havadurum

Eğitim sendikalarından ortak tepki

Ezine Geyikli İlkokulu'nda yaşanan gelişmeler, Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve KESK'e bağlı Eğitim-Sen tarafından gündeme getirildi.

2549

Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen ile KESK’e bağlı Eğitim-Sen Ezine Geyikli İlkokulu Okul Aile Birliği üye ve velilerin şikayetini gündeme getirdi. Her iki sendika da ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Müdür Vekili D.U. hakkında Okul Aile Birliği’ne bağlı banka hesaplarında usulsüz işler yapıldığı iddiası bulunmasına karşın neden hala aynı okulda görevde olduğunu sordular.

Ne oldu?

Her iki sendikadan edinilen bilgiye göre Ezine ilçesine bağlı Geyikli İlkokulu Okul Aile Birliği üyeleri ve veliler; iki sendikayla da iletişime geçerek Müdür Vekili D.U. hakkında Okul Aile Birliği’ne bağlı banka hesaplarında usulsüz işler yaptığı düşünesiyle CİMER’e şikayette bulunduklarını dile getirdiler. Konuyla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de hesapların incelenmesi için dilekçe verdiklerini akabinde bununla ilgili olarak müfettiş görevlendirildiği ve soruşturmanın başlatıldığı öğrenildi.

Soruşturmanın ara kararında, müdür vekili D.U.’nun müdür vekilliği görevinden alınarak kadrolu görevi olan müdür yardımcılığına devam etmesi üzerine okul aile birliği ve veliler CİMER’e D.U.’nun müdür yardımcı olarak devam etmesinin okulda huzurun bozulacağı ile ilgili şikayetler de bulunduklarına dair iletişime geçtikleri sendikaları bilgilendirdi.

Türk Eğitim-Sen, “İdare bu karar gereği görevlendirilmeleri değiştiriyorsa orta da ciddi bir suç tespit edilmiş demektir”

Türk Eğitim-Sen Başkanı Resul Demirbaş yaptığı açıklamada soruşturma süresince okulda öğretmenler, veliler ve çalışanlar arasında belirsizlik yüzünden huzursuzluk oluştuğuna dikkat çekerek, şikayetin Ekim ayında olmasına rağmen ara kararın Ocak ayında çıktığını belirtti. Soruşturma ara kararı sonucu hakkında şikayette bulunan müdür vekili D.U’nun asli görevi olan Müdür Yardımcılığı görevine geri alındığını kaydeden Demirbaş, “İdare bu karar gereği görevlendirilmeleri değiştiriyorsa orta da ciddi bir suç tespit edilmiş demektir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise yanlı davranarak D.U.’nun aynı okulda Müdür Yardımcılığına döndürülüyor. Suç varsa görevden alınır, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için ya açığa alınır ya da başka kuruma görevlendirilir. Sendika olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün niyetinin incelenmesi gerekiyor. Kurumlar adamına göre değil, liyakata göre ve adaletli bir şekilde yönetilmelidir” dedi.

“D.U. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce neden korunuyor?”

Demirbaş soruşturma ara kararında müdür vekili D.U.’nun müdür yardımcı olarak devam etmesine ilişkin, “Hakkında ara karar ile eski görevine döndürülen D.U.’nun Geyikli İlkokulunda çalışması; okul aile birliği, öğretmenler, veliler ve öğrenciler açısından uygun olmayacağı okul huzurunun ve kültürünün bozulacağı aşikardır. D.U.’dan Müdürlük görevi alınıyorsa ortada ciddi suç olduğunu düşünüyoruz. Okul Müdür vekili D.U. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce neden korunuyor? Suçu varsa neden açığa alınmıyor veya başka bir okula görevlendirilmesi yapılmıyor” diye sordu.

Eğitim-Sen, “İddialar çok vahim”

Eğitim-Sen Başkanı İnal Akoğlu ise konuyla ilgili, “Eğitim Sen olarak Ezine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek bu olayla ilgili Şube Müdürleri ile görüşmeler yaparak bilgi edindik. Söz konusu olay ile ilgili soruşturmanın devam ettiği ama ara karar olarak Müdür Vekili olarak görev yapan arkadaşın müdürlük görevinin iptal edildiğini belirttiler. Ama kadrolu müdür yardımcısı olduğu için görevine devam edeceğini ifade ettiler. Söz konusu yürütülen soruşturmada iddialar çok vahimdir. Okul Aile Birliği banka hesabında bulunan yüklü meblağların usulsüz bir şekilde, kendisinin yetkisi olmamasına rağmen harcandığı söylenmektedir. Çanakkale Maarif Müfettişleri Başkanlığı tarafından inceleme ve soruşturma devam etmektedir. Hakkında bu iddialar varken neden hala görevde olduğunu anlamış değiliz. Soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılması gerekmektedir.”

“Soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınması gerekirken neden görevde?”

Okul Aile Birliği Başkanı ve veliler bu soruşturmanın ara kararından memnun olmadıkları için CİMER’e tekrar şikayet dilekçesi yazdıklarını hatırlatan Akoğlu, “Eğitim Sen olarak biz de bu soruşturmanın sağlıklı bir şeklide yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Söz konusu idarecinin soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınması gerekirken neden hala okulda görev yaptığını buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne soruyoruz. Bu soruşturmanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nde Gelirlerin Harcanması maddesine değindi

Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nde Gelirlerin Harcanması başlığı altında Madde 18, 2. Fıkrasında para harcama yetkilisinin tanımının açıkça ifade edildiğini hatırlatan Akoğlu, ilgili maddelere ilişkin şu açıklamaya yer verdi; MADDE 18 – (1) Birlik gelirlerinin; okulun bütçe disiplini çerçevesinde, eğitim ve öğretim giderleri ile maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarına harcanması esastır. Tüm harcamalar, birlik yönetim kurulunun kararı ile yapılır. Okul için gerekli ihtiyaç ve harcamalar için okul yönetiminden yazılı talep alınır. Mal ve hizmet alımları birlik yönetim kurulu üyeleri veya uzmanlık gerektiren işlerde okul aile birliği üyelerinden oluşan en az üç kişilik bir komisyon marifetiyle yapılır. (2) Birliğin banka hesabındaki paralar, birlik başkanı ve muhasip üyenin müşterek imzasıyla çekilir. Birlik başkanının bulunmadığı durumlarda başkan yardımcısı yetkilidir” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş