havadurum

Kentin kadim halkı; Romanlar

7030

 Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, kentin kadim halkı, gelenek ve adetleri ile kendilerine özgü yaşam tarzları ile Romanlar, kentin en büyük Roman mahallesi olan Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak ile konuştuk. Binlerce yıllık tarihi içinde birçok medeniyete, kültüre, inanışa ev sahipliği yapan, hala da çeşitli kültürlerin, etnik kimlik ve inanışların bir arada yaşadığı Çanakkale, hem eski çağlardan, hem modern zamanlardan, tarihinden aldığı bu birlikte yaşama kültürünü, “Barışın kenti” vizyonu ile devam ettiriyor. Romanlar da, kentte yoğunluklu olarak Fevzipaşa Mahallesi, “Abanoz” da denen “Namık Kemal Mahallesi ve Atatürk Mahallesi’nde yaşarken, ilçelerin tamamında Roman halk vardır. Kendilerine has yaşam tarzları, müzikleri, oyunları, özellikle renklerin en canlılarını, en göz alıcılarını kullandıkları yaşama biçimleri ile kentin renkli sahiplerinden Romanlar… Yeşilin, sarının, mavinin, kırmızının en parlak tonlarının yakıştığı halk sayısı azdır dünya yüzünde. İşte bu renklerin en canlılarını kullanarak, kendilerine ve hayat tarzlarına yakıştıran halklardan biridir Romanlar. Kentin de ilk yerleşik halkı olma özelliğini taşıyan Romanları, tarihini, bugününü ve özellikleri de sorunlarına dair düşüncelerini Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak dile getirdi. 

Muhtar Işıldak, Romanlar arasında, sadece bir muhtar değil. Aynı zamanda hem Çanakkale bölgesindeki Roman halkın örgütlendiği, bir araya gelerek sorunlarını dile getirdiği ve çözüm önerileri noktasında bir platform olan derneklerinin üst kuruluşu olan Truva Roman Dernekleri Federasyon Genel Başkanlığı ile İzmir’den Sinop’a, Samsun’dan Edirne’ye İstanbul’a kadar pek çok pek çok ilde örgütlü derneklerin üst  kuruluşu olan Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Genel Başkanlığı ile Çanakkale 2. Amatör Lig’de mücadele veren, kent sporunun dişli ekiplerinden Çanakkale 1915 Spor Kulübü Başkanlığını da yürütüyor. Milletvekilliği aday adaylığı süreçlerini de yaşayan Işıldak, Roman halkını hem siyaseten, hem de sosyal-kültürel ve sportif alanlarda da temsil ediyor.  

Romanların Çanakkale’ye gelişi
Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak, mahallenin Osmanlı Devleti’nin 7’nci Padişahı Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet) tarafından İstanbul’un fethinden sonra hem İstanbul’un hem de Anadolu’nun savunulması amacıyla kurulan kalelerden biri olan Kale-i Sultaniye, bugünkü adıyla Çimenlik Kalesi’nin yapımı sırasında çeşitli diyarlardan kente getirilen ve kaleyi inşa eden Romanlar tarafından kurulduğunu ifade etti. Işıldak, “Mahallemizin kuruluşu 1453’te Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethinden sonra, tekrar İstanbul kuşatılmasın diye 1450’lerde buraya surlar yapmak istemiş. Bu surların birisi Seddül Bahir Kalesi, diğer Çimenlik Kalesi. Tabi bu kaleleri yapmak için Bulgaristan’dan, Rusya’dan, Makedonya’dan, hatta Hindistan’dan bizim atalarımızı buraya getirmiş. Tabi kalelerin yapımından sonra da atalarımız bu bölgeye yerleşmişler. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet de “Burası artık sizin, hayatınızı burada devam ettirin” demiş. Atalarımız da inşa ettikleri kalenin çevresine yerleşmişler, o dönemde kendi camilerini, sokaklarını, meydanlarını, yollarını, evlerini kurarak burada yaşamaya başlamışlar. Fatih Camii’nden bir tane de ‘Fatih Mescidi’ Çimenlik Kalesi’nin içinde vardır. Fatih Sultan Mehmet, orada Cuma namazı kıldırmış. O tarihten itibaren de bizler Romanlar orada burada yaşamaya devam etmişiz bugünlere kadar da burada varlığımızı sürdürdük” diye anlatıyor Fevzipaşa Mahallesi’nin tarihini. 
 
“Sağlık ve eğitim alanında zayıfız”
İki dönem istifası da dahil olmak üzere 6’ncı dönem muhtarlık görevini yürüten Işıldak, “Fevzipaşa Mahallesi’nin tarihinde Çimenlik Kalesi, Ermeni Kilisesi, Korfmann Kütüphanesi, Mareşal Fevzi Çakmak’ın Evi var. Zaten Fevzi Paşa Mahallesi’nin ismi de Mareşal Fevzi Çakmak’tan geliyor. Fevzipaşa Mahallesi, başlı başına bir tarihtir. Ancak, bugün mahalle sakinlerimiz ne yazık ki eğitimde zayıf. Burada Cevatpaşa Okulu vardı, öğrenci kaydı 80-90 öğrenci civarındaydı ve okula giden öğrenci sayısı 20-30 civarındaydı. Sürgüne gitmiş bütün öğretmenler bu okula gönderiliyordu. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler, sürekli tartışıyorlardı. Bir huzursuzluk söz konusuydu ve en son orayı kapatmakta çözüm bulundu. Böylelikle ilk eğitimin alındığı tek ilkokulumuz da kapatılmış oldu. Öğrencilerimiz yakın okullara paylaştırılarak eğitim hayatlarını sürdürüyorlar. Şuanda nüfus sayımız yaklaşık 5 bin 500 kişi. Oy potansiyelimiz geçen yıl 2 bin 300 civarındaydı fakat, her mahallede olduğu gibi bizde de oy potansiyeli düştü. Sağlık Ocağı ile ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Nisan ayının 18’ine kadar müsaade istedik, sağlık ocağımızı taşıyacağız. Eski üniversite polikliniklerinin olduğu yere sağlık ocağı açmayı planlıyoruz. Ancak bu tür sorunlar nedeni ile hem sağlıkta hem de eğitimde sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. 
 
Kentsel dönüşüm tartışmaları; Bizi buradan ancak Fatih Sultan Mehmet çıkarabilir!
Kentsel dönüşüm ile ilgili tartışmalar geçen seçim döneminde sıkça yapıldı. Ancak o dönem mahalle halkının iradesi netti; “biz mahallemizden ayrılmayız” dediler. O konuyu da sorduk Işıldak’a; “Kentsel dönüşüm ile ilgili bizim tavrımız nettir. Bizi buraya Fatih Sultan Mehmet getirdi, ondan başkası da gönderemez” diyerek geçmiş tartışmalara ve ileride olası tartışmalara yönelik tavrını yine ortaya koydu. Işıldak, “Ama özel inşaat firmalarının yaptığı düzenlemelerle mahallemizin çevresi güzelleşmeye başladı. Farklı bir yapıya, çehreye bürünüyor mahallemiz. Daha modern bir görümüme kavuşuyor” dedi. 
 
Eğitim ve sağlık sorunlarının yanında en önemli sorun istihdam!
“Biz, eğitim alnında biraz zayıf olsak da kültürel anlamda hareketli bir mahalleyiz” diyen Işıldak, “Özellikle Mareşal Fevzi Çakmak Evi’nin restore edilmesi gerekiyor. Fevzipaşa Mahallesi, Türkiye’nin en güzel yerlerinden bir tanesi. Sarıçay ile Çanakkale Boğazı’nın birleştiği alanda bulunuyor. Korfmann Kütüphanesi mahallemizde bulunuyor, bu çok önemli. Yine Ermeni Kilisesi bizim mahallemizde, Ece Ayhan Kültür Evi yine bizim mahallemizde bulunuyor. Bunlar mahallemiz için önemli tabi. Ancak Fevzipaşa Mahallesi’ninh hali içler acısı. Eğitimde, sağlıkta ve özellikle istihdam sorunları yaşıyoruz. Daha önceden hamallık, at arabacılığı, pazarcılık vardı hemen hemen hepsi bitti. Dolayısıyla Fevzipaşa Mahallesi’nin ciddi derecede istihdama ihtiyacı var. En önemli sorunlarımız bunlar” dedi. 
 
“Fevzipaşa Mahallesi Türkiye’deki Romanlar içinde bir markadır”
“Fevzipaşa Mahallesi, Türkiye’deki roman mahallelerinin içinde bir markadır” diyen Işıldak, “Ben, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonunun Genel Başkanıyım. Gittiğimiz her ilde Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonunun Genel Başkanı olarak Valilerle çok rahat çalışabiliyorum. Her ilin mahallesinin sorun ve sıkıntılarını, o ilin valisine, milletvekiline, belediye başkanına aktarabiliyorum. Fakat bu noktada çok sıkıntılar yaşıyoruz. Samsun’a gidiyorum Samsun’un sorunlarını çözüyorum, Edirne’ye gidiyorum oranın sorunlarını çözüyorum. Biz, her ile hakimiz. Şuanda yaklaşık Türkiye genelinde 8 milyon Roman var. Çanakkale, genel merkezimizdir. Çanakkale, Türkiye’de bir gururdur. Çanakkale’de Konfederasyon Genel Başkanlığı var ama hiçbir yerden de destek alamıyoruz. Ben, ayrıca Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonunun Genel Başkanıyım. Çanakkale’nin yetkilileri de diğer illerde sağlanan bu güzel bir ortamı burada da yaratmasını istiyoruz. Ben, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonunun Genel Başkanı, Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonunun Genel Başkanı, Fevzipaşa Mahalle Muhtarı ve Çanakkale 1915 Spor Kulübü Başkanıyım. Ben, bunların hepsini kendi imkanlarımla yapıyorum ama yetkililer bu konuda hiçbir destekte bulunmuyorlar. Benim 21 ilde federasyonum var ayrıca, federasyonun olmadığı 256 ilçede de dernek başkanlarımız var. Roman vatandaşlarımızın bulunduğu her ilde, onları örgütleyebilmesi için, onların sorun, sıkıntı ve problemlerini giderebilmesi için dernek başkanları ve dernek başkanlarının başına da federasyon başkanları var. Bunun dışında Çanakkale’de 18 tane derneğimiz var. Ayrıca, Çanakkale’nin ilçe ve beldelerinde derneklerimiz var. Bu konfederasyon, başka bir ilde olsaydı şuanda el üstünde tutarlardı. Ben, Ak Parti Çanakkale Milletvekili aday adayıyım ama Çanakkale Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili ve bana desek veriyor. Belediye Başkanı, ‘Ben, her zaman senin yanındayım’ diyor ama diğerleri yapmamak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Çanakkale’de hem bürokratik olarak hem de mahallemizin birçok problemi var. Bunların çözümü için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş