuma yazma, insanlık terbiyesi, temizlik, evin ocağın düzeni, komşu hakları ve insan hakları hep gözetilmiştir. Ahilikte esnaf birbirlerine hep sahip çıkmış, kendisi siftah ettiğinde, müşterisini yanındaki esnafa göndererek, onunda kazanmasını sağlamıştır. Kendisi açken bile açları doyurmuş, hiçbir zaman birbirinin ekmeğinde de gözü olmamıştır. Haksız kazanç sağlamamışlardır ve haksız rekabet de yapmamışlardır. Bugün de, Ahiliğin ortaya koyduğu hayat tarzını yaşamak ve yaşatmak temel gaye olarak benimsendiği takdirde birçok zorlukların üstesinden gelinecektir. Ekonomik krizler yaşanmayacak ve piyasalarda huzur olacaktır” dedi.
“Esnaf teşkilatı geleneklerine sahip çıkacaktır”
Vurucu, burada yaptığı konuşmasında ayrıca; “Ahilik, benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyetler hazinesidir. Bu hazinenin kaynağında ruh ve mana var. Sevgi, saygı, güven var. İş ahlakı ve sorumluluk var. Tüketiciyi koruma var, yardımlaşma var, hak hukuk adalet var. Dini inançlar var. Allah’ın emir ve yasaklarına uymak var, içi dışı özü sözü bir olmak, aza kanaat çoğa şükür ederek Allah için sevmek var. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde, bu gerçekleri görüp, kabullenmeyen, Bunları uygulamayan, kendini yenilemeyen, bilgi ve tecrübe birikimlerini değerlendirmeyen insanlar, toplumlar başarıya ulaşamazlar. Günümüzde de bugünde hangi mesleği yaparsak yapalım hangi işi yaparsak yapalım, temel ilkelerimiz Ahilik kuralları, olan Ahilik yolu akıl ahlak ilim, inanç yolu olmalıdır. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatı, Bundan sonrada bu geleneklerine sahip çıkacaktır” dedi.
“Ahilik okullarda öğretilmeli”
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törende konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Bundan tam 22 yıl önce, Ahilik Haftası kutlamaları başlamış. O zaman dört il var. Ankara, İstanbul, Kırşehir ve Çanakkale’de kutlanmış ilk kez. Ahilik Haftası şimdi 81 ilde yapılıyor. 22 yıl önce aralarında Çanakkale’nin de bulunduğu dört ilde başlatılan bu organizasyon nedeni ile mutlu olmalıyız, kıvanç duymalıyız. Biraz önce anlatıldı, ahiliği biliyoruz, anlatıldığı zaman hatırlıyoruz ama, yarın ya da ertesi gün, bunları takip etmek, ya da hatırlamaktan uzaklaşıyoruz. Ya da ahiliğin aslında ne ifade ettiğini tam olarak da hatırlayamıyoruz. Aslında Ahilik dinimizin emirlerini, ticari hayatta ve sosyal yaşamda uygulanmasının ta kendisidir. Esnaf olmayan bir topluluk düşünebilir misiniz? Çanakkale’deki esnafları bir haftalığına kapattık diyelim, bu kentin ne olacağını bir düşünsenize. Yani kentin aktif yaşamını sürdüren kesim esnaflardır. Burada, adalet, eşitlik, hak, hukuk hepsi ahiliğin içinde. Şimdi bunlarda uzaklaştığımız noktada yeni kurallar konuyor. Halbuki işin temeli ahilikte mevcut. Ahiliğin çıktığı dönemler, Avrupa’da kara günleri yaşandığı, engizisyon mahkemelerinin kurulduğu, dinin toplumları baskı altına aldığı, hak ve hukukun yerlerde süründüğü dönemler. O zamanki Osmanlı itibariyle olaya bakarsak, Anadolu’da ‘aydınlanma’ dönemi. Bizim ahiliği okullarda net bir biçimde öğretmemiz gerekmektedir. Bu bize özgü bir kültürdür” dedi.
Aksilikler peş peşe geldi
Törende konuşma yapmak üzere ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Işık kürsüye çağrıldı. Tüm anonslara rağmen Işık, kürsüye gelmedi. Işık’ın yolda olduğu ifade edildi. Uzayan tören programı nedeni ile öğrenciler zor anlar yaşadı. Sıcak nedeni ile bir öğrencinin fenalaşması üzerine öğrenciler Cumhuriyet Meydanı’ndaki ağaç gölgesinin altına alındı.
Halkoyunları ve defile ilgi gördü
Öte yandan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde faaliyet gösteren halk oyunları ekibindeki efeler oyunları ile izleyenleri mest ederken yine Halk Eğitim Merkezi bünyesinde gerçekleşen Bindallı defilesi büyük beğeni topladı. Tören programı ödül töreni ve ikramlarla son buldu. (Seçkin Sağlam)