yandexmetrikacounter
Körfezde 55 bin litre zirai ilaç kullanılmı | Çanakkale Olay

Körfezde 55 bin litre zirai ilaç kullanılmış!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin uçakla zeytin ilaçlamaları ve Edremit Körfezi'ndeki baraj projeleri ile ilgili soruları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden cevaplandı. Buna göre, uçakla ilaçlama çalışmalarının 4 Ekim tarihi itibariyle tamamlandığı, baraj projelerinin ise halen proje aşamasında olduğu ifade edildi.

300

 Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin uçakla zeytin ilaçlama konusunda sorusuna Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden gelen cevapta; “İlgi dilekçenizle uçakla zeytin sineği ilaçlama mücadelesi hakkında bilgi istenilmiştir. Bu ilaçlama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni ile her aşamasında Bakanlık yetkililerinin kontrol ve denetiminde gerçekleştirilmiştir. İlimiz genelinde 810 bin 290 dekar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Körfez bölgesinde 688 bin 000 dekar alan havadan uçakla ilaçlanmaktadır. İlaçlamada Baitsprey ULV (Çok Küçük Damla) yöntemi kullanılmaktadır.  Bir dekar alan için 100 ml solüsyon kullanılmaktadır. Bu solüsyonun 80 ml’lik kısmı ziray (cezbedici), 20 ml’lik kısmı da Alphacypermethrin aktif maddesidir. Dekara 20 ml ilaç kullanılmaktadır. Uçakla ilaçlamada ormanlık alanlar ile yerleşim yerlerine ilaç atılmamasına özen gösterilmiş olup, bu ilaçlamada 55 bin 50 litre zirai ilaç kullanılmıştır. 4 Ekim tarihinde de ilaçlama çalışmaları tamamlanmıştır” denildi. 

 
İlaçlama ekolojikmiş!
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürlüğü’ne yönelttiği aynı soruya ise ilginç bir cevap geldi. Cevapta ilaçlamanın ekolojik olduğu bildirildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada; “Benzer bir  yazıyı Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`ne de göndermiştik, Ancak İl Müdürlüğü cevabi yazısında ilacın etken maddesini özellikle açıklamayıp ‘bir ilaç’ diye belirtmiştir. Üstelik de ‘yapılan ilaçlama ekolojik’ demiştir” ifadelerine yer verildi. 
 
Çevre örgütleri karşı çıkmıştı 
Daha önce uçakla ilaçlama konusunda çevre örgütleri açıklama yapmış ve “Kimyasal mücadeleden önce kültürel ve biyolojik mücadele teşvik edilmeli, üreticiyi yeniden tarımla buluşturmak için projeler hazırlanmalı, organik mücadele için destekler verilmelidir. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen uçakla konvansiyonel ilaçlama daha fazla zarar vermeden acilen durdurulmalıdır” ifadelerine verilmişti.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş