havadurum

Çocuklar havacılık festivalini dört gözle bekliyor

271

 Umurbey Belediyesince düzenlenecek olan Troy Air Fest öncesinde, Kordon Boyunda festival lansmanı yapıldı. Lansmana Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ katıldı. Festival, bilet satışlarının yapıldığı etkinlikte, ayrıca çeşitli çekilişler gerçekleştirildi. Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş burada yaptığı konuşmada, "Her şey çok güzel gitti. Sadece uçuşla kalmadı iş. Avrupa Enduro yarışları, ralli yarışları için bir pist yapılıyor şimdi. Yaklaşık 500 tane motosiklet, burada sıralama turları yapacaklar. Bu yarışın Çanakkale ayağını oluşturacak. Bunun yanı sıra paraşütle atlama olacak. Çocuklarımızın hayallerine dokunacak, F16 simülatörü olacak. Çocuklarımız F16 kullanırmış gibi burada simülatör kullanacaklar. Plajda çeşitli etkinlikler olacak. Burada büyük bir plaj hazırladık. Bu da Umurbey`e kazandırılmış oldu. Yaklaşık bin çadırlık bir alan oluşturduk. Her akşam konserler olacak. 4 gün boyunca hem yerli hem yabancı çok önemli sanatçılar sahne alacak. Doyasıya eğlence olacak. Çocuklar için eğlenceler olacak. Çanakkale`nin en kapsamlı etkinliği olacak. Burada modern bir festival alanı da kalmış olacak. Bundan sonra da isteyen uçak indirecek, isteyen konser yapacak, isteyen motor sürecek. Böyle bir alanı kazanmış olduk. Umurbeylilerden büyük destek gördük. Onlar da bu etkinliğe ev sahipliği yapacaklar" dedi.  

 
“Uzay bilimleri açısından bir başlangıç”
Yavaş’ın konuşmasının ardından Başkan Gökhan simülasyona katılacak çocuklara hediyelerini verdi. Gökhan konuşmasında; “Umurbey Belediye Başkanımızı kutluyorum. Gerçekten büyük bir cesaretle böyle bir işe girişmiş. Bu sayede Çanakkale güzel bir etkinlik alanına kavuşacak. Çünkü o sahil buna uygun ve çok uzun bir sahil. Bu bakımda buna fırsat verilmiş olması çok önemli. Buna cesaret eden Belediye Başkanımıza ve buna destek veren herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum bundan sonra bu festival bir başlangıç olur ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapar. Türkiye’de uçak konusunda çok ileri değiliz ancak hızla ilerliyoruz. Bunlar aynı zamanda uzay bilimleri açısından da bir başlangıç. Çocuklarımıza iyi yolculuklar diliyorum ve başarılar diliyorum” dedi.
 
Festival hakkında 
Çanakkale`de yapılacak, ilk olma özelliği taşıyan ve iki kıta üzerinde gerçekleşecek havacılık festivalinde hayatı boyunca hiç uçmamış 200 çocuğa farklı bir açıdan Dünya`yı göstermek hedefleniyor. Festivale katılan çocuklara resmi Young Eagles sertifikası verilecek ve ilk tecrübelerini dünya çapında belgeleyecekler. Katılımcı pilotlar ve hava araçları ise yurtiçi ve yurtdışından olacak ve iki kıta üzerinde yapılacak olan bu uçuşlarda Cessna, Gyrocopter, Ultralight, Piper, Paramotor ile gönüllü olarak dahil olacak, festivale uluslararası bir kimlik kazandırarak çocuklara unutulmaz bir gün yaşatacaklar. Festivalde motor yarışları, air show, konserler ve çocuklara keyifli vakit geçirebileceği etkinlikler yer alacak. Türkiye Motosiklet Federasyonu koordinatörlüğünde Çanakkale`de düzenlenecek ilk resmi mahalli yarışa ev sahipliği yapılacak ve dünyanın en zevkli ve belki de en zor sporu, Wingsuit Uçuşu gerçekleştirilecek. Troy Air Fest`te uçaktan 5000 feet yükseklikten atlayacak havacılar Çanakkale`ye adrenalinin en uç noktasını yaşatacaklar. 
(Şebnem Özer, Atilla Akın)
Paylaş