havadurum

"Troia, hazinelerini geri istiyor"

771

 UNESCO tarafından Troia Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesinin 20’inci yılı olan ‘2018’in Troia Yılı’ etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından Troypark AVM’de bulunan ‘Troia Hazinelerini Geri İstiyor’ ile 17 Burda AVM’de yer alan ‘Ara Güler’in Çanakkale’si’ sergilerinin açılışları gerçekleştirildi. İlk olarak Troya AVM’de yer alan Troya Hazinelerini Geri İstiyor’ isimli sergi açılışı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile eşi Hale Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İyi Parti Kurucular Kurulu üyesi Rıdvan Uz, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın katılımı ile gerçekleşti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sergide açılış konuşmasını yapan sergi Koordinatörü Murat Kıray; “20 yıl önce Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilmesi töreninde dönemin Kültür Bakanına hazinelerin Türkiye iade edilmesini konusu açılmıştı. Alman asıllı Türk vatandaşı arkeolog Manfredd Koffman o gün hazineler Türkiye’ye iade edilse nerede korunacak, muhafaza edilecek ve sergilenecek demişti. Bugün artık Troia Müzesi bitme aşamasında. Hazineler güvenle korunup sergilenebilir. Hazinelerin ait olduğu topraklara geri getirilmesini bu vesile ile bir kez daha istiyoruz” dedi.

 
“Troia hazineleri ait olduğu yere gelmeli”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia hazinelerinin ait olduğu yere gelmesi gerektiğini ifade ederek; “Benim açımdan çok anlamlı bir sergi. Şu açıdan çok anlamlı, 2018 yılı için bu kentte Troia adına bir şeyler yapmaya gayret ettik. Ufak ufak çalışmalarımız sürüyor. Troia Festivalini de babalarımız 50 yıl önce temellerini atarak bugünlere getirdiler. Troia Yılı vesile ile daha görünür şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Troia’ya özel açtığımız bu ikinci sergide ev sahipliği yapan Troia AVM yönetimine de teşekkürlerimizi sunuyorum. Burada sergilenen eserler Troia Festivalinde daha geniş kapsamlı olarak halkımızın ve konuklarımızın beğenisine sunulacak. Sergimiz Arkeolog Schliemann tarafından 1870’li yıllarda yurtdışına kaçırılan hazinelerin resimlerinden oluşuyor. Dünyanın dört bir yanında 4 bin 500 yıllık hazineler sergileniyor. Maddi olarak zerre kadar değeri yok ama kültürel olarak eşsiz eserler. Bu eserleri de maddiyatla ölçemezsiniz. Bu hazinelerin değeri ancak bulunup çıkarıldığı yerdeki kültürlerin mirası olarak eşsizdir, paha biçilemezdir. Bu alanda çıkartıldığı yerde sergilendiği zaman bir değer, bir anlam ifade eder. Bu hazineleri şu an müzelerinde sergileyen uluslar kendilerini kültürlü ifade ediyorlarsa, çağdaş ifade ediyorlarsa bu eserleri bir an önce buraya, ait olduğu topraklara iade etmelidirler. Bu eserler artık sadece Troya’nın değil tüm insanlığın ortak hazinesidir” dedi.
 
“Çanakkale’yi Ara Güler’in gözüyle görüyoruz”
Troia AVM’de yapılan açılışın ardından AVM 17 Burada ‘Ara Güler’in Çanakkale’si’ isimli dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in 1950’li yıllarda Çanakkale’ye gelerek çektiği 25 parça eserden oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Gökhan, açılışı yapılan sergiyle ilgili ise;  “Ara Güler Türkiye’nin yetiştirdiği uluslararası çapta tanınan çok önemli bir fotoğraf sanatçısı. Onun Çanakkale fotoğraflarının Sayın Murat Kıray kardeşimizin derleyip toplaması ile oluşturulan fotoğrafların sergisini yapıyoruz. Fotoğraflarda  Troia, Çanakkale Merkez, Gelibolu Yarımadası ve Bozcaada var. Burada 50’li ve 60’liı yıları görüyoruz. Troia Yılı olması dolayısı ile öncelikli olarak Troia’ya ait fotoğraflarını yapıyoruz ama yine bütün Çanakkale ile ilgili de fotoğrafları sergiledik. Bir ihtimal festivalde daha geniş kapsamında tamamen Troia’dan oluşan bir fotoğraf sergisi yapmayı planlamaktayız.  Çanakkaleliler 50’lerde 60’larda Çanakkale nasılmış Ara Güler’in gözüyle görüyorlar” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş