yandexmetrikacounter
Kadın şiddetine karşı balonlar gökyüzüne bı | Çanakkale Olay

Kadın şiddetine karşı balonlar gökyüzüne bırakıldı...

Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeni ile geçtiğimiz hafta sonu Golf Çay Bahçesi'nden Troia Atı'na yürüyüş düzenledi. Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüşe Çanakkale Sivil Motorize Arama Kurtarma (ÇASMAK) ekibi de destek verdi.

366

 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeni ile Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü geçtiğimiz hafta sonu Golf Çay Bahçesi’nden Troia Atı önüne yürüyüş düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşe ÇASMAK ekibi de motorları ile yürüyüşe katılarak destek verdi. Golf Çay Bahçesi önünde kadına yönelik şiddete karşı toplanan kadınlar, elerinde balonlarla kordon boyundan Troia Atı önüne kadar yürüdü. Burada açıklamada bulunan Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Ersin Fırat; “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti`nde üç kız kardeş olan Mirabal Kardeşlerin tecavüz edilerek vahşice öldürülmesine dayanmaktadır.  Bilindiği üzere, kadına yönelik şiddet ülkemizde de son günlerde kamuoyunda en fazla öne çıkan gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Gerek görsel gerekse yazılı basın aracılığıyla her gün onlarca şiddet olayına tanık olmaktayız. Toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanan kadına yönelik şiddet olgusu; kadının fiziksel ve ruhsal bütünlüğüne ağır zarar vermesi nedeni ile ciddi bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, kadının başta özel alan olmak üzere, toplumsal yaşama daha aktif ve üretken katılımının önüne geçerek sosyal ve ekonomik kalkınma önünde bir engel oluşturmakta, kadın erkek eşitsizliğinin devamına neden olmaktadır. Çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalarda, disiplinler arası yaklaşım ve çok sayıda kurum ve kuruluşun önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük önem arz etmektedir” dedi.


“Şiddetsiz bir toplum”
Konuşmasını sürdüren Fırat; “Kadına yönelik şiddetle mücadelede köklü ve gerçekçi bir çözüm için tek bir kurumun, kuruluşun müdahalesi ve mücadelesiyle sona erdirilemez. Bu alanda ancak; kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet, çalışma gibi birçok sektörün; devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi bir çok tarafın bütüncül yaklaşım temelinde, uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır. Ayrıca, bu konuya ilişkin olarak toplumda varolagelen kalıp yargıların ve tutumların ortadan kaldırılması, davranış biçimlerinin değiştirilmesi, şiddetin kadınların kaderi olmadığı konusunda bilinç artışının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda her birimizin sorumluluğu bulunmaktadır, özellikle de erkeklerin mücadele sürecine katılımı büyük önem arz etmektedir. Sözlerime son verirken, Kadına Yönelik Şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğuna ve hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını bir kez daha vurguluyor, şiddetsiz bir toplumun; güçlü, sağlıklı, mutlu bireylerin, ailelerin, toplum ve devletin de bir gereği olduğunu belirtmek istiyorum” dedi. Konuşmanın ardından kadınlar ellerindeki balonları kadın şiddetine karşı gökyüzüne bıraktı. 
(Oya Koyuncu) 
Paylaş