yandexmetrikacounter
ÇASİAD'tan ekonomi raporu… Turizmde daralm | Çanakkale Olay

ÇASİAD'tan ekonomi raporu… Turizmde daralma yüzde 30'u aştı…

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği'nin yayınladığı haftalık ekonomi raporunda; "Turizm gelirleri II. Çeyrek`te geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35,6 azalarak 4,98 milyar dolara geriledi. Turizm gelirlerinin yüzde 77,1`i yabancı ziyaretçiler, yüzde 22,9`u ise yurtdışında yaşayan vatandaş ziyaretçilerden oluştu. Ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,3 daraldı" denildi.

298

 Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından yayınlanan, “Haftalık Ekonomi Raporu” önemli veriler içerdi. “Bu çalışma yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır” denilen rapor ile ilgili “Çalışmada yer alan analiz ve değerlendirmelerin kullanılması tamamen tercihe bağlı olup, hiçbir koşulda yatırım tavsiyesi biçiminde yorumlanmamalıdır. Çalışmada kullanılan veriler kamuya açık ve güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmiştir” yorumlaması yapıldı. Raporun “Türkiye ekonomisi” başlıklı bölümünde; “Haziran ayında ihracat yüzde 8,1 oranında artarak 12,92 milyar dolara, ithalat yüzde 7 artarak 19,48 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71’e yükselirken, 12 aylık enerji hariç dış ticaret dengesi ise 1,12 milyar dolar artarak 31,48 milyar dolar oldu. Turizm gelirleri II. Çeyrek`te geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35,6 azalarak 4,98 milyar dolara geriledi. Turizm gelirlerinin yüzde 77,1`i yabancı ziyaretçiler, yüzde 22,9`u ise yurtdışında yaşayan vatandaş ziyaretçilerden oluştu. Ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,3 daraldı. Darbe girişiminden önce (her ayın 15`ine kadar) anketleri yürütülen Ekonomik Güven Endeksleri açıklandı. Önceki aya göre yüzde 14,9 oranında artan Ekonomik Güven Endeksi Temmuz ayında 95,73 değerini aldı. Bu artışta Reel Kesin Güven Endeksi ve sektörel güven endekslerindeki yükselme etkili oldu. Merkez Bankası yılın üçüncü çeyrek enflasyon raporu açıklamasında 2016 ve 2017 için enflasyon tahminini koruduğuna işaret etti. Bankanın enflasyon tahminleri 2016 için yıllık yüzde 7,5 ve 2017 için yüzde 6 seviyesinde. 15 Temmuz`daki darbe girişiminin ardından Merkez Bankası piyasalar için önlem araçlarını sürdürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi. Raporda, Merkez Bankası’ndan geçen hafta yapılan “Bankaların etkin likidite yönetiminin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası işlemler karşılığında Türk lirası ve yabancı para cinsi teminatların fazla bulundurma/iskonto oranlarında tür ve vadeleri dikkate alınarak değişikliğe gidilmiştir” ifadelerine de yer verildi. 


Dünyadaki gelişmeler
Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği’nin yayınladığı raporda ayrıca, “FED`in Temmuz ayı toplantısında da faizlerde değişikliğe gitmeme kararı çıktı. Ancak toplantı notlarını değerlendiren uzmanlar Eylül`de faiz artırımının güçlü bir ihtimal olduğunu dile getirdi. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 1,2 oranında büyüme rakamı ile hayal kırıklığı yarattı. Birçok ekonomistin tahmini yüzde 2,6 büyüme yönündeydi. Birinci çeyrek büyüme oranı ise yüzde 1,1`den yüzde 0,8`e revize edildi. Euro Bölgesi`nde ikinci çeyrek büyüme oranı yüzde 0,3 seviyesinde gerçekleşerek ilk çeyrekteki yüzde 0,6 oranının altında kaldı. Beklentilerin yüzde 0,2 büyüme oranı yönünde olduğu Fransa ekonomisi ise yılın ikinci çeyreğinde büyüme kaydetmedi. Bu durum Fransa ekonomisinin Brexit referandumu öncesinde de kırılgan olduğuna işaret etti. Euro Bölgesi`nde enflasyon Temmuz ayında beklentilerin yüzde 0,1 üzerinde gerçekleşerek yüzde 0,2 değerini aldı. Bölgede işsizlik oranı ise geçen yılki yüzde 11 seviyesinden yüzde 10,1 seviyesine geriledi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Temmuz ayı toplantısında yabancı yatırım fonları alımını artırdıklarını ve dolar borç verme programını ikiye katladıklarını açıkladı. Hükümetten devlet tahvili alımları hususunda baskı altında olan BOJ, geçen hafta hükümetin açıkladığı teşvik paketi ile bu baskıdan kurtuldu” denildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş