CHP, 81 ilde memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30`luk zamma tepki göstererek basın açıklamasında bulundu. CHP`nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri temsilcileri, "Bütçe de emekliye yer yok", "İnsanca yaşamak istiyoruz" gibi dövizler taşıyarak, zamları protesto etti. Burada konuşan CHP İl Sekreteri Doğan Ateş, "TÜİK`in makyajlı verileriyle 2023 yılının ilk 6 ayı için memurlarımızın ve emeklilerimizin maaşlarında yapılacak artış önce yüzde 16,4 oldu. Ardından 3 Ocak Salı günü, memurun ve emeklinin hakkı değilmiş de AKP Genel Başkanı`nın lütfuymuş gibi artış oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu "Siz sadaka mı veriyorsunuz, bu yetmez, bu rezil artışın hesabını vereceksiniz" diye tepki gösterince Saray 4 Ocak Çarşamba günü artış oranını yüzde 30`a yükseltmek zorunda kaldı. Genel Başkanımızın çağrısıyla artış oranı yüzde 30`a yükseltildi, memur ve emeklilerimiz "Ya Kemal Bey olmasaydı" dedi.
"TÜİK`in verileriyle soframızdaki her bir lokma gasp edildi"
İl Sekreteri Ateş, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, "Bir yanda halkın hissettiği gerçek enflasyon ve pahalılık var, diğer yanda Saray`ın açıkladığı sahte enflasyon verileri var. Saray, milyonlarca memuru ve emekliyi işte bu sahte TÜİK enflasyonu oranında artışa mahkum etmiştir. Saray, talimatıyla yönettiği TÜİK`in verileriyle memurumuzun ve emeklimizin sofrasındaki her bir lokmayı adeta gasp etmiştir. Yüzde 30`luk sefalet artışının 15,40 puanı, yani yarısından fazlası TÜİK`in makyajlı 6 aylık enflasyon verisinden oluşmaktadır. Erdoğan`ın sadaka verircesine yaptığı ve müjde olarak sunmaya çalıştığı artış ise bu oranı ikiye dahi katlamamıştır. Tüm çalışanlarımız ve emeklilerimiz tarafından bir kez daha bilinmesini istiyoruz: Ülkenin hazinesinden faizcilere, tefecilere her ay on milyarlarca lira aktaran Saray iktidarının çalışanlarımızın ve emeklilerimize reva gördüğü artış oranı yüzde 14,6`dan ibarettir" sözlerine yer verdi.
"Ne yüzde 30 sefalet zammını ne de satılmış sendikayı kabul etmiyoruz"
KESK Dönem Sözcüsü Yasin Hacımusalar enflasyon ve maaşlara yapılan zam oranlarını eleştirerek, "Maalesef tüm vergilere, bizde yüzde 25 zam yapıldığı bir ortamda TÜİK aracılığı ile aylık enflasyon 1,18 olarak açıklanmıştı. Ardından sanki aklımızla dalga geçercesine müjde diye açıklanan yüzde 25 zam, sonrasında yüzde 30`a çıkmıştır. Toplumun yüzde 60`ı artık asgari ücret ile geçinmek zorunda. Ben burada 37 yıllık öğretmenim, Aralık ayında aldığım maaş 11 bin TL. Bize görülen ücret, artış bu işte. Ne TÜİK`in sahte enflasyonunu, ne yüzde 30 sefalet zammını ne de satılmış sendikayı kabul etmiyoruz. İnsanca bir yaşam, güvenli iş, güvenli bir gelecek için mücadeleye hep birlikte, alanlarda devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
"İntibak yasası çıkartılmalı"
DİSK Emekli Sen Çanakkale Şube Başkanı İrfan Kütüklü, en düşük emekli maaşın asgari ücretin yüzde 45 altında olduğuna tepki göstererek, "2002 yılına kadar ulusal gelir artışından Türkiye`de emekliler pay alıyordu. Bu pay sayesinde, sefalet ücret ile karşı karşıya kalmıyorlardı. 2022 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranı yüzde 52 daha fazlaydı. Bugün 2023 yılında en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 45 altındadır. En düşüğünden bahsediyorum. Emekli aylıkları arasında çok büyük uçurumlar var. İntibak yasasının çıkarılması gerekir" sözlerine yer verdi.
Ergun, "Türkiye`nin bütün emeklileri birleşin"
2021 Tüm Emekli Sen Sendikası Şube Başkanı Emin Ergun düşük maaş zamlarına karşı mücadelenin önemine vurgu yaparak, "Bir mücadeleyi kazanmak için iyi ve doğru örgütlenmek gerekir. Yoksa küçük olsun benim olsun gibi bakkalcılık yapmak hiçbir zaman doğru olmadı. Bundan sonra da olmayacak. Bizler şu sözü söylüyoruz; Türkiye`nin bütün emeklileri birleşin" diye konuştu.
Akgül, "Emeklilere toplu iş sözleşmesi verilmeli"
Tüm Emekliler Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Akgül insanca yaşamak için birlikte mücadele etmenin altını çizerek "Yaşadığımız bu zorlu koşullarda ekonomik, özgürlük, demokrasi için mücadele eden herkes birleşmelidir. Tüm emeklilerin beklentisi, özgürce sendikalı olmak ve toplu sözleşme yapma hakkının verilmesidir. Anayasanın 51`nci maddesine ek yapılması için bu konunun gündeme alınmasını ve zamanı gelince uygulanmasını bekliyoruz" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)