havadurum

Çan 2 Termik Santrali Genişletme Projesine Karşı İptal Talebi!

Çanakkale Çan'da atık sahasını büyütme projesi için karar aşamasına gelinen Çan 2 Termik Santrali için Çan Çevre Derneği üyeleri, iptal çağrısında bulundu.

694

Çanakkale'nin Çan ilçesinde faaliyet gösteren Çan 2 Termik Santrali’nin atık sahasını büyütmesi projesi için karar aşamasına gelindi. Projenin önemli tarım arazileri üzerine yapılmak istendiğine dikkat çeken Çan Çevre Derneği üyeleri, proje için iptal çağrısında bulundu. BirGün Gazetesi’nin haberine göre; Faaliyetini genişletmek için çalışmalarına devam eden Çan 2 Termik Santrali’nin, ‘çıkan atıkları depolamak için kullanılan sahayı büyütme projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nihai kararını duyurdu. Kararda, “Hazırlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere, Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir.” ifadeleri yer aldı.

Bölge, tarım alanı içerisinde kalıyor

ODAŞ Holding’e bağlı Çan 2 Termik A.Ş.; uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atıkları depolamak üzere 2. Sınıf Düzenle Depolama Tesisi kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 12 Ocak 2023 tarihinde başvuruda bulunmuştu. 28 milyon 560 bin 473 metreküplük alanda yapılmak istenen projenin, ‘tarım alanı’ içerisinde kaldığı belirlendi. Yıllık ortalama 1 milyon 508 bin ton uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atık maddelerin biriktirildiği atık depolama tesisinin kapasitesi 28 milyon metreküp olacağı öğrenildi. Öte yandan şirketin, proje için 90 milyon TL para harcayacağı ortaya çıktı.

“Bölge halkı olarak projenin iptalini talep ediyoruz”

Çan Çevre Derneği Üyesi Mehmet Öz, “Proje, bölgemizin önemli tarım arazileri üzerine yapılmak isteniyor. Bölgede bulunan her metreküp çok önemli. 5-6 yıllık santralde büyütme çalışması yapılıyor. ÇED süreçleri prosedür olmuş durumda. Başka projelerde de bunu görüyoruz. Bu projenin uygunluk alması kabul edilmez. Bölge halkı olarak projenin iptalini talep ediyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz sürecek.”

“İnsan sağlığı için risklidir” uyarısı

Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL), 2018’de yayımladığı ‘Çanakkale, İzmir ve Tekirdağ’da Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık’ adlı raporu ile termik santrallarin bölgede yarattığı etki duyuruldu. Çanakkale’nin milli parklara, tarihi odaklara, Türkiye’nin en büyük adalarına ev sahipliği yaptığına dikkat çekilen raporda, Çan’ın ulusal limitlerin üzerinde kirli hava soluduğu belirtilerek, “İstasyon verilerine göre Çan Kömürlü Termik Santralı’nın yer aldığı Çan istasyonunda PM10 ve SO2 yıllık ortalamaları DSÖ, AB ve Türkiye sınır değerlerinin üzerinde ve insan sağlığı için risklidir.” denildi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş