yandexmetrikacounter
"1. Dünya Edebiyat Dergileri Kongresi" başl | Çanakkale Olay

"1. Dünya Edebiyat Dergileri Kongresi" başladı

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği'nin katkılarıyla bu yıl ilki düzenlenen "Dünya Edebiyat Dergileri Kongresi" Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda start aldı.

605

 Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği’nin de katkılarıyla “Edebiyatımızda Çanakkale” başlığıyla bu yıl ilk olarak düzenlenen Dünya Edebiyat Dergileri Kongresi, ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda başladı. Kongreye Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kongrede açılış konuşmasını Akademi Şiir Ailesi Kültür ve Edebiyat Derneği Başkanı Mustafa Berçin gerçekleştirdi. Berçin’in konuşmasının ardından Dünya Yazarlar ve Aydılar Derneği Başkanı Osman Baş, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail, Türksoy Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kojogeldi Kuliyev, Kültür Çağlayanı Edebiyat Dergisi Sahibi Hayrettin İvgin, Afyonkarahisar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Demir ve Vali Hamza Erkal konuşmalarını gerçekleştirdi. 


“Doğu kültürlerine söz medeniyeti, batı kültürlerine de göz medeniyeti derler”
Çanakkale Vali Hamza Erkal, yaptığı konuşmada; “Çanakkale Zaferi ve Savaşları’nın 100’üncü yılında özellikle barış teması üzerine kurguladığımız bütün kutlamalar üzerine, elbette ki edebiyatımıza Çanakkale’nin işlenmesi ve onun öneminin burada konuşulması, tartışılması, incelenmesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu gün burada gerçekleştirilecek kongrenin hem ilimize, hem edebiyatımıza çok önemli sonuçlar getirmesini diliyorum. Bu kongrenin tertiplenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ümit ederim ki çok iyi neticeler olur ve bundan sonraki süreçte de, yapılan ve devam eden bir kongre olur. Çünkü bizim medeniyetimizde edebiyat çok önemlidir. Özellikle de göçebe hayatından başlayıp, yüz yıllar sonra buralara kadar gelen atalarımızın, özellikle genlerinde var olan şiir yazmak, işitmek ve edebiyat bizim hayatımız ve medeniyetimiz için çok önemli. Bizim özümüz ve sözümüz edebiyattır. Onun için doğu kültürlerine söz medeniyeti, batı kültürlerine de göz medeniyeti derler. Söz medeniyetinin sahibi olan bu ülke ve bu coğrafya Çanakkale’yle beraber bu sözün ne derece yükseldiğini ve ne manalarla ifade edildiğini Mehmet Akif ile gördü” ifadelerini kullandı. (Burhan Mert Balcı)
Paylaş