yandexmetrikacounter
Çanakkale'de yenilenebilir enerjiye geçişin | Çanakkale Olay

Çanakkale'de yenilenebilir enerjiye geçişin yol haritası tartışıldı...

Sivil Toplum Diyaloğu tarafından Toplumların Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Çanakkale'nin yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş yol haritası hazırlama projesi için düzenlenen "Çanakkale Bilgilendirme ve Birlikte Değerlendirme Toplantısı" dün Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri'nde düzenlendi. Toplantıda Çanakkale'nin de içerisinde bulunduğu 4 ilde yürütülecek olan mevcut sistemden yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş aşamasında yapılacak olan uygulamalar ve geçiş için yapılması gerekenler konuşuldu.

407

 Sivil Toplum Diyaloğu tarafından Toplumların Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Çanakkale’nin de içerisinde bulunduğu 4 ilde yürütülen yüzde 100 enerjiye geçiş projeleri kapsamında, Çanakkale’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş yol haritası hazırlama projesi için dün Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde “Çanakkale Bilgilendirme ve Birlikte Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Çanakkale Belediyesi, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda Çanakkale’nin yenilenebilir enerjiye geçişi tartışıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan proje koordinatörü, EUROSOLAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar; “Genelde tüm Avrupa ülkelerinde, Birleşmiş Milletler toplantılarında, enerjide çözümün, enerjinin etkin kullanımı öncelikli olma üzere, yüzde 100 enerjiye geçişin uygulanabilir olduğunu söylüyoruz ve bunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Yani insanlığın fosil yakıtlara ihtiyacı olmadığını, aksine enerjide sorunun onlarla başladığını, nükleer silah malzemesi üretim tesislerinin atık ısısının da çözüm olmadığını ve bunun bütün dünyada kanıtlandığının biliyoruz. Dolayısı ile enerjide çözümden yana olabilirsiniz ya da sorundan yana olabilirsiniz. Burada bir tercih yapmalısınız. Çünkü hem sigara içip, hem de içmem diyemezsiniz. İkisinden birine karar vermeniz lazım. Onun için de biz çözümden yanayız diyoruz. Öncelikle daha az enerji tüketimi, aynı konfor seviyesinden taviz vermeden, ama geri kalanın tamamında bir yenilenebilir enerji ile karşılayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. 


“Dünyanın bu alandaki yapmakta olduğu projeyi seçtik”
Yenilenebilir enerji projelerinin artık tüm dünyada yaygınlaştığını ifade eden Uyar; “Marmara Üniversitesinde lisans, lisansüstü, doktora düzeyinde ben yenilenebilir enerji dersleri veriyorum.  Ama esas olarak güneş kolektörüdür, bu da borusudur gibi şeylerle uğraşmıyorum. Bunlar 1980 yılının şeyleri. Bir çatıya 3 kilovat rüzgar, güneş türbinleri kurmak 1980’lerde yapılan şeylerdi. Artık uygulamada kentlerin, bölgelerin ve ülkelerin bütününün, hatta küresel olarak dünyada yenilenebilir enerjiye geçiş çağı olduğunu söylüyoruz. Onun için kentlerde yapılan faaliyetler övüneceğimiz faaliyetler değil. Birkaç tane güneş paneli koyup, bakın güneş panelim var demek olmadığını kavramamız lazım. Onu yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de birçok proje yapılıyor, AB projeleri gibi, bu proje ile biz biraz zor olanı seçtik. Şu anda dünyanın bu alandaki yapmakta olduğu projeyi seçtik. Türkiye’deki 4 kentin, mevcut durumdan yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişindeki yol haritasından bahsediyoruz bu projede. Bu şu anda dünya kentlerinin yaptığı bir şey. Yoksa yenilenebilir enerji iyidir diyerek prim yapmak veya üyelerimize yenilenebilir enerji mevzuatını anlatmak gibi derdimiz yok. Bu projede bir de şuna dikkat ettik,  Çanakkale, Diyarbakır, Van ve Burdur olmak üzere 4 il seçtik. Bu dört ilde enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerjiyle ilgili olan kamu, özel sektör, STK’lar, Kalkınma Ajansları, toplumun bu iş ile ilgili paydaşlarını topladık. Biraz da bu dönem zor. Geçtiğimiz 3-4 ayı hatırlarsanız, ben tek tek arkadaşlarımızı toplantıya katmak için aradım” dedi.
 
Birlikte değerlendirme yapıldı
Uyar’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan temsilciler kendilerini tanıttı. Tüm gün boyunca devam eden toplantıda, İda Dayanışma Derneği adına Ekrem Algül Danimarka’dan Çanakkale’ye yenilenebilir enerjiye yüzde 100 Geçiş, Troya Çevre Derneği adına Oral Kaya Twindkraft Modeli, EMO Çanakkale İl Temsilcisi Erkan Güçyetmez Yenilenebilir Enerjide Kaynak Çeşitliliği, Biga Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet ırak Yerelde Yenilenebilir Enerji: Topluluk Enerjisi, TKDK Çanakkale Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit Ortan Kırsal Kalkınmada Yenilenebilir Enerjiye Geçiş, Çanakkale Belediyesi Yenilenebilir Enerji Danışmanı A. Ceyhun Sezen Çanakkale Belediyesi Yenilenebilir Enerji Çalışmaları ve Almanya Deneyimleri Işığında Çanakkale’de Yüzde 100 yenilenebilir Enerjiye geçiş Planı, GMKA Çanakkale İl Koordinatörü Recai Başaran GMKA’nın Yenilenebilir Enerji Teşvikleri, Hibeleri ve ETKB Destekleri, EUROSOLAR Türkiye Kurucu Üyesi ve Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer Çanakkale’de Uygulanabilir Rüzgar Potansiyeli ve Geliştirilmesi İçin Atılması Gereken Adımlar, EUROSOLAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Çakar Çanakkale’de Güneş ve Biyoenerji ile Topluluk Enerjisi Uygulama Potansiyeli, EUROSOLAR Yönetim Kurulu Üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Heperkan Çanakkale’de Enerji Tasarrufu Potansiyeli konusunda sunum gerçekleştirdi. Toplantı sunumların ardından katılımcılar ile birlikte gerçekleştirilen değerlendirme tartışmaları ile son buldu. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş