yandexmetrikacounter
Çanakkale'nin ihracatı düştü, ithalatı artt | Çanakkale Olay

Çanakkale'nin ihracatı düştü, ithalatı arttı

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Çanakkale'nin ithalat ve ihracat rakamları açıklandı. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatın azaldığı ithalatın ise arttığı ifade edildi. Çanakkale ihracatını Almanya'ya yaparken ithalatını ise İtalya'dan yaptığı öğrenildi.

1231

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğünün Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2015 haber bülteni açıklandı. Ülkelere göre Çanakkale bilgilerinin yer aldığı açıklamalar geçen yılın aynı ayına göre ihracatın azaldığı, ithalatın ise arttığı ifade edildi. Yapılan açıklamada; “Çanakkale’de ihracat 2015 yılı Haziran ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 14,9 azalarak 10,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup ithalat ise yüzde 34,9 artarak 5,8 milyon dolara ulaşmıştır. Bir önceki aya göre değişimler incelendiğinde ise ihracat yüzde 1,6 artmış ve ithalat yüzde 9,8 oranında azalmıştır. 2015 yılı Haziran ayında Çanakkale’den yapılan ihracat miktarları fasıllara göre incelendiğinde; en büyük pay 6,6 milyon dolar ile ‘Seramik mamulleri’ oldu. Ardından ise 1,3 milyon dolar ile ‘Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının müstahzarları’ ve 1,2 milyon dolar ile ‘Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular’ faslı takip etmiştir. 2015 yılı Haziran ayında Çanakkale’ye yapılan ithalat miktarları fasıllara göre incelendiğinde ise en çok ithal edilen fasıl 1,3 milyon dolar ile ‘Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento’ oldu. Bu faslı bir milyon dolar ile ‘Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları’ ve 0,9 milyon dolar ile ‘Seramik mamulleri’ faslı takip etmiştir” dendi. 


Çanakkale Almanya’ya satıyor, İtalya’dan alıyor 
“Çanakkale’nin en çok ihracat ve ithalatı İmalat Sanayi sektöründe gerçekleşmiştir” denilen açıklamada; “2015 yılı Haziran ayı itibarıyla sektörlere göre dış ticaret incelendiğinde Çanakkale’de dış ticaret hacminin en çok olduğu sektör İmalat Sanayi olmuştur. Çanakkale’den en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken İthalat İtalya’dan olmuştur. 
2015 yılı Haziran ayında Çanakkale’den yapılan ihracat ülkelere göre incelendiğinde; en fazla ihracatın 1,7 milyon dolar ile Almanya’ya yapıldığı görülmektedir. Almanya’yı 1,5 milyon dolar ile İtalya ve 1,2 milyon dolar ile İngiltere takip etmiştir. Çanakkale’ye yapılan ithalat ülkelere göre incelendiğinde ise 2,0 milyon dolar ile İtalya ilk sırayı alırken 972 bin dolar ile Çin ikinci ve 524 bin dolar ile İspanya üçüncü sırada yer almıştır” denildi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş