Gülpınar zeytinlikleri yargıda!
Zeytinlikleri için mücadele eden ve kazanan Gülpınar halkının 'ÇED Gerekli Değildir' kararına karşı açtığı davanın ilk duruşması bugün, Çanakkale İdare Mahkemesi'nde görülecek. Davaya toplu olarak katılacaklarını belirten Gülpınar halkı; "Zeytinlerimiz için mücadelemiz hukuki süreçte devam edecek" dediler.
Ayvacık Gülpınar’da ‘Pınarkale Enerji`nin Jeotermal Enerji Santrali’ için zeytinlik alanda yapılmak istenen sondaj çalışmasına karşı Gülpınar halkı, 8 Temmuz 2017’de kadınlar önde olmak üzere nöbet eylemine başlamış, 33 günlük nöbet eylemi zaferle sonuçlanmıştı. 33 günün sonunda sondajcılar zeytinlik alanı terk etmek zorunda kalmış, kazanılan zafer ise çevre mücadelesinde emsal teşkil etmişti. 33 günlük mücadelenin ardından, zeytinlik alanda yapılmak istenen sondaj çalışmasına karşı ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davayla başlatılan hukuki mücadele bugün başlıyor. Davanın ilk duruşması bugün saat 10’da Çanakkale İdare Mahkemesi’nde görülecek. Zeytin mücadelecilerinden Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyesi Önem Usta, açılan davayla ilgili bilgilendirmede bulundu. Geçen yıl açılan davanın ilk duruşması olduğunu belirten Usta, Gülpınar halkı olarak toplu şekilde duruşmada olacaklarını söyledi. Çanakkaleli çevrecileri desteğe çağıran Usta; “Hukuki süreçte zeytinliklerimiz için mücadelemiz devam ediyor” dedi.
“Duruşmaya destekçileri bekliyoruz”
İlk duruşması bugün görülecek davayla ilgili bilgilendirmede bulunan Usta; “Bizim ilk duruşmamız bugün olacak. Duruşmaya davacılar olarak, Gülpınar halkı olarak kalabalık bir şekilde katılacağız. ÇED gerekli değildirin iptali ve yürütmenin durdurulması davasının duruşması. Yürütmeyi durdurma davasını açmıştık ancak duruşma yapılmamıştı. Mahkeme bir bilirkişi atamıştı. Bilirkişi heyeti raporunu yazdı. Rapor tamamen bizim aleyhimize geldi. Biz, o rapora itiraz ettik. Ama itirazımıza mahkemeden herhangi bir cevap gelmedi. Şu anda da duruşmaya çıkacağız. Sesimizi duyurmak adına kalabalık bir şekilde orada olacağız. Köyden otobüsle geleceğiz. Çanakkale’den de destekçileri bekliyoruz” dedi.
“Karar onaylanırsa kaldıkları yerden devam edebilirler”
Hukuki süreçte zeytinliklerimiz için mücadelemiz devam ediyor. Biz kendimizi ifade etmek istiyoruz ama sonuç olarak İdare Mahkeme. Onlar ÇED gerekli değildir belgesi ile bu sondajı yapmak için geldiler. Ellerindeki evrak oydu. Bizde, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için dava açtık. Burada ‘ÇED gereklidir’ diyoruz. Şu anda o aşamadayız. Mahkeme ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verirse, bu ‘ÇED gereklidir’ anlamına gelecek. Bu durumda, tekrar bir rapor ve izin süreci yaşanacak. Elbette devam edebilirler. Ama ‘ÇED gerekli değildir’ kararı onaylanırsa kaldıkları yerden devam edebilirler. Bizde bundan sonraki süreçte mahkemenin kararına göre mücadelemizi edeceğiz. Bu yüzden bu duruşma bizim için çok önemli” dedi.
“Dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimini yapıyoruz”
Davayı kazanacaklarına inandıklarını belirten Usta, son olarak; “Bu duruşmadan lehimize karar çıkacağına inanıyoruz. Zeytinliklerin ortasına yapılacak bir jeotermal sondaj zeytinlerimize ve tarım arazilerimize geri dönülemez zararlar verecektir. Gülpınar ve kilometrelerce çevresi zeytinlik arazilerle kaplıdır. Burada Türkiye’nin hatta, dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimini yapıyoruz. Tek ve en önemli geçim kaynağımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Mevzuat da açık ve net olarak bizden yana olduğuna göre bu davayı kazanacağımıza ve hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” dedi.
(Eren Aşnaz)