_resize.jpg)
Tüm yurt genelinde yaşanan turizm sektöründeki gerileme, Çanakkale’yi de çarpıcı bir düşüşe neden oldu. Kent için iki önemli tarih olan 18 Mart ve 24 Nisan’ı geçen yıllara oranla çok düşük katılımla geçiren Çanakkale turizmi, daha kötü günleri bekliyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a Çanakkale turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan kentin önde gelen turizm acenta ve otel yetkilileri ne yazık ki gelecek günlerden ümitsiz…
“Anzak törenleri ‘turizm sorunsuz’ diyenlere yanıttır”
_resize.JPG)
Wilusa Turizm Genel Müdürü Ahmet Çelik, yaptığı değerlendirmelerde özellikle Anzak törenlerine olan düşük katılıma dikkat çekerek daha önce Çanakkale’de görülmeyen bir durum olduğunu belirtti. “Türkiye genelindeki olaylar Çanakkale’ye de yansıdı. 2016 yılında yaşanan düşüş, şu ana kadar Çanakkale’de görülmeyen bir düşüş. Aslında insanlar Türkiye’de yaşanan bu durumun Çanakkale’yi etkilemeyeceğini düşünüyorlardı, fakat durum öyle değil. Hazirana kadar olan süreç uyuşturucu gibi. 18 Mart ve 24 Nisan gibi tarihler dolayısı ile bir sorun yokmuş gibi zannediliyor ancak önümüzde yaz sezonu var, Ramazan ayı var. Daha düşük taleplerle karşı karşıya kalacağız. Biz kötü senaryo çizmiyoruz, bu kötü senaryonun kendisini tasvir ediyoruz. Bunun aksini iddia eden olursa şöyle bir örnek verebilirim; 30 yıldır Çanakkale’de turizm işinin içinde olan biri olarak bugüne dek Anzak törenlerinde 1000’in altında bir katılım duymadım. İlk kez bu sene bu sayıyı kritik oranda düşmüş olarak gördük. Dolayısıyla Çanakkale turizminde sorun olmadığını düşünenlere en güzel yanıt Anzak törenleri olacaktır.” diyen Ahmet Çelik, “Bunun dışında şehrimize Konya, Gaziantep gibi büyük şehirlerden uçaklı turlar başladı. Bu turlardan dolayı çok memnunuz ancak Çanakkaleli turizmciler olarak şöyle bir ricamız var; eğer bu turlarla gelen kişiler Çanakkale’de konaklama yapabilir ve buradaki tur operasyonları Çanakkale firmaları tarafından üstlenirse bu Çanakkale’ye müthiş bir katkı sağlayacaktır. Çünkü günübirlik gelen misafirlerimizin ne yazık ki Çanakkale esnafına çok fazla bir katkısı olmuyor. Bizim ricamız bu kapsamın genişletilmesi yönünde ancak elbette Çanakkale’ye ilginin, talebin arttırılması yönünde böyle bir start verilmiş olması müthiş bir adımdır. Çanakkale’deki seyahat acentaları bütün bu konaklamalı turların operasyonlarını yapma kapasitesine sahiptir, ayrıca belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Günübirlik turlarda yarı yarıya düşüş
Her gün Çanakkale şehir merkezinden Gelibolu yarımadasına şehitlik turları düzenleyen Wilusa Turizm, bu sene bu rakamda ciddi bir düşüş yaşamış. “Biz her gün Gelibolu’ya Çanakkale şehir merkezinden turlar düzenliyoruz. Turizmin düşüşü ile bir başka örnek de budur: bu sene, geçen sene taşıdığımız yolcu sayısının yarısı taşıyoruz. Örnek veriyorum, geçen Nisan ayında 1000 kişi taşımışsak bu Nisan ayında bu sayı 500’e düşmüş durumda. Ve bu sadece Wilusa turizme özgü değil, a, b, c firmaları da bu kaybı %70 - %80 gibi ciddi oranda yaşamıştır.” diyerek yaşadıkları kayıbın altını çizen Wilusa Turizm Genel Müdürü Ahmet Çelik, “Kısacası, zannedildiği gibi Çanakkale’deki turizm şu an iyi bir noktada değildir, kentimiz sadece bir geçiş güzergahı olarak kullanılmaktadır. Turizmciler olarak bizler de ‘Ne yapabiliriz?’in yollarını aramaktayız. “ şeklinde konuştu.
“Turizm olarak bugüne kadarki en ağır travmayı yaşıyoruz.”
