havadurum

Yapay Elmas Üretiminde Devrim: Sıvı Metal Teknolojisiyle Yeni Çığır

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü'nden araştırmacıların liderliğindeki bir ekip, elmas üretiminde devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi

562

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü'nden araştırmacılar, elmas üretiminde devrim niteliğinde bir buluşa imza attılar. Doğal elmasların oluşması milyarlarca yıl süren aşırı basınç ve sıcaklık gerektirirken, sentetik elmasların üretimi genellikle birkaç hafta süren yoğun bir basınç süreciyle gerçekleşir. Ancak, yeni bir yöntem sıvı metallerin karışımını kullanarak bu süreci devasa sıkıştırmalara gerek kalmadan birkaç dakikada tamamlıyor.

Yapay Elmas Üretiminde Devrim

Geliştirilen yeni yöntem, deniz seviyesindeki basınca eşdeğer bir atmosfer basıncında ve orta sıcaklıkta elmas üretimini mümkün kılıyor. Araştırmacılar, karbonu sıvı metale eritmenin eski bir yöntem olduğunu belirtiyorlar; ancak bu yöntemler genellikle yüksek basınçlara ve bir elmas tohumuna ihtiyaç duyar. Yeni yöntem ise bu gereklilikleri ortadan kaldırarak sentetik elmas üretiminde çığır açıyor.

Yapay Elmas Üretiminde Yeni Bir Çağ

Araştırmacılar, keşfettikleri yöntemin sentetik elmas üretiminde önemli bir fark yaratacak kadar ölçeklenebilir olduğundan eminler. Bu buluş, elmas endüstrisinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor ve gelecekte elmas üretiminde daha sürdürülebilir ve verimli bir yaklaşımın kapılarını aralıyor.

Yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfit kullanılan bir süreç geliştirildi

TRT Haber'de yer alan habere göre; Elmas üretimi için karbonu sıvı metale eritmek tamamen yeni değil. Örneğin, yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfit kullanılan bir süreç geliştirildi. Ancak bu işlemler hâlâ 5-6 gigapaskallık basınçlara ve karbonun tutunabilmesi için bir elmas 'tohumuna' ihtiyaç duyuyordu. Araştırmacılar, yayınlanan makalelerinde "Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atm basınçta ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmenin bir yöntemini keşfettik" deniliyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş