yandexmetrikacounter
"Büyümeyen Bebek: Otizmle Yaşamak" İzzet Ak | Çanakkale Olay

"Büyümeyen Bebek: Otizmle Yaşamak" İzzet Akın Tütüncüler, otizmle yaşamayı anlatıyor…

Otizmli ve engelli ailelerinin sesi olmak için yazdığı kitapla tanıdığımız İzzet Akın Tütüncüler, bu süreçte yaşadıkları ne varsa kaleme dökmüş. "Büyümeyen Bebek: Otizmle Yaşamak" adlı kitabı otizmli aileleri tarafından da olumlu geri dönüşlerle karşılaşan Tütüncüler, otizmle ilgili çalışmaları ve neler yapılması gerektiğini gazetemiz Çanakkale OLAY'a değerlendirdi.

603

 “Engelli çocuğu olmasından korkmayan annelere;

Tüm engelli çocukların annelerine;
Anneme…” 
otizm (3).jpg
 
 
Tüm engelli çocukların annelerine ve kendi annesine ithaf ederek yazdığı kitabında ailece yaşadıkları süreci anlatan İzzet Akın Tütüncüler, aslında bunu yapmayı görev edindiğini söylüyor. Otizmli bir kardeşe sahip olan ve bu konuda her aile gibi zorluklar yaşadıklarını saklamayan Tütüncüler, önemli olanın yalnız hissetmemek olduğunun altını çiziyor. Şu an İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan Tütüncüler “3 yaşından beri Çanakkale’deyim, çocukluğum burada geçti ve dolayısıyla bu şehre aşık biriyim. Kitapta da Çanakkale’den çok bahsediyorum zaten, bir sonraki kitabım da Çanakkale’de geçiyor. Eşim burada üniversitede biyokimyada araştırma görevlisiydi. O esnada rahmetli Mümtaz Pirinççiler vefat ettiği için belediye doktor arıyordu, ben de3 seneye yakın belediye doktorluğu yaptım, onun çalışmalarını sürdürmeye çalıştım. Ege Üniversitesi tıp mezunuyum, şu an İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Hekimliği’nde araştırma görevlisiyim. 1 sene sonra bitecek eğitimim, Çanakkale’ye dönmeyi istiyorum” şeklinde konuştu. 
 
otizm (2)_resize.JPG
 
“Otizmi anlatmak benim için bir görevdi”
Otizmli bir kardeşe sahip olduğu için otizmli çocuğu olan ailelerin neler yaşadığına çok yakından tanıklık eden yazar Tütüncüler, “Ben kendimi bildim bileli sürekli yazı yazıyordum iyileştirmek için. Yazı yazmak bu kitapla ortaya çıkmış bir şey değildi. Küçüklüğümden beri hep yazardım ama bir yaştan sonra bunun bana kendimi iyi hissettirdiğini fark ettim. Duygusal bir açığa çıkma oluyor çünkü, tüm tedavilerin de amacı budur zaten. Ama sonrasında otizmli bir kardeşim olduğu için ben bunun bir görev olduğunu düşündüm. Çünkü toplumun yüzde 12 -13’lük bir kısmını kaplıyor otizmli bireyler. Her yüz çocuktan birinin otizmli olduğu belirtiliyor. Bu ciddi bir rakam. Ama işte herkes ortaya çıkarmak ya da dile getirmek konusunda çok açık olamayabiliyor. Bunu yazmanın ve paylaşmanın iyi olacağını düşündüm. Otizmli çocuğu olan ailelerden de olumlu tepkiler geldi. Herkes itiraf edemese de benzer şeyler yaşıyor. O yüzden bunu kendime görev bildim ben de.“ ifadelerini kullandı.
 
Önemli olan engelli ailelerinin sesi olabilmek…
“Kitapta kurmaca çok az bir kısım var. Onun dışında yaşananlar büyük bir kısmını oluşturuyor. Yüzde doksanı bizi anlatıyor.” diyen Tütüncüler, kitabı mümkün olduğunda otizmli ailelerine ulaştırmaya çalışıyor. “Edebiyatla ilgili kişilerden de olumlu tepkiler aldım ve çok hoşuma gitti ama asıl benim için önemli olan otizmli ve engelli ailelerinin sesi olabilmekti. Onlar da çok mutlu oldular, en azından gelen geri dönüşler bu şekildeydi.” ifadelerini kullanan Tütüncüler’in kitabı “Büyümeyen Bebek: Otizmle Yaşamak” Çanakkale’de Divit Kitabevi ve Kedi Kulağı Kitabevi’nde satışa sunulacak. 
 
“Herkes benzer şeyleri yaşıyor, ama ‘yalnız değiliz’ diyebilmeliyiz”
“Keşke engellilerle sokakta karşılaşabilsek, sokakta engelli birini göremez haldeyiz. Yüzde on engelli demek on kişiden biri engelli demektir.” diyen yazar Tütüncüler, “Ama insanlar bunu toplumdan uzak, evlerinde yaşıyorlar. Sokağa çıkınca görmüyoruz. Bu zaten daha çok toplumun tavrı ile alakalı. Çok belirleyici çünkü. Ama en azından bu kitapla birilerine ulaşıp ‘yalnız değiliz’ diyebilmelerini sağlamak çok önemli benim açımdan. Çünkü biz de yaşıyoruz aynı şeyleri. O birlikteliği hissedebilmek manevi olarak güç veriyor insanlara.” söyleriyle bu kitabın kendisi için önemini de belirtti. Otizmle ilgili çalışmalar yeterli olmadığını ama iyiye gittiğini belirten İzzet Akın Tütüncüler, “Umut var diyebiliyorum en azından, günden güne daha iyiye gidiyor. Toplu taşıma araçlarından yol levhalarına kadar insanların dikkatini çekecek çalışmaların artması iyiye işaret bana kalırsa. Onların daha çok hayata karışması lazım, bunun için çalışmaların çoğalması lazım. İnsan zeki bir canlı, ama ancak hayvanların yaptığı şekilde kendinden güçsüz bir canlıyı dışlama eğilimine gidiyor. Ne farkımız kalıyor o zaman insan olarak? Otizmli ya da engelli bireyler evde değil, toplumun içinde olmalı. İnsanlar onların elinden bu imkanları almamalı. En azından bu kadar duyarlı olabilmeliyiz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.                                            (Özden Yarar) 
Paylaş