Rakamlarla Çırpılar Termik Santrali(!)
Yenice'nin Çırpılar Köyü'nde yapılacak yarın ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı ile ÇED sürecini devam ettirecek olan Çırpılar Termik Santrali, yılda 2,6 milyon ton kömür tüketecek. Bölgede 48-66 milyon ton kömür olduğu ifade edilen alanda 264 bin ton kireçtaşı kullanılacak. Yaklaşık 90 futbol sahası büyüklüğündeki Kül Depolama alanına yılda 465 bin ton kül depolaması yapılacak!
Çanakkale ve bölgesinde, altın, HES ve RES gibi ‘yatırım’ların ardından sayıları giderek artan termik santraller de başta Kazdağları ile yer altı ve yer üstü kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor. Çanakkale’de sıkça tepkilere ve protestolara neden olan söz konusu ‘çevre zararlısı yatırım’ların sayısı giderek artıyor. Buna göre Yenice Çırpılar Köyü’nda Taşzemin Yapı tarafından yapılacak Çırpılar Termik Santrali başvuru dosyasında; “845.23 hektarlık kömür sahası içerisinde işletme izni alınan sahada üretilen kömür kullanılacaktır. Kömür Ocağında açık ocak işletmeciliği yapılacak ve ayrıca Kırma-Eleme Tesisi kurulacaktır. Kömür Ocak üretiminde ve Kırma Eleme Tesisinde yılda 10 ay, ayda 25 gün, günde 16 saat olarak çift vardiya çalışılacaktır” ifadeleri yer aldı.
Alandaki kömür rezervi
Söz konusu başvuru dosyasında alandaki kömür rezervleri ile ilgili de bilgiler paylaşıldı. “Tesiste yıllık linyit tüketiminin yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı öngörülmekte olup ocak alanındaki üretim miktarı da yaklaşık 2,6 milyon ton/yıl (650 ton/saat) olacaktır” denilen başvuru dosyasında; “Tesisin 25 yıl ekonomik ömrü boyunca toplam 65 milyon ton kömür tüketimi gerçekleşecektir. Linyitin ortalama LHV değeri 1.270 kcal/kg’dır. İR-60 Numaralı Kömür Sahasında; 180,79 ha’lık İşletme İzin alanında 48,8 milyon ton Kömür Rezervi olduğu Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış olup yazısı Ek2te verilmiştir. Saha için kömür rezervi tespit çalışmaları halen devam etmekte olup Alman DMT firmasının yaptığı çalışmalarla sahada 66,2 milyon ton kömür potansiyeli mevcut olduğu bilinmektedir. Bu potansiyel 200 MW kapasiteli Termik Santralinin 25 yıllık süredeki ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak durumdadır” ifadelerine yer verildi.
254 bin ton kireç taşı kullanılacak
İlgili proje dosyasında; “Proje kapsamında söz konusu saha için Maden Kanunu kapsamında T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllık işletme ruhsatı ve işletme izni alınacak olup süre bitiminde işletme Projesi için temdit başvurusunda bulunularak üretime devam edilecektir. Santralde yılda 254 bin 743 ton (79,63 t/h) kireçtaşı kullanımı söz konusu olacaktır. Akışkan yataklı kazan teknolojinde kömürle birlikte kazanda yakılacak kireçtaşı santral sahası çevresindeki ocaklardan temin edilecektir. MİGEM Genel Müdürlüğünden alınacak kullanım hakkı ile Taşzemin’e ait sahalardan kireçtaşı temin edilmesi planlanmaktadır. Sahaların ruhsatının alınamaması durumunda kireçtaşı satınalma yolu ile Termik Santrale getirilecektir. Kalker Ocak üretiminin gerçekleştirilmesi durumunda sahada Kırma Eleme Tesiside kurulacak olup yılda 8 ay, ayda 25 gün, günde 16 saat olarak çift vardiya çalışılacaktır. Saatte 79,63 ton kireçtaşı üretimi gerçekleştirilecektir” denildi.
Depolama alanının ömrü 24 yıl
Çevreye zarar verecek bir diğer konu ise kül depolama alanı. Bu alanın Yenice Çırpılar’da 364 bin 500 metrekare olacağı ifade edildi. Bu alan ise yaklaşık 90 futbol sahası büyüklüğüne tekabül ediyor. Söz konusu proje dosyasında “Taban Külü (cürüf): 60t/hx 7750h=465.000t/yıl kül depolama alanında depolanacaktır. Uçucu Kül: 140t/h x 7750h = 1.085.000 t/yıl çimento fabrikalarına satılacaktır. Kül Depolama Alanı 364.500 m2 olup Kül Depolama Alanı kazı yüksekliği ortalama 15 m, sedde yüksekliği 15 m ve cüruf yoğunluğu 1t/m3 alınarak yapılan hesaplamalarda Kül Depolama Alanı Ömrünün yaklaşık olarak 24 yıl olacağı düşünülmektedir” dendi.