havadurum

Bursa'da atık yemeklerden üretilen mamalar sokak hayvanlarına ulaştırılıyor

Bursa Yıldırım ilçesinde Belediye, topladığı atık yemekleri mama üretim tesisiyle dönüştürüyor ve barınak ile sokak hayvanlarına yardım eli uzatıyor. Gıda israfının önüne geçilirken aynı zamanda hayvan dostlarına destek sağlanıyor.

900
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, belediye tarafından toplanan atık yemekler, mama üretim tesisinde işlenerek, barınak ve sokak hayvanlarına dağıtılıyor. Bu sayede hem gıda israfı önlendiği hem de hayvan dostlara destek olunduğu belirtildi.

Haftada 1 ton mama üretimi ve yılda 3 milyon lira tasarruf

Yıldırım Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bünyesinde kurulan mama üretim tesisi ile haftalık 2 ton yemek atığı, kedi ve köpeklerin yiyeceği hazır mamaya dönüştürülüyor. Haftada 1 ton mamanın üretildiği tesisten çıkan ürünler Veteriner İşleri Müdürlüğünün çalışmalarıyla başta Yıldırım Hayvan Barınağı olmak üzere, odak noktalarına ve hayvansever vatandaşlara ulaştırılıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, mama üretim tesisi ile yılda yaklaşık 3 milyon lira tasarruf ettiklerini söyledi.

Mama üretim süreci nasıl işliyor?

Toplanan atık yemeklerin gerekli işlemlerden geçirilerek steril bir ortamda, yüksek oranda vitamin ve mineral içeren mamaya dönüştürüldüğünü aktaran Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: "Ekiplerimiz kamu kurum ve kuruluşlarından, otellerden ve lokantalardan yemek ve ekmek artıklarını topluyor. Toplanılan ekmekler kırma makinasında küçültülüyor ve yemeklerle birlikte mama makinasında belirli ısılarda işleniyor. İşlenen atıklar son olarak pelet makinasına getiriliyor ve burada hayvan dostlarının yiyebileceği şekilde boyutlandırılıyor. Paketlemesi yapılan mamalar, sokak hayvanlarına dağıtılıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu uygulamayla hem israfı önlüyoruz hem de sokak hayvanlarımıza destek oluyoruz."
(AA)
Paylaş