.jpg)
Anzac Otelleri sahibi Armağan Aydeğer ile yaptığımız görüşmede, durumun vahimliği daha da gözler önüne serildi. Genel olarak ülkedeki durumu özetleyen deneyimli turizmci Armağan Aydeğer, “2015 yılından bu yana devam eden 3-4 kritik durum yaşandı. Bir tanesi Ortadoğu’da var olan ve şiddeti de her geçen gün artan gerilim. Başta Suriye’deki iç savaş olmak üzere bir mülteci krizi, Türkiye ve Avrupa’yı oldukça endişelendirdi. Türkiye aynı zamanda sayısı 3 milyona yaklaşan bir mülteci hareketine ev sahipliği yaptı. Bununla birlikte Rusya ile yaşanan uçak krizi ile gündeme gelen çok ciddi bir diplomatik sorun söz konusu oldu ve bu doğrudan turizme yansıdı. Özellikle her yıl yaklaşık 4.5 milyon turist ağırlama potansiyeline sahip olan Antalya bu pastadan çok ciddi bir pay alarak %80 civarında bir kayıp yaşadı. Rusya hükümeti, Antalya’da gerçekleşen turlar sırasında misafirleri taşıyan ve ‘charter’ dediğimiz uçak faaliyetlerini durdurdu ve orada faaliyet gösteren seyahat acentalarının lisanslarını iptal etti. Yani Rus turist Türkiye’ye gelmek istese bile hükümet tarafından bunun yolları tıkandı. Bir diğer ve en önemli etken ise hepimizin bildiği global terör tehdidi. Başta Ortadoğu’ya yakın olan ülkeler olmak üzere artık tüm dünyada hissediliyor. Bizim ülkemizde de sivillere yönelik ve çok sayıda kayıplarla sonuçlanan olaylardan sonra insanların buraya gelmek konusunda tereddütleri oluştu. Dolayısıyla Türkiye turizmi bugüne kadarki en ağır travmasını yaşamak üzere, bu döneme giriyoruz ne yazık ki.”dedi.
Çanakkale turizmi açısından değerlendirmelerine devam eden Armağan Aydeğer, Haziran ayı ve sonrası için yaşanan rezervasyon iptallerinde zirveye yaklaştıklarını belirtti. “Buraya kadar anlattıklarım genel tabloydu, Çanakkale’ye geldiğimizde ise bizi şöyle bir artı değer karşılıyor. Bu olaylardan sonra bütün turizm sektörü genel olarak iç harekete yöneldi. Yerel dediğimiz iç Pazar turizmine ağırlık verildi ancak bu defa da bölgeler arası rekabet başladı. Çanakkale’nin bu anlamda en büyük artısı tarihi yarımadası. Bütün Türkiye’den çok ciddi bir ilgi görüyor ve özellikle nisan mayıs aylarındaki bu hareketlilikten dolayı Çanakkale henüz bu krizi çok fazla hissetmiş değil.” diyen Aydeğer, “Ama haziran ve sonrasında rezervasyon iptallerimiz inanılmaz yüksek düzeyde ve karlılıklarımız çok düşmüş durumda. Anzak törenleri sebebiyle bir doluluğumuz vardı ancak geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda %100 bir Anzak ve Avustralyalı misafir doluluğumuz var iken bu yıl %80’lik bir iptal ve kayıp yaşadık. O kaybı da iç pazarla kapatmaya çalıştık. Ramazan ayı ile birlikte onu da yapamayacak duruma geleceğiz.” şeklinde konuştu.
“Yabancı konaklamalarda çok sert bir düşüş var”
Şehir otelciliği yapan isimlerden biri olan Büyük Truva Oteli yetkilisi Salih Yüksel ise, bir turizmci olarak bu sene Anzak törenlerinde yaşanan katılım düşüklüğünün Çanakkale için yaşanmaması gerektiği görüşünü vurguladı. Yüksel, “Yabancı konaklamalarda çok sert bir düşüş var. Geçen yıl kendi işletmemiz adına 7 bin civarı konaklama yaptıysak bu sene bu rakam 2 bin dolaylarında kaldı. Bu bizim açımızdan oldukça üzücü bir durum. Mesela geçen haftalarda Truva Ören Yeri’ne gittim ve normalde yabancı turist dolu olan o yerde 5 tane turist ile karşılaştım. Bu mevsim bu rakamın çok daha farklı olması gereken, bu tür bir hareketsizlikle geçmemesi gereken bir mevsim.” diyerek kent için şu anki durumun yaşanmaması gerektiğini belirtti.
Cephede savaşıp burada dost olanlar bu sene gelmedi…
Çanakkale’nin tarihi olarak çok farklı bir yerde durduğunun altını çizen Salih Yüksel, “Elbette bir Antalya kadar etkilenmedik ülkede yaşanan son olaylardan fakat Çanakkale de payını ciddi biçimde aldı. Rezervasyon iptalleri, Anzak törenlerine katılımın düşüklüğü derken bizi de oldukça zorlu bir süreç içine aldı. Baktığımızda genel olarak bu 18 Mart ve 24 Nisan geçen yıllarla göre çok kötüydü, katılım oldukça zayıftı. Tören alanındaki görevli arkadaşlarımızın söylediğine göre geçen yıllarda 10 binleri bulan Anzak törenlerine katılım bu sene bin civarında kalarak beklenenin çok altında bir tablo sergiledi. Ki belki de Çanakkale, dünyada kaybedenle kazananın bir arada olup halk oyunları oynadığı tek yerdir. Biz ‘kazandık, vatanı kurtardık’ diye seviniyoruz, onlar da benzer sevinci ‘ulus olduk, millet olduk’ diyerek yaşıyorlar. Cephede göğüs göğse savaşan iki milletin her yıl burada dostlukla sarılmaları tarifi olmayan bir şey. Dolayısıyla Çanakkale gibi bir yerde alışılagelmiş bu yoğunluğu görememek hem turizmci hem de Çanakkaleli olarak bizleri üzüyor.” ifadelerini kullandı. (Özden Yarar)
_resize.jpg)