yandexmetrikacounter
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden uyarı; Lodos'a | Çanakkale Olay

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden uyarı; Lodos'a dikkat

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kent halkına yönelik fırtına uyarısı yapıldı. Yapılan açıklamada; "Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli, Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir" denildi.

241

 Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yayınlanan basın bülteninde, dün başlayan, bugün ve yarın da devam edecek, fırtına ve sağanak yağış ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan açıklamada, “Bölgemiz Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava kütlesinin etkisine girecek. Halen güney ve doğu yönlerden (keşişleme) orta kuvvette esmekte olan rüzgarın 8 Kasım Salı (dün) sabah saatlerinden itibaren hızını arttırarak Perşembe sabah saatlerine kadar kuvvetli (30-50 Km/saat); Çarşamba gecesi (bu gece) ile Perşembe günü ilk saatlerde Çanakkale il geneli, Balıkesir ile İzmir`in kuzey ve batısı, Aydın`ın batısında ise fırtına (50-70 Km/saat) şeklinde eseceği beklenmektedir. Perşembe gününe kadar hava sıcaklığının artmaya devam edeceği, Perşembe gününden itibaren mevsim normallerine düşeceği tahmin edilmektedir. Çarşamba gecesi 9/10 Kasım kuzey kıyılarından başlayarak Perşembe günü ilk saatlere kadar bölge genelinin sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı olacağı, sağanak yağışın Pazar gününe kadar kısa süreli aralıklarla devam edeceği beklenmektedir. Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın meydana getireceği olumsuzluklara karşı (soba ve baca gazı zehirlenmeleri, deniz, hava ve karayolu ulaşımında aksamalar, ağaç ve direklerin devrilmesi vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi. 

 
Denizciler uyarıldı 
“Ege Denizi`nde Fırtına ve Kuvvetli Yağış Bekleniyor!...” denilen açıklamada, “Halen kuvvetli olarak esmekte olan rüzgarın, Ege Denizinin; Kuzeyinde Salı günü (08.11.2016) sabah ilk saatlerden itibaren, güney ve güneybatı (Lodos), Güneyinde Çarşamba günü (09.11.2016) ilk saatlerden itibaren güney ve güneydoğu yönlerden(keşişleme), Hızını artırarak, 6 ila 8  kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, kuzeyinde yer yer 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi ve Çarşamba günü (09.11.2016) gece geç saatlerde fırtınanın etkisini kaybedeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca; 09.11.2016- Çarşamba akşam ve gecesi sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın Ege Denizi’nin tamamında etkili olacağı beklenmektedir. Fırtınanın oluşturması muhtemel olumsuzluklarına karşı denizcilerimizin ve balıkçılarımızın dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar  
İlgili açıklamada, “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, iyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse, alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli,  Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli” ifadelerine yer verildi. 
 
Şofben kullanımında dikkat edilecek hususlar
Açıklamada ayrıca, “Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalı, Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı, Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde detektör bulundurulmalı, Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde: Öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı, kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli, Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir” şeklinde uyarılarda bulunuldu. 
(Fotoğraf:  Atakan Alkış) 
(Haber Merkezi)
Paylaş