Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nin yıkılarak yenilenmesi hakkında görüşlerini aktaran Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş; “Çanakkale Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Şubat ayı Meclis toplantısında halk tarafından ‘Kültür’ diye de bilinen Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’yle ilgili olarak, oranın yıkılıp yerine yeni bir tesis yapılması gündeme gelmişti. Belediye bununla ilgili de çalışmalar başlatmıştır. Çanakkale Belediyesi’nin burada izlediği yöntem bence çok doğru bir yöntemdir. Orayı kullanan halktan görüşlerini alarak ihtiyaç doğrultusunda bir bina yapılması doğru olacaktır. Sadece bu ihtiyaçları çok doğru bir şekilde tespit etmek gerekiyor. AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın oraya bir opera binası yapılması önerisini basından okumuştuk. Bu çok absürt bir öneri. Bülent Turan’ın hayatında operaya gidip gitmediğini bilmiyorum, ama gittiğini de zannetmiyorum. Belediyeyi zora sokmak amacıyla, böyle absürt önerilerin öne sürülmesi ve bu konuyla ilgili de belediyeyi baskı altına almaya çalışmasını da doğru bulmuyorum” dedi.
“Kültür kompleksi şeklinde yapılamasından taraftarız”
Mantaş; “Orası aynı özelliklerle, şuandaki hizmet verdiği anlayışla, arkadaki otoparkın mutlaka yer altına çekilerek, oranın bir kültür merkezi haline getirilmesi uygun olacaktır. Orada sergi salonu, toplantı salonu, insanların günlük hayatta ucuz bir şekilde çay içip bir şeyler yiyebileceği bir kafeterya, insanların internete girebileceği alanların oluşturulması gerekir. Burada çocukların da mutlaka unutulmaması gerekir. Oraya oturmaya gelen ailelerin çocukları genellikle kaldırım ve masaların arasında oynamaya çalışmasından kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Çocukların orada rahatlıkla oyun oynayabileceği, eğlenebileceği alanlarla birlikte bir kültür kompleksi şeklinde yapılamasından taraftarız. Çanakkale’de toplantı yapabilecek alanlar bulma konusunda sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu anlamda, bu ihtiyaçlara da cevap verebilecek, ama daha çok halkın taleplerinin göz önünde bulundurulduğu, çirkin bir betonarme yapıdan ziyade çağdaş, modern görünümlü, barışın kentine yakışabilecek bir yapılar bütünüyle, güzel bir mimariyle yapılmalıdır. Yapılacak yeni tesisin şu anki isminin değiştirilmeden, yine Türkan Saylan’ın isminin oraya verilerek yeni bir kültür merkezi yapılması Çanakkale için de güzel olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Tek bir sosyal tesisin ihtiyacı karşılayabileceğini düşünmüyoruz”
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ise; “Çanakkale Belediyesi tarafından işletilmekte olan Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri bu aşamada Çanakkale halkının önemli bir ihtiyacını karşılamakta ve pek çok boyutuyla sosyal ortamla ilgili sorunları çözdüğü bir mekan halinde hizmete devam etmektedir. Bununla birlikte bu tesisin kentin büyümesi ve gelişmesiyle birlikte tesisin yıkılarak yenilenmesi düşüncesi yerinde bir uygulamadır. Bu uygulamada belediye tarafından toplumun görüşünün alınmasının çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bunula birlikte öncelikle toplumun görüşünün alınmasının yanı sıra, burada oluşacak fonksiyonların buraya getireceği trafik yükü ve araç baskısı konusunun da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Tek bir mekanda bir çok fonksiyonu bir araya getirmenin sıkıntı yaratabileceği düşüncesindeyiz. Çünkü Çanakkale’nin büyümesi ve alan olarak da genişlemesi nedeniyle artık Çanakkale’de tek bir sosyal tesisin ihtiyacı karşılayabileceğini düşünmüyoruz. O nedenle öncelikli önerimiz, oradaki fonksiyonların planlanması aşamasında mutlaka buranın getireceği araç trafiği ve buraya gelecek kişilerin oluşturacağı baskının dikkate alınması gerekiyor.
“Küçük konserlerin yapılacağı cep konser salonu”
Koç; “Diğer taraftan buna paralel önerimiz, buradaki nikah salonu etkinliklerinin trafiğin daha rahat işleyebileceği alana taşınmasının daha uygun olacağı düşüncesindeyiz. Bu sahanın öncelikli olarak insanların buluşma mekanı olan bir lokal olması, kordonda böyle bir ihtiyaç var ve bunun devam etmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak Çanakkale’nin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de, bir sanat galerisi ve tiyatro salonu ihtiyacıdır. Bu nedenle bu konuda bir çalışma yapılıp, bu sahada bir sanat galerisinin bulunması hem araç trafiğinin çok olmayacağı beklentisi, hem de buradaki lokalle bağlantılı olarak kullanılacağı beklentisi ile ve belki çok büyük bir tesis yapılması imkansız olacaktır, ama küçük konserlerin yapılacağı cep konser salonu şeklindeki bir salon hem buradaki baskıyı arttırmayacaktır, hem de toplumun sosyalleşme konusundaki ihtiyacını karşılayacaktır. Özellikle buranın fonksiyonları belirlenirken, kentin büyümesi nedeniyle, artık tek bir merkezde kalınamayacağı ve birkaç merkeze daha ihtiyaç olmasından hareketle bu mekanın belli sosyal etkinlik alanında uzmanlaşması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. (Haber Merkezi)