havadurum

"Çocuklar göklere çıkarılacak"

375

 Çanakkale Görsel Tanıtım Derneği etkinliği adı altında, 18-20 Ağustos’ta arasında düzenlenecek olan Troy Havacılık Festivali Umurbey`in ev sahipliğinde gerçekleşecek. Türkiye`de içerik olarak ilk olma özelliği taşıyan ve iki kıta üzeride gerçekleşecek Troy Havacılık Festivali, 200 çocuğa farklı bir açıdan Çanakkale`yi göstermeyi amaçlıyor. Festivalin ana hedefi ise 200 çocuğun hayatları boyunca zihinlerinden ve ruhlarından silinmeyecek bir heyecan yaratılması ve bu çerçevede yeni ufukların açılması. Katılımcı pilotlar iki kıta üzerinde yapılacak olan bu uçuşa cessna, gyrocopter, ultralight, piper ve paramotor türü uçaklar ile dahil olacaklar. Festivalde kapsamında yarışmalar, konserler ve çocukların keyifli vakit geçirebileceği etkinlikler yer alacak. Festivalde uçurulacak çocuklara resmi "Young Eagles" sertifikası verilecek. Türkiye`deki motosiklet kulüpleri, sevdalıları ve Motosiklet kullanıcıları ve Sporları Federasyonu da yurdun dört bir köşesinden katılım sağlayarak, festivale destek verecek. Festivalde ayrıca ünlü motosiklet şovcusu Umut Dolbun da gösteri gerçekleştirecek. Enduro şampiyonlarında dereceleri olan ve Yenice`de bulunan Enduro Garaj Yenice üyeleri de festival alanında kendilerine ayrılan alanda adrenalin dolu gösteriler yapacaklar. Festivalin üç gün sürmesi nedeniyle, festival alanında çadırlara ayrılan bölüm olacak. Festival kapsamında ayrıca konserler de düzenlenecek. Festivale gelmesi kesinleşen ülkeler ise Almanya, Avusturya, Yunanistan, Ukrayna. Daha farklı ülkelerden de katılımcılar bekleniyor. Troy Havacılık Festivali`ni kamuoyu ile paylaşmak amacıyla Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş ve Çanakkale Görsel tanıtım Derneği Başkanı Timur Kara basın mensupları ile tanıtım toplantısında Kıyı Avm`de bir araya geldi. Toplantı sonunda festival ortakları tarafından basın açıklaması yapıldı. 

 
Belediye Başkanı Yavaş festival hakkında bilgi verdi
Türkiye`de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan havacılık sektöründe Çanakkale`nin söz sahibi olması adına girişimde bulunduklarını söyleyen Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş; "18-19-20 Ağustos`ta uluslararası bir nitelik taşıyan Troy Air Fest`te tüm Türkiye`yi ve dünyadan da gelecek uçakların da katılımıyla, Uluslararası  Troia Havacılık Festivali adı altında bir festival düzenlemenin duyurusu dolayısıyla buradayız. Burada havacılık sektörünün yaygınlaşmasına bir nebze katkı sunabilmek, Umurbey Belediyesi olarak festivalde Çanakkalemiz adına bir imza atabilmek adına havacılık festivalinin ilkini Çanakkale`de başlatacak olmanın onurunu ve gurunu yaşıyoruz. Çocuklarımızın hem Anadolu`dan hem Avrupa`dan Çanakkalemizi görebilmeleri için, unutamayacakları bir anı yaşamaları için seferber olacağız. Keşke daha çok çocuğu dahil edebilsek ancak bunlar bütçe meselesi. Sayıyı arttırabilmek için elimizden geleni yapacağız. Böylelikle Çanakkale`deki bütün belediye başkanlarımızın katkısıyla buradaki, Çanakkale algısını ön plana çıkarmayı düşünüyoruz" dedi. Konuşmasının devamında Belediye Başkanı Yavaş festival hakkında bilgiler verdi. Yavaş;  "Yaklaşık 10-15 bin kişinin gelmesini planlıyoruz. Bu sayının verilen değer ve katkı ile artması halkımızın elinde. İlk gün uçakların inişi ve akşama konser alacak. Alan çok müsait olduğu için orada konser de yapacağız. Planlama yaptığımız alan 15 dönümün üzerinde ama bu alanı biz istersek 300 dönüme kadar çıkarabiliriz. Yaklaşık 500-600 tane çadırın kurulmasını planlıyoruz" dedi. 
 
"Çanakkale`de havacılığın yaygınlaşması adına..."
Festivalin işbirlikçi kurumlarından olan Çanakkale Görsel tanıtım Derneği Başkanı Timur Kara ise; "Havacılık sektörünün yaklaşık 20 senedir içerisindeyim. Çanakkale`de havacılığın yaygınlaşması adına 200 tane çocuğumuz içerisinden biri havacı olursa o zaman festival hedefine ulaşmış olur. Ben ilk uçuşumu 9 yaşında yapmıştım, bu uçuştan sonra havacılık sektörüne girmeye karar verdim. Uçuracağımız çocuklardan inanıyorum ki birkaç tanesi havacılık sektörüne girecektir. Çanakkale`de böyle bir çalışmanın, festivalin yapılmasında en büyük etken burada şu ana kadar sivil havacılık adı altında hiç bir çalışma olmaması" şeklinde konuştu. 
(Atakan Alkış)
Paylaş