yandexmetrikacounter
CHP'lilerden Demokrasi ve Cumhuriyet miting | Çanakkale Olay

CHP'lilerden Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi değerlendirmesi

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında CHP'nin 23 Temmuz'da İstanbul Taksim'de düzenlenen Demokrasi ve Cumhuriyet Mitingi'nin ardından, 4 Ağustos'ta İzmir Gündoğdu Meydanı'nda ikinci mitingi düzenlenecek. CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile CHP İl Başkanı Nejat Önder ve CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek olan miting ile ilgili değerlendirmede bulundular.

551

CHP, 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenlediği mitingin ardından 4 Ağustos Perşembe günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi düzenleyecek. 4 Ağustos Perşembe günü İzmir’de düzenlenecek olan miting ile ilgili değerlendirmede bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek; “İstanbul Taksim’de 1 milyonun üzerinde demokrasiye ve Cumhuriyete inanan gerçek demokrat insanlar ile bir araya geldik. Taksim Manifestosu ve Taksim mitingi çok önemliydi. Şimdi ikincisini de İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceğiz. Gündoğdu Meydanı’nda da 2 milyona yakın yurttaşımız ile birlikte demokrasi ve özgürlükler için tavrımızı koyacağız. CHP bundan sonra sürekli olarak meydanlarda ve alanlarda olacak. Meydanlarda ve alanlarda olmak, kamuoyu baskısını göstermek, kamuoyu duyarlılığını göstermek çok önemlidir, ama gerçekten bunu demokrasi ve özgürlükler için yapmak önemli. Herhangi bir kişiye, her hangi bir siyasi partiye rant sağlamak veya biat etmek için değil. Zaten yıllardır dini siyasete alet ede ede bu durumlara geldik. Artık gerçek anlamda demokratik, laik Cumhuriyetin kurumlarını oturtmamız gerekiyor. Devletin birçok kurumunun maalesef iktidar tarafından, seçilmiş hükümet tarafından yönetilmediğini görüyoruz. Hep birlikte bütün kurumlarımızı yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunu da demokrasi ve özgürlükler için yapmamız gerekiyor. 4 Ağustos’ta da Çanakkale’den de yoğun bir katılım ile İzmir’de olacağız. İnanıyorum, orada 2 milyona yakın demokrasi ve özgürlük sevdalısı ile beraber demokrasi ve özgürlük türküleri söyleyeceğiz” dedi. 

 
“Yanlışların yapıldığını görüyoruz”
Miting ile ilgili değerlendirmede bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz; “Bildiğiniz gibi 15 Temmuz akşamı darbe girişiminde CHP en sert bir biçimde Genel Başkanı’yla, milletvekilleri ile tüm grup olarak darbelere karşı olan söylemleri ve eylemleri ile duruşunu gösterdi. Mecliste milletvekillerimiz bombalar altında darbeye karşı duruşunu gösterdi. Genel Başkanımız da daha sonra söylediği söylemleri ile darbeye karşı olduğumuzu belirtti. Bununla ilgili de devamında meydanlarda olmak adına 23 Temmuz’da Taksim Meydanı’nda Demokrasi ve Cumhuriyet mitingimizi yapmıştık. Aynı bu düşünce ile 4 Ağustos’ta İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda askeri darbeye, sivil darbeye karşı çıkmak; demokrasiye, laikliğe sahip çıkmak adına meydanlarda olacağız. Bu süreçte darbe girişiminden sonra OHAL süreci başladı. CHP olarak biz bu OHAL sürecine karşı olduk. OHAL sürecine karşı olduğumuz için de eleştiriler almıştık. Buna karşı olarak Fransa’da ilan edilen OHAL sürecini göstermişlerdi.  Fransa’da OHAL kararları, Bakanlar Kurulu kararları yargının denetiminden geçiyor. Maalesef Türkiye’de böyle bir olanak yok. Dolayısı ile şu süreçte Bakanlar Kurulu kararlarını izliyoruz. Kurunun yanında yaşın da yandığı, sap ile samanın karıştırılması noktasında bazı kararlar alınıyor. Dolayısı ile bu sürecinde takipçisi olduğumuzu, iyi niyetleri iktidarın, Bakanlar Kurulunun istismar etmemesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Bu Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarda FETÖ örgütü ile hiçbir alakası olmayan kişilerin, asker, öğrenci, memur kanadında bir takım yanlışların yapıldığını görüyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale’de de Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin FETÖ örgütü ile ilişkisi vardır diyerek görevden uzaklaştırılması gibi olaylar yaşıyoruz. Bunlara dikkat edilmesi gerektiğini ve bunların da takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” dedi. 
 
“Cumhuriyetin ayaklar altına alınmaması için mücadele etmeliyiz”
4 Ağustos Perşembe günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek olan Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi ile ilgili konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Basit bir durum değil bu. Darbe girişiminden sonra ortaya çıkan manzara akıl alır gibi değil. Onun için çok dikkatli olmamız lazım. Hiçbir siyasi farklılık ortaya koymadan, birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Bunun bir parti tarafından üstlenilmesini de kabul etmiyorum. O darbe girişimi, Türk Milletine karşı yapılmış bir harekettir. Onun için biz CHP olarak İzmir’de mitingimizi düzenleyeceğiz. Devam edeceğiz. Bir daha Mustafa Kemallerin gönderlerden inmemesi, Cumhuriyet felsefelerinin yeniden ayaklar altına alınmaması için mücadele etmeliyiz. Azimliyiz” dedi. 
 
“Demokrasiden kuşkuluyuz”
İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek olan Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi hakkında değerlendirmede bulunan CHP İL Başkanı Nejat Önder ise; “İstanbul’dan sonra ikinci mitingimizi yapıyoruz. Büyük bir katılım ile İzmir’e gideceğiz. CHP’nin büyük toplantılar yapmasının, halk ile bir araya gelmesinin zorunlu olduğu bir dönemdeyiz. Görüyorsunuz 3 kişi ile devlet şekillendiriliyor, yasalar çıkarılıyor. Evet, darbeye karşıyız, tamam, ama demokrasi işleyecek mi diye bazı endişelerimiz var. Onun için bizler de sahada olmak zorundayız. Görüyorsunuz, şu ‘FETÖ’ olayından sonra bir cadı avı da yapılıyor. Onun için demokrasiden kuşkuluyuz. Onun için CHP’nin meydanlara inip, halkla bütünleşme sürecini tamamlaması ve bu sürece devam etmesi lazım. Bu yüzden İzmir’de gerçekleştirilecek olan mitingi olumlu buluyorum” dedi.  
 
“Parlamenter demokrasi her şeyin üstündedir”
Miting ile ilgili değerlendirmede bulunan CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş ise; “Yine aynı şekilde Taksim’dekine benzer bir miting olacak. Tabi İzmir ve çevresindeki 16 ilden yoğun bir katılım olmasını bekliyoruz. Herkes İstanbul’daki mitinge gidemedi. Oradaki mitinge katılamayan yurttaşlarımız var. Ege’den bir talep de geldi, Genel Başkanımızı görmek, dinlemek istiyoruz diye. Taksim’deki o başarılı mitingin ardından bir daha demokrasi için İzmir’de bir miting yapılacak. Coşkulu, aklı başında, sağduyulu insanların katılacağı bir miting olacağını ümit ediyoruz. CHP’li olsun olmasın, ülkesini seven, demokrasiye inanan her kesin geleceğini düşünüyoruz. Biz parlamenter demokrasiden vazgeçmiyoruz. Mitingin yapılması CHP’nin demokrasiye olan inancını ve ısrarını gösteriyor. Biz yine her zaman diyoruz ki, bütün kararları meclis almalı, parlamenter demokrasi her şeyin üstündedir ve demokrasiye inanıyoruz. Bunun için de alanlara çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz” dedi. (Burhan Mert Balcı)
Paylaş