yandexmetrikacounter
Çanakkale'de, Cizre protestosuna müdahale | Çanakkale Olay

Çanakkale'de, Cizre protestosuna müdahale

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde katledildiği öğrenilen ÇOMÜ öğrencisi Tayfun Yaşlı'yı anmak, bölgede devam eden sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. 17 kişi gözaltına alındı. Olayların ardından üç polis memurunun DİHA Muhabirinin yanına gelerek, "Türkiye'de DİHA diye bir ajans yok" diyerek çekim yapmasını engellediği öğrenildi.

1210

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gemi Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi Tayfun Yaşlı’nın yaklaşık bir aydır sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve bugüne kadar 37 kişinin yaşamını yitirdiği Cizre Nur Mahallesi’nde öldürüldüğü öğrenildi. Yaşlı’nın arkadaşları Çanakkale’nin Esenler Mahallesi’nde bir araya gelerek, hem Yaşlı’yı anmak hem de bölgede devam eden sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek istediler. Esenler Mahallesi’nde Abdi İpekçi Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nin kesiştiği kavşakta yaşanan protesto eylemine, polis müdahale etti. Polis müdahalesinde gözaltına alınanların sayısının 17 olduğu öğrenildi. 

 
İki kişi müşahede altında
Gözaltına alınan bir kadının, gözaltına alındığı sırada darp edildiği öğrenildi. Kafasına darbe aldığı ve 6 cm’lik bir açıklık bulunduğu öğrenilen kadının, hastanedeki sağlık kontrolünde müşahede altında tutulmasına karar verildiği öğrenildi. Beyin cerrahının baktığı kadının sağlık durumunun iyi olduğu ifade edilerek, kendi isteği ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne gitmesine izin verildi. Yine olaylar sırasında şekeri yükselen bir diyabet hastasının ise bir süre müşahede altında tutulduğu sonra polis nezaretinde emniyete götürüldüğü öğrenildi. 
 
Polis plastik mermi mi kullandı? 
Gözaltı işleminin ardından ifadeleri alınmadan Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde sağlık kontrolünden geçirilen kişilerin vücutlarında plastik mermi izlerine rastlandığı ileri sürüldü. Doktor raporlarına geçirildiği ifade edilen bilgiler arasında, plastik merminin yanı sıra plastik kelepçenin de gözaltına alınanlara zarar verdiğinin de bulunduğu öğrenildi. 
 
“DİHA diye bir ajans yok”
Olayların hemen ardından DİHA Muhabiri Ömer Bozkurt’un yanına gelen üç polis memurunun çekim, “Türkiye’de DİHA diye bir ajans yok. Bu ajansın kartını kullanarak haber yapamazsın. Bu sana son uyarımızdır. Bir daha seni buralarda görürsek, gözaltına alırız, hiç kimse kurtaramaz” dedikleri öğrenildi. Polislerin ayrıca “AA, İHA, CİHAN Haber ajanslarında çalışırsan sıkıntı olmaz” diyerek, öneride bulunması dikkat çekti. Öte yandan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) 4 Nisan 2002 tarihinden itibaren faaliyet yaptığı biliniyor. İfadelerin alınmasının ardından gözaltına alınanların serbest bırakıldığı öğrenildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş